REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vyriausybė vertins tris medikų atlyginimų kėlimo alternatyvas, ketvirtadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga po derybų su gydytojų atstovais.

 Vyriausybė vertins tris medikų atlyginimų kėlimo alternatyvas, ketvirtadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga po derybų su gydytojų atstovais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministro, Finansų ministerija per dvi savaites turėtų pateikti skaičiavimus, kiek biudžetui atsieitų ministerijos siūlomas variantas atlyginimus kelti 20 proc. nuo gegužės, ir kiek kainuotų Lietuvos gydytojų sąjungos bei naujai susibūrusio Lietuvos medikų sąjūdžio siūlymai.

REKLAMA

„Mūsų, Vyriausybės arba ministerijos, siūlymas yra didinti atlyginimus visiems sveikatos darbuotojams nuo gegužės 20 proc. su sąlyga, kad atsiranda papildomai apie 20 mln. greta jau turimo apie 70 mln. rezervo. Gydytojų sąjungos siūlymas yra susitarti dėl trejų metų perspektyvos ir fiksuoti sumas, kad 2020 metais vidutinis gydytojo darbo užmokestis būtų 2,5 tūkst., slaugytojos - 1,2 tūkst. eurų, pasirašant susitarimą trims metams su konkrečiais įsipareigojimais“, – sakė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, bus vertinamas ir trečiasis, Lietuvos medikų sąjūdžio siūlymas – nuo sausio 1-osios visų medikų atlyginimus didinti 30 procentų – tai, asociacijos skaičiavimais, biudžetui papildomai kainuotų mažiausiai 204 mln. eurų. A. Veryga į galimybes rasti tokią pinigų sumą žiūri skeptiškai.

„(Vertinu) skeptiškai, Vyriausybė yra aiškiai pasakiusi, kad tokių galimybių nėra, pirmiausia – dėl fiskalinės drausmės, kitų metų tvarumo užtikrinimo. Apie tokias sumas mes neturime šiandien jokio pagrindo kalbėti“, – pareiškė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, Finansų ministerija taip pat vertins ir Seimo narių teikiamus pasiūlymus, kitas derybinės grupės susitikimas numatomas po dviejų savaičių.

Lietuvos medikų sąjūdžio tarybos pirmininkas Vytautas Kasiulevičius aiškiai neatsakė, ar asociacija linkusi švelninti reikalavimus. Jis tikino, kad darbo grupė be kita ko sieks ir pasirašyti nacionalinį susitarimą, kuriame keliami reikalavimai dėl medikų darbo apmokėjimo, darbo laiko tvarkos pakeitimų, užtikrinti tinkamas sąlygas medikų tobulinimui ir švietimui. A. Veryga palaiko nacionalinio susitarimo idėją.

REKLAMA

„Tarsimės. Parengs visos pusės savo siūlymus, dėl ko galima tartis ir siūlyti paskui parlamentinėms partijoms rašytis tokį susitarimą. Kadangi turinio šiandien nėra, galime tik pačią idėją pasakyti, kad sutaria derybinės grupės nariai, kad tokį nacionalinį susitarimą rengs“, – teigė ministras.

Lietuvos gydytojų sąjungos vadovas Liutauras Labanauskas sako, kad susitarimas yra „reikalingas dokumentas“, tačiau pabrėžė, jog jis neturi teisinės galios.

„Dalyvausime visur, sakysime savo pasiūlymus, be abejo, ne blogesnius, nei yra Gydytojų sąjungos suvažiavimo nutarime. Geresnius būtinai palaikysime“, – teigė jis.

REKLAMA

L. Labanauskas taip pat pabrėžė, kad būtina susitarimą pasiekti iki gruodžio pradžios, norint parengti siūlymus iki biudžeto priėmimo gruodžio viduryje.

Jis sako, kad jo vadovaujamos profesinės sąjungos esminis reikalavimas yra numatyti, jog 2020-aisiais vidutinis medikų atlyginimas siektų 2,5 tūkst. eurų. Anot jo, norint tai įgyvendinti, kasmet atlyginimai turėtų būti keliami po 20 proc., pradedant nuo kitų metų gegužės 1-osios.

„Lietuvos medikų sąjūdis nori padėti ministrui įtikinant politikus, Seimo narius sutelkti visas pajėgas, skirti deramą finansavimą sveikatos priežiūrai ir grąžinti tą skolą, kuri susikaupė per daugelį dešimtmečių“, – savo ruožtu pabrėžė V. Kasiulevičius.

Sveikatos apsaugos ministerijos skelbtais duomenimis, praėjusiais metais vidutinis mėnesinis gydytojų darbo užmokestis etatui Lietuvoje siekė apie 1368 eurus, slaugytojų – 689 eurus, neatskaičius mokesčių. 2017 metais pirmo pusmečio duomenimis, vidutinis gydytojų mėnesio darbo užmokestis siekė apie 1500 eurų, slaugytojų – 752 eurus, neatskaičius mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų