REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje smarkiai išaugo daržovių ir vaisių supirkimo kainos. Vien lietuviški obuoliai dėl prasto derliaus dabar superkami pustrečio karto brangiau nei prieš metus. O tai pranašauja dar didesnį kainų šuolį.

Lietuvoje smarkiai išaugo daržovių ir vaisių supirkimo kainos. Vien lietuviški obuoliai dėl prasto derliaus dabar superkami pustrečio karto brangiau nei prieš metus. O tai pranašauja dar didesnį kainų šuolį.

REKLAMA

Dėl nepalankių orų ūkininkams trūksta ir kitų vaisių bei daržovių. Žemdirbiai baiminasi, kad dalis derliaus gali supūti, o tai gali ir gerokai kilstelti rudens gėrybių kainas parduotuvių lentynose.

Štai taip Šakių rajono ūkininko Martyno Laukaičio lietaus permerktose žemėse nuimamas paskutinis derlius. Vyras jau 20 metų augina burokėlius ir bulves. Martynas pasakoja, kad šie metai jo ūkiui negailestingi.

Martynas aiškina, kad šiemet viso derliaus nuimti negalės. Esą neišvažiuojamose laukuose jau paskendo 30 hektarų bulvių. Tiesa, dėl menkesnio derliaus šiemet vaisių ir daržovių supirkimo kainos gerokai aukštesnės. Tačiau tai ūkininkų neguodžia, nes derliaus nuėmimas daug sudėtingesnis ir brangesnis. O ir nuimtos daržovės per šlapios, todėl sandėliuose gali lengvai supūti.

REKLAMA
REKLAMA

Kai Lietuvoje trūksta daržovių ar vaisių, kyla jų supirkimo kaina.

Statistikos departamento duomenimis, šių ir praėjusių metų rugsėjo supirkimo kainos smarkiai skiriasi.

REKLAMA

Visus vaisius šiemet perdirbėjai superka dvigubai brangiau, javus – penktadaliu, o daržovių supirkimo kaina šoktelėjo 14 procentų. Labiausiai, beveik pustrečio karto, pakilo obuolių supirkimo kaina. Pomidorai pabrango trečdaliu, kviečiai ketvirtadaliu, o kopūstai penktadaliu. Anot Statistikos departamento, šios supirkimo kainos stiebėsi tolygiai visus metus.

Anot ūkininkų, jei toliau dėl prasto derliaus kils produkcijos supirkimo kaina, gali augti ir galutinė vaisių ir daržovių kaina prekybos centruose. Būtent tokių minčių ir kratosi paprasti pirkėjai, kurie aiškina, kad jau dabar sunkiai įperka dalį gėrybių.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kiek tiksliai kylančios vaisių ir daržovių supirkimo kainos pabrangins prekes parduotuvių lentynose, dar neaišku. Mat ūkininkams atitenka tik dalis už gėrybes gautų pinigų, o galutines kainas reguliuoja prekybininkai ir daržovių bei vaisių perdirbėjai.

Žemdirbių žodžius patvirtina ir statistika. Mat ne visada greičiausiai brangsta tos gėrybės, kurių supirkimo kaina kyla greičiausiai. Mat, per šių metų rugsėjį labiausiai Lietuvoje brango ne obuoliai ar skęstančios bulvės, o melionai, trumpavaisiai agurkai ir salotos.

Specialistai aiškina, kad augančios supirkimo kainos išviso gali neturėti įtakos kainoms parduotuvėse, nes lietuviškas daržoves ir vaisius galima lengvai pakeisti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų