REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Raginimas plėtoti dujotiekį tarp Rusijos ir Vokietijos, kritika Lietuvos politikai dėl Rusijos, abejonės Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės grėsme... Šios ir kitos mažų mažiausiai keistos mintys pilasi iš Lietuvos atstovų Europos Parlamente ir Europos Komisijoje. Kokie demonai užvaldė Lietuvos deleguotus politikus – verslas ar neišmanymas?

Raginimas plėtoti dujotiekį tarp Rusijos ir Vokietijos, kritika Lietuvos politikai dėl Rusijos, abejonės Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės grėsme... Šios ir kitos mažų mažiausiai keistos mintys pilasi iš Lietuvos atstovų Europos Parlamente ir Europos Komisijoje. Kokie demonai užvaldė Lietuvos deleguotus politikus – verslas ar neišmanymas?

REKLAMA

Visai neseniai Lietuvos atstovas Europos Komisijoje Vytenis Andriukaitis leidiniui „Ekspress nedelia“ kritikavo Lietuvos užsienio politiką Rusijos atžvilgiu bei šalies energetinės nepriklausomybės politiką, kaip neekonomišką, atskiras šios politikos dalis jis vadino idiotizmu.

Pasirodžius šiam interviu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį, ragindamas atšaukti V. Andriukaitį iš Europos Komisijos.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu europarlamentaras Rolandas Paksas praėjusią savaitę diskusijoje Europos Parlamente paragino politikus susilaikyti nuo kritikos planams išplėsti dujotiekį „Nord Stream“ tarp Rusijos ir Vokietijos ir ieškoti naudos projekte, dėl kurio nerimą reiškia Lietuvos vyriausybė.

REKLAMA

Vienintelis diskusijoje už projekto naudą pasisakęs R. Paksas skatino „atsisakyti menką pridėtinę vertę kuriančio politikavimo“.

Daugelis europarlamentarų diskusijoje tvirtino, kad Rusijos „Gazprom“ ir dar kelių Europos kompanijų vystomas dujotiekis padidintų Europos priklausomybę nuo rusiškų dujų, suduotų smūgį Ukrainai kaip tranzito valstybei ir kenktų aplinkai. Tokios pozicijos laikosi ir Lietuvos Vyriausybė.

Kai politika tampa verslu

Seimo narys, konservatorius Arvydas Anušauskas visai nesistebi R. Pakso ir V. Andriukaičio pasisakymais ir teigia, jog jų kalbos – gana nuoseklios.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš sakyčiau, kai pasižiūri, ką jie anksčiau kalbėjo, šie du žmonės – vienas Europos Komisijoje, kitas Europos Parlamente – pakankamai nuoseklūs. Balsuojantys už juos savo laiku nepastebėjo jų prorusiškumo. Aš manau, kad, priešingai, jis buvo daugiau negu akivaizdus“, - tv3.lt kalbėjo A. Anušauskas.

A. Anušauskas R. Pakso pasisakymuose įžvelgia verslo interesus ir primena, kad R. Paksas pas save kvietėsi Rusijos įmonės „Atomstroy“ lobistus. Be to, 2004 m. R. Paksas, neteisėtai Jurijui Borisovui suteikęs Lietuvos Respublikos pilietybę mainais į finansinę ir kitokią paramą, pažeidė Konstituciją ir sulaužė duotą priesaiką dėl to buvo nušalintas iš prezidento posto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politologas Tomas Janeliūnas taip pat neatmeta galimybės, kad R. Paksą gali veikti Rusijos verslininkai, o pats politikas, pasak politologo, seniai sumaišė asmeninę naudą su politika.

„Verslo interesai R. Pakso aplinkoje iš tikrųjų labai ilgai kelia įtarimų. Jo paties veikla, ir vykdomi tyrimai dėl prekybos poveikiu, ir t. t., akivaizdžiai veda į tokį apibendrinimą, kad R. Paksas jau senokai yra sumaišęs politiką su asmenine nauda, asmeniniais verslais. Galbūt tie verslai yra svarbesni negu kažkokių nacionalinių interesų gynimas, politiko savarankiškumas. Tai šia prasme aš manau, kad čia yra jau gerokai kita stadija ir jau būtų sunku apie R. Paksą kalbėti kaip apie sąžiningą politiką, kuris rūpintųsi valstybės interesais, kuriam rūpi jo paties politinė ateitis“, - tv3.lt sakė T. Janeliūnas.

REKLAMA

Vis dėlto politologas mano, kad R. Pakso pasisakymai Europos Parlamente didelės įtakos, ko gero, neturės, nes R. Paksas „jau yra senokai nublankęs kaip politikas ir svorio bei įtakos nebeturi“.

Neatsargi politinė retorika neliks nepastebėta

Tuo metu V. Andriukaičio poziciją Rusijos klausimais Seimo narys A. Anušauskas laiko grėsme Lietuvos saugumui ir skatina V. Andriukaitį atšaukti iš Europos Komisijos.

„Jis nuosekliai advokatauja Rusijos politikai, stengdamasis parodyti Rusiją kaip valstybę, su kuria galima ir reikia bendradarbiauti nepaisant jos tokių veiksmų, kurie kenkia ne tik mūsų, bet ir kitų valstybių nacionaliniam saugumui. <...> Astravo atveju, kai jis kalba kaip advokatas, reikėtų jį kuo greičiau atšaukti ir nušalinti nuo tų pareigų, nes jis kenkia mūsų nacionalinio tautos saugumo interesams. Astravas kelia realias, rimtas grėsmes, ne kokias nors išgalvotas“, - sakė A. Anušauskas.

REKLAMA

Politologas T. Janeliūnas kritiškai vertina V. Andriukaičio pareiškimus Europos Komisijoje, tačiau nemano, kad jam įtaką gali daryti Rusijos verslininkai. Pasak politologo, tai greičiausiai tiesiog politinė retorika.

„V. Andriukaitis savo tokiomis nuomonėmis deklaruoja priešingą poziciją, negu yra sutarta jau aukščiausiu lygiu tarp Lietuvos institucijų. Tokiais savo pasisakymais V. Andriukaitis elgiasi mažų mažiausiai nekorektiškai ir politiškai neapdairiai, turėdamas galvoje, kad Lietuvoje jo tokie pareiškimai bus sutikti labai negatyviai. Aš nedrįsčiau sakyti, kad čia yra kažkokie verslo interesai, tam neturiu jokių duomenų ar argumentų. Kol kas greičiausiai galime kalbėti tiktai apie politinės retorikos pusę. Bet, vėlgi, tai kiekvienam politikui irgi yra svarbu ir jis turėtų jausti, kada yra laikas išreikšti savo kad ir asmeninę poziciją, o kada laikytis bendro solidarumo su savo valstybe“, - teigė T. Janeliūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skirtingai nei R. Pakso teiginiai, V. Andriukaičio pasisakymai neliks neišgirsti, mano T. Janeliūnas. Tačiau politologas abejoja, kad V. Andriukaitį pavyktų atšaukti iš Europos Komisijos.

„V. Andriukaitis kaip komisaras nėra visiškai nematomas ir nežinomas politikas, jo pasisakymai tikrai pasiekia ir žiniasklaidą, ir visuomenę, taigi jo svoris yra žymiai didesnis negu R. Pakso, kuris gali tikrai paskęsti Europos Parlamento posėdžiuose. <...> Turi būti kažkas labai ypatingai rimto, verčiančio kalbėti apie visos Europos Komisijos sudėties peržiūrėjimą arba nepasitikėjimą Europos Komisija. Šiuo atveju, vieno žmogaus klausimas greičiausiai nebūtų toks dėl ko būtų galima kelti šią problemą (V. Andriukaičio atšaukimą – red. past.)“, - sakė T. Janeliūnas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų