REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Audra (nuotr. Fotolia.com)

Floridos gubernatorius Rickas Scottas penktadienį įspėjo, kad visi 20 milijonų valstijos gyventojų privalo būti pasiruošę evakuotis, uraganui „Irma“ artėjant tiesiai į Floridą.

11

Floridos gubernatorius Rickas Scottas penktadienį įspėjo, kad visi 20 milijonų valstijos gyventojų privalo būti pasiruošę evakuotis, uraganui „Irma“ artėjant tiesiai į Floridą.

REKLAMA

„Neignoruokite įsakymų evakuotis. Atminkite, jūsų namus atstatyti galime, tačiau jūsų gyvybės ne. Visi Floridos gyventojai turi būti pasiruošę greitai evakuotis,“ – pareiškė jis.

Nusinešė mažiausiai 17 gyvybių

Dar nenusilpęs aukščiausios – penktos – kategorijos uraganas „Irma“, ketvirtadienį siautėjęs Karibų regione ir nusinešęs mažiausiai 17 gyvybių, artinasi prie Jungtinių Valstijų, kur liepta evakuotis beveik milijonui žmonių.

Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus teigimu, nuo „Irmos“ jau nukentėjo 1,2 mln. žmonių, tačiau šis skaičius gali išaugti iki 26 milijonų.

REKLAMA
REKLAMA

Evakuacija, paskelbta Floridos pakrantėse bei gretimoje Džordžijos valstijoje, yra didžiausio masto po 2005-ųjų. Federalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros (FEMA) vadovas Brockas Longas perspėjo, kad audra „bus tikrai niokojanti“.

REKLAMA

Į Karibų regioną „Irma“ atnešė smarkių liūčių ir siautulingą vėją. Audra nusiaubė kelias nedideles salas, tarp jų ir Šv. Martyno salą, kur buvo sugriauta 60 proc. visų namų. Vėliau ji nuslinko JAV Mergelių Salų bei Puerto Riko link.

Iki penktadienio ryto „Irma“ susilpnėjo iki ketvirtos kategorijos uragano, bet tebėra itin pavojinga, penktadienį paskelbė JAV Nacionalinis uraganų stebėjimo centras (NHC).

Vėjų greitis siekia 250 km per val., sakoma 9 val. Grinvičo (12 val. Lietuvos) laiku paskelbtame NHC pranešime; tai mažiau nei 298 km per val. greitis, užfiksuotas per patį uragano piką, kai „Irma“ buvo priskiriama penktai kategorijai. Toks intensyvumas tęsėsi net 33 valandas – ilgiausiai nuo tada, kai praėjusio amžiaus aštuntame dešimtmetyje buvo pradėti rinkti tokie duomenys.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelyje salų baisūs vėjai plėšė stogus ir pastatų fasadus, vartė betono luitus, automobilius, laivybos konteinerius.

Mirtis ir griuvėsiai

Puerto Rike audra pasiglemžė mažiausiai dvi gyvybes. Daugiau kaip pusė iš 3 mln. salos gyventojų liko be elektros, be to šios JAV teritorijos viduryje ir šiaurėje upės išsiliejo iš krantų.

Dar keturi žmonės žuvo JAV Mergelių Salose, kurių pareigūnai dar pranešė, kad sunkiai sužeisti žmonės oro transportu buvo išgabenti į Puerto Riką.

Vienas žmogus žuvo mažytėje, „visiškai nuniokotoje“ Barbudoje; iš Antigvos evakuota apie 300 žmonių, apie 30 proc. būstų visiškai sugriauta.

Nuo audros smarkiai nukentėjo ir Šv. Martyno sala, valdoma Prancūzijos ir Nyderlandų; panaši padėtis ir Prancūzijos Sen Bartelemi saloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Prancūzijos pareigūnų, jos teritorijose Karibų regione žuvo mažiausiai devyni žmonės, septyni laikomi dingusiais. Sužeistųjų minima esant 112, dviejų iš jų būklė sunki, sakė vidaus reikalų ministras Gerardas Collombas (Žeraras Kolomas). Šeši iš 10 pastatų – nebegyvenami; anot draudimo bendrovių, nuostoliai tikriausi „gerokai viršys“ 200 mln. eurų.

Nyderlandai nurodė, kad jų salos dalyje žuvo mažiausiai vienas asmuo ir dar keli buvo sužeisti. Haga pranešė, kad per artimiausias penkias dienas atsiųs 40 tūkst. salos gyventojų maisto ir vandens, o Prancūzija nurodė į Šv. Martyno salą išsiuntusi per 100 tūkst. sausų davinių.

REKLAMA

Nyderlandų karalius Willemas-Alexanderis (Vilemas Aleksanderis) sekmadienį apsilankys Kiurasao saloje, kad savo akimis pamatytų pagalbos nuo uragano nukentėjusioms teritorijoms operaciją, be to, gali nuvykti į nukentėjusią Šv.Martyno salą, pranešė olandų pareigūnai.

„Tartum būtų sprogusi bomba; prieš tai čia buvo taip gražu, žalia visur; o dabar viskas pilka – kaip olandiška žiema“, – sakė olandų laikraščiui „Algemeen Dagblad“ atsargos policininkas Klaasas Groenas (Klasas Griunas).

Nepaprastoji padėtis paskelbta Britanijos Megelių Salose, kurių gyventojai pasakojo apie „visiško nuniokojimo scenas“.

„Mūsų pirmojo aukšto durys staiga buvo išplėštos, buvos siaubinga, – sakė visuomeniniam transliuotojui BBC Emily Killhoury (Emili Kilhuri) iš savo namų Tortoloje. – Atsikėlę apie 7 valandą, pamatėme, kad viskas nuniokota“.

REKLAMA

Didžioji Britanija ketvirtadienį pranešė siunčianti du karinio jūrų laivyno transporto lėktuvus su kariais, būtiniausiomis atsargomis, gelbėjimo įranga. Taip pat skyrė 41 mln. dolerių (beveik 34 mln. eurų) skubiai pagalbai.

Plėšikavimas

Europos valstybėms greitai susirengus teikti pagalbą savo piliečiams Karibų regione, Prancūzijos ir Olandijos ministrai pranešė, kad į Šv. Martyno salą siunčiami papildomų šimtai policininkų kovai su plėšikavimu.

Dėl audros pritrūko svarbiausių maisto produktų, vandens, degalų.

„Padėtis rimta“, – sakė penktadienį Olandijos premjeras Markas Rutte (Markas Rutė), paklaustas apie plėšikavimus toje saloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laikraščiui „Algemeen Dagblad“ vienas liudininkų sakė matęs gatvėse „žmones su mačetėmis ir šaunamaisiais ginklais“.

Prancūzijos užjūrio teritorijų ministrė Annick Girardin (Anik Žirarden) sakė, kad po „plėšikavimų tiesiog mūsų akyse“ Šv.Martyno saloje bus dislokuota 400 policijos pareigūnų; mat dauguma iš 80 tūkst. šios salos gyventojų paliko savo namus.

Dominikos Respublikoje liūtys ir galingi vėjai čaižė šiaurinę ir rytinę pakrantę, 17 rajonų buvo atkirsti nuo pasaulio. Evakuota beveik 20 tūkst, gyventojų, audra sugriovė daugiau kaip 100 namų.

Kuba iš pajūrio kurortų į saugias salos vietas evakavo 10 tūkst. turistų ir paskelbė aukščiausią pavojaus lygį.

REKLAMA

„Ėjimas lenta“

Ankstyvą penktadienį audros vidurys buvo į šiaurę nuo Didžiosios Inagvos, pietiniame Bahamų smaigalyje.

Manoma, kad audra skaudžiausiai smogs Floridos saloms ir pietinei Floridos pusiasalio daliai sekmadienį, sakė Nacionalinis uraganų centras, prognozuotojams įspėjant apie potvynius, kurių bangų lygis bus beveik aštuoniais metrais didesnis nei įprasta.

Pasivaikščiojęs Majamio paplūdimiu, 69 metų teologijos profesorius Jamesas Nickolosas (Džeimsas Nikolosas) pasakojo apie artėjančios nelaimės jausmą.

„Jaučiausi tarsi stebėdamas didžią gražuolę einančią piratų laivo lenta į užtikrintą mirtį“, – sakė jis.

D.Trumpas išreiškė „didelį susirūpinimą“ dėl situacijos, tačiau patikino, kad Florida yra „puikiai pasiruošusi“ audrai.

REKLAMA

„Irmai“ siaučiant Karibuose, dar dviems audroms regione suteiktas uragano statusas: Atlanto vandenyne besisukančiam „Jose“ ir šiuo metu Meksikos įlankoje siaučiančiai „Katia“.

Manoma, kad Meksikos pakrantę „Katia“ pasieks penktadienį, o trečios kategorijos audra „Jose“ seka uragano „Irma“ keliu, skelbia uraganų centras.

Vis dar kenčiantys nuo uragano „Irma“ pasekmių, atūžiant „Jose“, salos gyventojai ruošiasi kitai audrai.

„Girdėjau, kad audra gali smogti tiesiogiai mums, – Nyderlandų televizijai RTL sakė Carlosas Suarezas Menendezas (Karlosas Suaresas Menendesas). – Tai būtų siaubinga.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų