REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Kristen Hewitt  (nuotr. asm. archyvo)

 Kai kalbam apie gimdymus, dažniausiai išgirstame tik pozityvias ir laimingai pasibaigusias istorijas ir kiek daug džiaugsmo šeimai suteikia mamos rankose atsidūręs naujagimis. Daugeliui moterų gimdymas yra būtent toks.

22

 Kai kalbam apie gimdymus, dažniausiai išgirstame tik pozityvias ir laimingai pasibaigusias istorijas ir kiek daug džiaugsmo šeimai suteikia mamos rankose atsidūręs naujagimis. Daugeliui moterų gimdymas yra būtent toks.

REKLAMA

Tačiau yra ir tamsesnė šio proceso pusė, apie kurią niekas nekalba, bet tai žinoti yra labai svarbu. Pogimdyvinis nerimas.

Floridoje, JAV gyvenanti mama atvirai prabilo apie kovą su pogimdyviniu nerimu ir kaip jis tiesiogine ta žodžio prasme parklupdė ją ant kelių.

Televizijos reportere dirbanti Kristen Hewitt paatviravo apie dramatišką gimdymą, po kurio sekė potrauminis streso sutrikimas ir perimenopauzė, privertusi ją kovoti su pogimdyviniu nerimu.

Pirmą kartą šios ligos diagnozę Kristen išgirdo pirmojo nėštumo metu dėl padidėjusio kraujospūdžio apsilankius ligoninėje. Tada moteris susilaukė dukrelės Lila (8 m.). Nerimas sugrįžo pagimdžius antrą vaiką – dukrelę Emy (5 m.). Nuo tada ši liga niekur nedingo, ji su ja kovoja jau ilgą laiką, tačiau prisipažįsta, kad apie tai kalba pirmą kartą.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, ką ji išgyvena, Kristen parašė savo „Facebook“ paskyroje: „Paskutiniu metu jaučiuosi gerai, rūpinuosi savimi, esu pakankamai rami. Tačiau šiandien nerimas mane nugalėjo. Šiandien ši liga man pranešė, kad negalėsiu palikusi vaikų su vyru išvykti atostogų, nes mūsų lėktuvas suduš. Šiandien šis nerimo priepuolis parklupdė mane ant kelių ir aš kelias valandas verkiau. Šiandien nerimas privertė mane užsirakinti kambaryje ir pasislėpti nuo vaikų. Šiandien nerimas mane privertė įtikėti, jog esu neverta nieko gero.“

REKLAMA

Kristen taip pat pridūrė maniusi, jog jei kam nors papasakos apie savo ligą, kiti ją palaikys silpna moterimi.

„Baiminausi, kad kiti nesužinotų, kokia lengvai palūžtanti esu, tačiau tokia nesu. Šis nerimo priepuolis užklupo mane lyg milžiniška banga, tačiau lygiai taip pat ir dingo. Mano mintims įtaką padarė užplūdusios emocijos ir, manau, laikas apie tai pasikalbėti.

Pagimdžiusios vaikus, mes, moterys, pasikeičiame. Kartais susergame depresija, kartais mus pradeda kamuoti nerimas, kartais abi ligos iškart, tačiau mes privalome kreiptis pagalbos į kitus, suprasti, kas vyksta ir radus priežastį, pabandyti išgyti. Nusiraminti man padeda meditavimas arba rašymas, o kartais, pavyzdžiui, tokiomis dienomis kaip ši, man tiesiog reikėjo mylimo žmogaus rankos, primenančios, jog esu ne viena“, - tęsė moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Moterims, kurias užgriuvo televizijoje ar socialiniuose tinkluose matomų tobulų mamų vaizdiniai, Kristen siūlė savo paguodą, primindama, jog tai dažnai nėra tikra, viskas suvaidinta.

„Viliuosi, kad tuo pasidalinusi, sergančioms depresija, nerimu ar kitomis ilgomis, priminsiu, jog esate ne vienos. Jūs nesugadintos. Jūs esate meilė“, - rašė moteris.

Apie ligą nutylimą

Pogimdyvinis nerimas diagnozuojamas vienai iš penkių mamų. Ši liga sukelia nuolatinį neramumą, stresą, baimę, dažnai susirūpinama, jog bus pakenkiama vaikams arba nustojus būti idealia mama, nutiks kažkas blogo.

Nuolatinį stresą patiriančias motinas kankina nemiga, atsiranda pilvo ir galvos skausmai, pykinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man nerimas tai lyg elektros pulsavimas po visą kūną. Negalėjau užmigti, nes galvojau, jog kūdikis bet kada gali nubusti. Sunkiausia yra nežinoti, kada užklups dar vienas priepuolis. Viskas gali būti gerai ir tada staiga tave kankina perdėtas nerimas. Kartais net kasdienės veiklos tampa neįveikiamos“, - sakė Kristen.

Su šia moterį kamuojančia liga ji kovoja holistinėmis praktikomis ir vaistais.

„Jei žmonės jaučiasi lyg nesavi, visuomet patariu pirmiausia kreiptis į savo gydytoją, akušerį, ypač jei jie neseniai susilaukė naujagimio. Labai svarbu nebijoti prašyti pagalbos. Jei jums reikalingi vaistai, gerkite juos. Tai neįrodo, jog esate nevykėliai“, - užbaigė moteris.

Apie savo nėštumus, buvimą mama ir nerimo priepuolius bei tai, kaip su jais kovoja, Kristen rašo savo tinklaraštyje www.kristenhewitt.me.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų