REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
46
"Kūdikis Layla", pirmoji pacientė, kuriai buvo pritaikytas CAR-T gydymas. Turėjusi mirti mergaitė per kelis mėnesius visiškai pasveiko (nuotr. SCANPIX)

JAV vaistų ir maisto produktų kokybės kontrolės tarnyba (FDA) patvirtino naują vėžio gydymo būdą, kurio metu yra naudojamos genetiškai modifikuotos paties paciento ląstelių kraujo ląstelės, skelbiama BBC.

46

JAV vaistų ir maisto produktų kokybės kontrolės tarnyba (FDA) patvirtino naują vėžio gydymo būdą, kurio metu yra naudojamos genetiškai modifikuotos paties paciento ląstelių kraujo ląstelės, skelbiama BBC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos aktyvuoja paties paciento imuninę sistemą, kad ši aktyviai naikintų vėžines ląsteles.

FDA atstovai tai pavadino istoriniu momentu ir pridūrė, kad medicina perėjo į naują lygmenį. Tiesa, gydymo kaina, kurią pristatė bendrovė „Novartis“, – 475 tūkst. dolerių. Praėjus gydymo kursą, 83 proc. pacientų išsigydė nuo vienos iš kraujo vėžio formų.

REKLAMA

Šis „gyvas vaistas“ yra kuriamas individualiai kiekvienam pacientui – skirtingai nuo „masiškai“ taikomų tradicinių gydymo būdų – chirurgijos ir chemoterapijos.

Ši technologija vadinama CAR-T, o jos pagrindas – imuninės sistemos ląstelių „ištraukimas“ iš paciento kraujo. Vėliau šios ląstelės – T-limfocijai – genetiškai perprogramuojamos tam, kad jos surastų ir naikintų vėžines ląsteles.

REKLAMA
REKLAMA

Tuomet modifikuoti limfocitai yra grąžinami į paciento kūną, kur jų skaičius išauga kiekvieną sykį, kai tik jos susiduria su vėžinėmis ląstelėmis.

Svarbus atradimas

„Turėdami galimybę perprogramuoti paties paciento ląsteles kovai su mirtinu vėžiu, mes išeiname į naują medicinos inovacijų lygmenį“, – pareiškė FDA atstovas Scottas Gottlibas.

„Naujosios technologijos, tokios kaip genų ir ląstelių terapija, potencialiai gali iš esmės pakeisti mediciną ir priartinti prie lūžio momento mūsų galimybėse gydyti ir net visiškai išgydyti daugelį mirtinų susirgimų“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Preparatas pavadinimu „Kimaya“ veikia prieš aštrią ūminę limfoblastinę leukemiją. Daugeliui pacientų situacija pagerėja naudojant ir standartinius gydymo metodus. „Kimaya“ bus naudojama tik tais atvejais, jeigu nė vienas iš jų neduoda rezultatų.

Daktaras Stefanas Grappas, kuris pirmasis pritaikė CAR-T terapiją vaikų ligoninėje Filadelfijoje, vadina tai svarbiu atradimu. „To mes dar nematėme“, – aiškino jis.

Pirmasis pacientas, kuriam buvo pritaikytas naujasis metodas, buvo per plauką nuo mirties, tačiau dabar jis jau penkeri metai kaip sveikas.

REKLAMA

Iš 63 pacientų, praėjusių CAR-T kursą, 83 proc. pasiekė visiškos remisijos stadiją per tris mėnesius. Mokslininkai kol kas renka duomenis apie tai, kaip ilgai veikia naujoji terapija.

Kodėl tik išnaudojus visas kitas galimybes?

Tai kodėl šis gydymas yra taikomas tik tais atvejais, kuomet yra išnaudojamos visos kitos galimybės? Nes yra ir rizika. Vienas iš galimų šalutinių efektų – mirtinai pavojingas citokinų išplitimo sindromas, kuris gali išsivystyti dėl pernelyg greito CAR-T ląstelių išplitimo kūne. Tiesa, šį procesą galima kontroliuoti vaistų pagalba.

REKLAMA

Ateityje gydymas tobulės

Pasirodo, kad CAR-T technologijų potencialas išeina už tik vienos vėžio rūšies gydymo ribų.

Kol kas CAR-T geriausius rezultatus demonstruoja kovojant su kraujo vėžio ligomis. Plaučių vėžio ar melanomos gydymo šiuo metodu rezultatai džiuginančių rezultatų neparodė.

Medicinos atstovai yra įsitikinę, kad dabartinis CAR-T metodas tėra pirminėje stadijoje, kuri nors ir nėra „atsakymas į visus klausimus“, tačiau yra rimtas žingsnis į priekį.

„Mums dar reikės išsiaiškinti, kaip saugiai naudoti šią terapiją ir kam ji gali suteikti naudos, taigi teks pripažinti, kad visa tai tik pirmas žingsnis“, – tikino profesorius Peteris Johnsonas„Cancer Research UK“ organizacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų