REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Izraelis. Nedidelė, tačiau turtinga valstybė, šiltas klimatas, nuostabūs kurortai, įspūdingas istorinių paminklų skaičius, visame pasaulyje garsi medicinos mokykla. Ką dar mes žinome apie šią šalį?

Izraelis. Nedidelė, tačiau turtinga valstybė, šiltas klimatas, nuostabūs kurortai, įspūdingas istorinių paminklų skaičius, visame pasaulyje garsi medicinos mokykla. Ką dar mes žinome apie šią šalį?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Izraelis įsikūręs dykumoje, tai matyti jau pro lėktuvo langą. Tačiau ant žemės vaizdas keičiasi – šalyje itin daug augmenijos, žolynų, kaktusų, palmių, ir visa tai yra nuolatos priauginama. Bet kuris norintis gali pasivolioti ant minkštos žolytės. Tačiau miesto infrastruktūroje įrengtos žaliosios dirbtinos žolės zonos nėra skirtos gulėjimui.

REKLAMA

Izraelis – vienintelė šalis, kur žalumos plotas kasmet auga. Prie to daug prisideda šalyje sukurtos unikalios laistymo ir drėkinimo sistemos.

Žiemos Izraelyje yra šiltos – apie 15 °C.

Izraelis yra daugianacionalinė valstybė. Izraeliečio pase prie žymos „tautybė“ yra dedamas brūkšnys.

Izraelis neturi oficialių sienų, šalyje nėra konstitucijos. Jos sostinė – Jeruzalė, tačiau visi valstybiniai, politiniai ir verslo susitikimai vyksta Tel Avive.

REKLAMA
REKLAMA

Izraelyje yra kiek daugiau nei 8,5 mln. gyventojų. Teigiama, kad kas ketvirtas čia – emigrantas iš buvusios SSRS teritorijos.

Oficialiai šalyje kalbama dviem kalbomis – hebrajų (ivritas) ir arabų. Tačiau galite aptikti miestų, kuriuose ivritu faktiškai niekas nekalba. Ivrite nėra kreipinio „jūs“.

Nacionalinis Izraelio simbolis – kukutis. Šis paukštis simbolizuoja dosnumą, išmintį, meilę ir pagarbą senoliams. Kukučiai pasižymi tuo, kad išskridę iš lizdo jie nepamiršta savų ir visuomet rūpinasi „vyresniaisiais“. Jie „išblusinėja“ jiems senas plunksnas ir neša lesti, jeigu to prireikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Izraelyje moterų yra mažiau nei vyrų, todėl šalyje praktiškai nėra „senmergių“.

Izraelyje yra tik religinės santuokos. Šalyje yra draudžiamos sąjungos tarp skirtingų religijų, tačiau tai galima apeiti, jeigu santuoka sudaroma svečioje šalyje, kuri yra pripažįstama ir oficialiosios valdžios.

Izraelio šeimose tradiciškai auginama nuo 3 iki 7 vaikų.

Izraelis – brangi šalis. Menkai uždirbantys gauna valstybines socialinę pagalbą, tačiau išgyventi iš jos neįmanoma, jeigu neturi papildomų uždarbių. Nepaisant to, pragyvenimo lygis Izraelyje yra vienas aukščiausių pasaulyje (pavyzdžiui, aukštesnis negu Didžiojoje Britanijoje).

REKLAMA

Pagal 1991-ųjų įsaką, kiekviename bute turi būti įrengtas specialus kambarys nuo cheminio ir bakteriologinio ginklų.

Kiekvienas dirbantis izraelietis nelaimės atveju gauna bet kokias nemokamas gydymo paslaugas, net ir pačias brangiausias.

Izraelyje suteikiamas puikus išsilavinimas (nuolat būna pirmajame penketuke pasaulyje) ir aukštas kultūros lygis. Kas ketvirtas dirbantysis yra baigę universitetą, o kas aštuntas turi mokslinį laipsnį.

Izraelis užima antrąją vietą pasaulyje pagal išleidžiamų knygų skaičių, didžiausią muziejų skaičių žmogui. Šalyje veikia didžiulis kiekis aukštųjų technologijų bendrovių.

REKLAMA

Izraelio mokyklos yra pirmosios pasaulyje pradėjo dėstyti informatiką. Šalis užima pirmąją vietą pasaulyje pagal asmeninių kompiuterių vienam žmogui skaičių.

Izraelyje yra geriausiomis laikomos medicinos paslaugos pasaulyje. Šalyje yra didžiausias pasveikusiųjų nuo vėžio procentas. Vidutinė gyvenimo trukmė šalyje – beveik 82 metai.

Izraeliečiai – tikintys žmonės, todėl čia populiarumo sulaukia košeriniai produktai, tai yra maisto produktai, atitinkantys judaizmo tikėjimo dogmas. Beje, dirbti košerinio maisto parduotuvėse gali tik žydai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalyje nemažai turgų, kuriuose galima įsigyti praktiškai bet kokias daržoves, vaisius, riešutus ir daug ką kitą. Izraelyje nevalgo džiovintos žuvies.

Žuvavimui yra skirtos specialios vietos. Galima užsimokėti už įėjimą ir sugautą žuvį paruošti čia pat, vietoje, arba išeiti su savo laimikiu, sumokėjus prie išėjimo, pagal žuvies svorį.

Restoranuose ir kavinėse yra įprasta duoti „arbatos“, ne mažiau nei dešimt procentų nuo bendros sumos.

Izraelyje yra itin brangi aptarnavimo sfera, todėl pigiau gaunasi pirkti naują daiktą, negu remontuoti sulūžusį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų