• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės 2 d. 12:00 val. Lietuvos Respublikos Seimo Europos reikalų komiteto Europos informacijos centre organizuojama konferencija „Valstybės atsakomybė ir investicijos į vaiko saugumą“. Konferencijos iniciatoriai – visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus”, kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija jau ketvirtus metus iš eilės pristatantys akciją „Gegužė – mėnuo be smurto prieš vaikus“.

REKLAMA
REKLAMA

Balandžio 26 d. spaudos konferencijos metu akciją pristatė Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinė sekretorė Loreta Trakinskienė ir kiti jos dalyviai, buvo aptarti akcijos tikslai, uždaviniai, jos metu vyksiantys renginiai.

REKLAMA

Konferencijos „Valstybės atsakomybė ir investicijos į vaiko saugumą“ tikslas – pristatyti valstybės požiūrį į vaikų saugumo problemas Lietuvoje, supažindinti su Lietuvoje vaiko saugumą užtikrinančiais mechanizmais. Siekiama, jog renginyje dalyvautų kuo daugiau valstybinių institucijų ir nevyriausybinių organizacijų atstovų bei moksleivių iš visos Lietuvos.

Konferenciją atidarys akcijos organizatoriai – organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinė sekretorė Loreta Trakinskienė ir Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė. Pranešimus konferencijoje skaitys Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė, Jungtinių Tautų Vaiko teisių komiteto narys Dainius Pūras, Šeimos ir vaiko reikalų komisijos pirmininkė Rima Baškienė. Renginį organizuoja VO „Gelbėkit vaikus“, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Šeimos ir vaiko komisija.

REKLAMA
REKLAMA

„Ketvirtus metus organizuodami akciją „Gegužė – mėnuo be smurto prieš vaikus“ siekiame didinti visuomenės žinomumą apie smurto problemą, keisti suaugusiųjų požiūrį į vaikų mušimą, paaiškinti, jog konfliktines situacijas galima išspręsti ir nenaudojant smurto“, – sako „Gelbėkit vaikus“ generalinė sekretorė L. Trakinskienė.

Šiais metais akcija skirta smurto plitimo per informacines ir mobiliąsias technologijas prevencijai. Siekiama kuo geriau informuoti visuomenę apie vaikų saugumą naudojantis informacinėmis technologijomis, apie tai, kur galima gauti kvalifikuotą pagalbą, jei vaikui iškilo grėsmė. Ypatingai svarbu skatinti visuomenę ir pačius vaikus aktyviai reaguoti į tokio smurto apraiškas.

„Šiandien jaunų žmonių ir vaikų gyvenimas yra neįsivaizduojamas be mobilaus telefono, be interneto, be kompiuterinių žaidimų. Naujosios technologijos turi daug privalumų, tuo neabejojama. Tačiau jaunam žmogui reikia padėti susivokti, kad tai netaptų jo gyvenimo žalojimo priemone“, – teigia Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė.
„Šių metų akcijos tema pasirinkta neatsitiktinai – pasaulyje skiriamas vis didesnis dėmesys smurtui internetinėje erdvėje ir mobiliaisiais telefonais. Vaikai yra imlūs naujovėms, todėl jiems rizika patirti  tiek psichologinį, tiek fizinį smurtą yra labai didelė“, – sako „Gelbėkit vaikus“ generalinė sekretorė L. Trakinskienė.
„Naujosios technologijos, sukurtos tam, kad palengvintų gyvenimą, gali tapti smurto prieš vaikus įrankiu. To išvengti galima tik atkreipus į šią problemą vaikų ir visuomenės dėmesį. Mes džiaugiamės galėdami prisidėti prie visuomenės informavimo, auklėjimo bei gražesnės ateities mūsų vaikams sukūrimo“, – L. Trakinskienei pritaria „Rimi Lietuva“ generalinis direktorius Paulo Peereboom.
Organizacija „Gelbėkit vaikus“ pora metų dvidešimt dviejuose Lietuvos Vaikų dienos centruose, įgyvendina „Mergaičių socializacijos programą“, kurios metu paaiškėjo, jog paauglės mergaitės dažnai tampa smurto internetinėje erdvėje aukomis. Užfiksuota eilė atvejų, kai mergaitės po pažinčių internetinėje erdvėje yra seksualiai išnaudojamos. Praeitą rudenį programos dalyvių apklausa parodė, jog nesaugiai mergaitės jaučiasi net mokykloje. Saugiausiai mokykloje jaučiasi tos paauglės, kurių lankomas Vaiko dienos centras yra toje pačioje mokykloje, kurioje jos mokosi. Tai skatina ir toliau tęsti „Mergaičių socializacijos programos“ vykdymą, kurią „Nacionalinė smurto prieš vaikus prevencijos ir pagalbos vaikams 2005 – 2007 metų programos“ ribose finansuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų