• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
31
Edgaras Jankauskas įvertino „Sūduvos“ ir „Trakų“ pasirodymą Europos lygos atrankoje (tv3.lt fotomontažas)

Lietuvos futbolo gerbėjai ketvirtadienį vėl triumfavo. Dvigubai. Tiek „Sūduva“, tiek „Trakai“ iškovojo pergales Europos lygos atrankos trečiajame etape ir, jei įveiktų šį ir dar vieną barjerą, varžytųsi antrame pagal pajėgumą Europos futbolo turnyre. Skamba neįtikėtinai, tačiau ar tokie rezultatai parodo taip ilgai laukto Lietuvos futbolo atgimimo ženklus?

31

Lietuvos futbolo gerbėjai ketvirtadienį vėl triumfavo. Dvigubai. Tiek „Sūduva“, tiek „Trakai“ iškovojo pergales Europos lygos atrankos trečiajame etape ir, jei įveiktų šį ir dar vieną barjerą, varžytųsi antrame pagal pajėgumą Europos futbolo turnyre. Skamba neįtikėtinai, tačiau ar tokie rezultatai parodo taip ilgai laukto Lietuvos futbolo atgimimo ženklus?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gal A lyga ir nėra tokia silpna, kaip visi piešia ir kalba“, – po pergalės 3:0 prieš „Sion“ portalui tv3.lt kalbėjo „Sūduvos“ puolėjas Karolis Laukžemis.

REKLAMA

Galbūt. Tačiau šalies nacionalinės komandos treneris Edgaras Jankauskas yra ne kartą minėjęs, kad A lygoje rungtyniaujantys futbolininkai nėra tokie pajėgūs, kad galėtų konkuruoti su kitų rinktinių futbolininkais, kurie žaidžia pajėgesniuose čempionatuose.

Savo nuomonės iš esmės rinktinės strategas nekeičia ir dabar. Jo manymu, tam, kad lietuviai galėtų konkuruoti, reikia stiprinti visą lygą, o keleto susitikimų Europoje per mėnesį tam nepakanka. Treneris priduria, kad pergales Europos lygos atrankoje lėmė labiau psichologiniai dalykai: vieningumas, kova, užsidegimas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau E. Jankauskas pabrėžia, kad „Sūduvos“ ir „Trakų“ pergalėmis džiaugtis ne reikėtų, o yra būtina, nes tokių įvykių mūsų futbole nėra daug. Vis dėlto strategas pabrėžė, kad viskas priklausys nuo to, kaip žaidėjai sureaguos į pasiekimus: užmigs ant laurų ar dirbs toliau.

Beje, nacionalinės komandos treneris tikino stebintis visus puikiai Europoje žygiuojančių klubų žaidėjus, kurie galėtų atstovauti Lietuvos rinktinei. Artimiausios rungtynės bus žaidžiamos rugsėjo 1-ąją, kai LFF stadione mūsiškiai priims Škotiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A lygos, pasak E. Jankausko, tikrai nestiprina Utenos „Utenio“ sprendimai. Klubas įvykdė kardinalias permainas, pasikvietė daug legionierių, beveik nepasiliko lietuvių ir A lygoje susitikimus pradėjo su 11 arba 10 užsieniečių aikštėje.

„Kviesti į Lietuvą žaidėjus iš Ispanijos... Pradedi galvoti, kokio lygio yra tie žaidėjai, jei jie važiuoja į Lietuvą žaisti“, – portalui tv3.lt situaciją komentavo nacionalinės komandos treneris.

– Ar jus stebina tokie geri Lietuvos klubų rezultatai Europos lygoje?

–Greičiau džiugina, maloniai džiugina.

– Kas lemia šiuos pasiekimus?

– Daug faktorių lemia: nusiteikimas, noras. Žinot, mes atsiliekam nuo visų varžovų: biudžetais, žaidėjų pasirinkimu, bet kompensuojame tai noru, aistra, komandine dvasia.

REKLAMA

– Ar galima po tokių pasiekimų pradėti kalbėti apie Lietuvos klubinio futbolo atgimimą ir žingsnį į kitą lygį?

– Futbole nieko nėra pastovaus. Viršūnė ir apačia yra arti. Šiandien tu laimi, po savaitės gali pralaimėti ir atsidurti ten, kur buvai. Šis procesas – niekada nesibaigiantis.

– Anksčiau minėjote, kad A lygos žaidėjų lygis nėra toks, kad galėtume konkuruoti su pajėgesnių lygų futbolininkais. Gal tai greitu metu pasikeis?

– Kad jis pasikeistų, turi stiprėti visa lyga. Rungtynių, kurias žaidžiame Europoje, neužtenka, kad išeitume į „topinį“ lygį. Reikia stipresnio čempionato, daugiau dėmesio jam. Žinoma, tokios rungtynės, tokios pergalės gali sujudinti visuomenę ir kitas struktūras. Galbūt žmonės atsisuks, gal mūsų stadionai taps per maži. Tokių kibirkštėlių jau užtenka, sukibirkščiavom gerai, bet reikia kabintis ir ant to statyti daugiau. Komandos parodė, kad mes galime, kad turime savybių, potencialo, bet reikia, kad tas entuziazmas neišblėstų, jei patiriame pralaimėjimą.

REKLAMA

– Artėja rinktinės rungtynės. Ar po šių įvykių atsiras malonesnių svarstymų renkantis žaidėjus?

– Labai gerai, jei taip bus, jei tas galvos sukimas bus toks, kad galėsime rinktis iš dviejų ar trijų tinkamų futbolininkų, o ne imsime kažką iš bėdos. Manau, kad vaikinai pajautė didelio futbolo, pergalės skonį. Tai įkrovė pasitikėjimo savimi, noro. Kai ateina pirma sėkmė, labai svarbu, ką žaidėjas galvoja tada: ar jam užtenka to, jis pradeda mėgautis ir užmiega, ar siekia toliau ir nori daugiau, žino, kad žiūrovų gali būti ne 5, o 50 tūkstančių. Kiekvienas jų turi tikslą išvažiuoti į stipresnes lygas. Tokio intensyvumo rungtynes jis ten gali žaisti kiekvieną sekmadienį, o ne kartą į mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Gal konkrečiai pastebėjot kažkuriuos futbolininkus?

– Aš visus matau. Man vakar patiko „Trakų“ saugas Modestas Vorobjovas ir iš „Sūduvos“ futbolininkai, matosi, kad įgauna daugiau pasitikėjimo savimi. Žiūrėsim, galvosim, kai artės ta diena, kai reikės pasirinkti. Tikiuosi, kad nei vienas iš jų neužmigs ant paskutinių gerų rungtynių. Kaip ir sakiau, šis procesas – nesibaigiantis, turi kiekvieną dieną iš savęs reikalauti ir nesustoti.

– Ar norite pasakyti, kad nereikėtų per daug džiaugtis šiomis pergalėmis ir svarbiausia dabar yra neužmigti?

REKLAMA

– Džiaugtis reikia, privalome džiaugtis. Mes neturime tiek daug pergalių, kad negalėtume sau to leisti. Čia yra didelės pergalės, tik džiaugsmui yra tinkama forma: tu džiaugiesi, kai pasieki tikslą ar kai turi šansą pasiekti dar daugiau.

– Trumpai pakalbėkime apie „Utenį“. Šiuo metu komandos starto sudėtyje žaidžia vienas arba nei vieno lietuvio. Ar pačiai lygai tai – kritimas žemyn?

– Nemanau, kad daug gero duoda tokie ėjimai. Mes nesame Anglijos ar Ispanijos pajėgumo. Jei tokioj lygoj nerandame vietos savo žaidėjams, tada kur jie turės galimybių tobulėti, žaisti? Mane labai nustebino toks sprendimas. Suprantu, kai yra penki užsieniečiai, bet, kai žaidžia 10 ar 11, čia jau yra nekokia situacija Lietuvos futbolui. Būna ir Anglijoje nusiskundimai, kai klubai žaidžia be vietinių žaidėjų, o kalibrai net nėra palyginami. Įsivaizduokit, kas mūsų futbolui gali atsitikti, jei dar 3 ar 4 komandos sugalvos pasukti tokiu keliu?

REKLAMA

– Tad galima sakyti, kad kelios komandos timptelėjo A lygą į viršų, o „Utenis“ tempia žemyn?

– Nesiimčiau taip drąsiai sakyti. Kiekvienas klubas turi tikslus ir siekia rezultatų. Jiems nesvarbu, kas tuos rezultatus atneša. Galbūt situacija susidariusi tokia, kad yra lengviau ar pigiau pasikviesti užsienietį, gal tų lietuvių nėra užtektinai, gal reikia giliau šioje situacijoje kapstyti. Bet kviesti į Lietuvą žaidėjus iš Ispanijos... Pradedi galvoti, kokio lygio yra tie žaidėjai, jei jie važiuoja į Lietuvą žaisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų