• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išaugęs eismo įvykių skaičius rodo, jog neretai keliuose nukenčia pėstieji. Viena didžiausių priežasčių ta, jog jie nedėvi atšvaitų. Kaip sumažinti skaičių įvykių, kuriuose žūsta pėstieji, ir kaip apsisaugoti tamsoje?

Išaugęs eismo įvykių skaičius rodo, jog neretai keliuose nukenčia pėstieji. Viena didžiausių priežasčių ta, jog jie nedėvi atšvaitų. Kaip sumažinti skaičių įvykių, kuriuose žūsta pėstieji, ir kaip apsisaugoti tamsoje?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikimybė išgelbėti gyvybę išauga iki 8 kartų

Didžioji dalis tragiškų eismo įvykių nutinka tamsiuoju paros metu. Neapšviestu keliu be atšvaito einantis pėsčiasis rizikuoja savo gyvybe 8 kartus daugiau nei segintis atšvaitą. Todėl atšvaitas – viena geriausių priemonių apsaugoti savo ir artimųjų gyvybę.

REKLAMA

Pastebėti be atšvaito einantį pėsčiąjį galima likus maždaug 30 metrų iki jo. Važiuodami 80 km/h greičiu vairuotojai vidutiniškai nuvažiuoja 22 metrus per sekundę, todėl tinkamai sureaguoti ir sustabdyti automobiliui lieka tik 1,3 sekundės. Dėvintis atšvaitą pėsčiasis pastebimas už maždaug 120-150 metrų, tad šiuo atveju vairuotojas turi beveik septynias sekundes tinkamai sureaguoti ir saugiai apvažiuoti jį.

Tamsiuoju paros metu važiuojant su tolimosiomis šviesomis, eismo dalyviai pastebimi tik už 100 metrų, kai su atšvaitu – už maždaug 250-300 metrų, todėl tikimybė išsaugoti savo gyvybę užsidėjus atšvaitą išauga iki 3 kartų.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo įvairių spalvų iki skirtingų formų

Norintys įsigyti atšvaitą neretai susiduria su problema – kokį išsirinkti? Akims raibstant nuo įvairių spalvų ir formų atšvaitų, svarbu nepamiršti, jog tai yra ne stiliaus, o savisaugos detalė.

Vieni populiariausių – pakabinami atšvaitai. Juos galima tvirtinti prie kuprinės, rankinės ar išorinių drabužių. Atšvaitas kabinamas dešinėje pusėje, automobilio žibintų aukštyje. Taip pat patartina papildomai pasikabinti atšvaitą ir kairėje kūno pusėje.

Populiarūs ir atšvaitai – juostelės. Pritvirtinkite atšvaitą ant rankos ties alkūne ir ant kojos žemiau kelio taip, kad jis būtų matomas. Norėdami apsaugoti mažuosius, atšvaitą ant vaikų drabužių pritvirtinkite suaugusio žmogaus kelių lygyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Efektyvi priemonė apsisaugoti tamsiuoju paros metu – šviesą atspindinti liemenė. Prieš įsigydami šviesą atspindinčią liemenę, įsitikinkite, ar ji atitinka galiojančius reikalavimus: liemenė turi būti ne tik ryškios spalvos, bet taip pat ant jos ties juosmeniu turi būti du ar daugiau horizontalių šviesą atspindinčių elementų. Nepamirškite tamsiu paros metu kelyje išlipus iš transporto priemonės ne specialiai tam skirtoje vietoje, vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais.

Kada dėvėti ir kaip prisitvirtinti atšvaitą?

Kelių eismo taisyklės numato, jog pėstiesiems, dviratininkams ar vadeliotojams privaloma naudoti atšvaitus, dėvėti liemenes arba drabužius su šviesą atspindinčiais elementais.

REKLAMA

Pagrindinė taisyklė – atšvaitas turi būti matomas kitiems eismo dalyviams. Kad atšvaitas galėtų atspindėti transporto priemonės žibintų šviesą, jis turi būti automobilio žibintų aukštyje – 50–80 cm nuo žemės paviršiaus.

Atšvaitą reikia pritvirtinti taip, kad jis būtų gerai matomas iš visų pusių. Pėstieji, eidami kelio važiuojamąja dalimi ar kelkraščiu, privalo eiti kairiąja kelio puse prieš eismą, todėl atšvaitą reikia segėti dešinėje pusėje: pakabinamą atšvaitą prisekite prie drabužių, kad švytuotų kelių aukštyje. Juostinį atšvaitą arba atšvaitą su lipukais pritvirtinkite prie rankovės aukščiau riešo

REKLAMA

Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato, jog Kelių eismo taisyklėse pėstiesiems, vadeliotojams, dviračių vairuotojams nustatytų elgesio tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui reikalavimų nesilaikymas užtraukia baudą nuo dvidešimt trijų iki keturiasdešimties eurų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų