REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Krūties implanto revoliucija (nuotr. mentor, sugihara)

Plastinės chirurgijos meistrai jau daugiau nei 25-erius metus stengiasi atrasti patikimiausią būdą moteriai suteikti norimą krūtinės formą. Būtent tiek laiko vystosi implantų sudėtis. Tyrimai rodo, kad šis iš dviejų dalių, išorinio apvalkalo ir masės jame, susidedantis medicininis instrumentas, tobulėja žaibišku greičiu.

26

Plastinės chirurgijos meistrai jau daugiau nei 25-erius metus stengiasi atrasti patikimiausią būdą moteriai suteikti norimą krūtinės formą. Būtent tiek laiko vystosi implantų sudėtis. Tyrimai rodo, kad šis iš dviejų dalių, išorinio apvalkalo ir masės jame, susidedantis medicininis instrumentas, tobulėja žaibišku greičiu.

REKLAMA

Istorijoje išsaugota nemažai atvejų, kuomet pro nepatvarios tekstūros paviršių silikonas ištekėdavo ir pakenkdavo natūraliems kūno audiniams. Būtent dėl šios priežasties grožio peilis gali gąsdinti: plastinės chirurgijos nesėkmes demonstruojančios praeities garsenybės – siaubą varantis pavyzdys. Silikonui paveikus vidaus organus kildavo įvairių komplikacijų – asimetrija, organizmo atmetimo reakcija ir kita.

Visgi tobulėjant technologijoms keitėsi visa implanto sudėtis – silikonas tapo standesnis, o apvalkalas – kur kas mažiau pralaidus. Dėl dažnai pasikartojančios kūno atmetimo reakcijos buvo pradėti išsamūs tyrimai. Nutarta, kad tai labiausiai priklauso nuo apvalkalo tekstūros. Ji gali būti visiškai švelni arba šiurkšti. Buvo sumanyta, kad riziką gali sumažinti tekstūriniai (šiurkštaus paviršiaus) implantai.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, anot mediko bei oficialaus Mentor implantų platintojo Baltijos šalyse Raimundo Jucevičiaus, tai nebūtinai buvo pats geriausias sprendimas. Gali būti, kad būtent labai nelygus paviršius sąlygojo dabar intensyviai tiriamą anaplastinių didelių ląstelių limfomų atsiradimą. Visgi implanto apvalkalas, priklausomai nuo gamintojo, šiandien gali būti ir visiškai nepralaidus.

REKLAMA

Tuo tarpu silikono standėjimą lėmė ypač pamokantys istoriniai įvykiai. Vienu metu Amerikoje silikoniniai implantai buvo uždrausti. 1990 m JAV žiniasklaida užvirė skandalą, kurio epicentre – vėžiu susirgusi moteris. Buvo manyta, kad onkologinė liga išsivystė būtent po krūtų didinimo operacijos. 1992 metais JAV vaistų administracija paskelbė moratoriumą silikonu užpildytiems implantams ir buvo imti naudoti tik apvalūs, vandeniu užpildyti implantai. Tik Mentor kompanijai ir tik tam tikriems gydytojams buvo leista išimties tvarka naudoti silikono implantus tęsiant tyrimus. 1995 metais draudimai buvo panaikinti, bet Amerikoje iki šiol yra naudojami tiek silikoniniai, tiek operacijos metu vandeniu užpildomi implantai. Tuo tarpu Europoje, pietų Amerikoje ir Azijoje labiausiai paplitę silikono implantai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasirinkimas

Šiuo metu, anot mediko R. Jucevičiaus, pacientėms siūlomi keli krūtinės implantų variantai, kurie skirstomi pagal užpildą, formą ir, žinoma, dydį.

Pagal užpildą

Vandeniniai: takūs

Silikoniniai: netakūs, dominuojantys viso pasaulio chirurginėse klinikose. Gamintojai tvirtina, kad net nuėmus apdangalą, krūties forma nė kiek nepakistų.

Pagal formą

Apvalūs: minkštesni apvalios formos implantai, kurie pasiskirsto visiškai tolygiai. Šią formą dažniausiai renkasi tos, kurios siekia išryškinti krūtinę. „Didžiausias skirtumas atsiranda moteriai vaikštant ar gulint ant nugaros. Tuomet forma labai keičiasi. Jeigu stovėdami rankoje laikytume vandens pripildytą plastikinį maišelį, apačioje jis išsigaubtų, o viršuje vandens liktų mažiau. Tuomet jis irgi įgautų natūralią formą. Tad ir apvalūs implantai gali atrodyti natūraliai“, – aiškina medikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anatominiai arba lašo formos: kiek kietesni, tačiau savaime turintys formą – apatinė implanto dalis kiek didesnė už viršutinę. Šie medicininiai instrumentai imituoja natūralią krūties formą. Lietuvoje chirurgai šią implanto rūšį renkasi dažniausiai. „Visi anatominiai implantai yra standesni, nes jiems užpildyti parenkamas kitos konsistencijos gelis. Dėl to jų forma visuomet išlieka daugmaž tokia pati“, – tikina R. Jucevičius.

Pagal dydį

Prieš įžengdamos į plastikos chirurgo kabinetą moterys neretai turi aiškų tikslą – C dydžio krūtinė. Tačiau daktaras Darius Radzevičius skuba taisyti: „Ne jūs iš stalčiaus išsirenkate, kas jums patinka, o aš parenku tai, kas tinka“.

REKLAMA

Anot plastikos chirurgo, prašymas „įdėti C dydžio krūtis“ ne visuomet yra teisingas. „Labai svarbu suprasti, kad neužtenka vien pacientės norų. Svarbios ir galimybės. Implantų dydis priklauso nuo to, kiek momentiškai galima ištempti pacientės audinius. Jeigu ji nėra gimdžiusi, audinių elastingumas yra geras, todėl momentiškai, greičiausiai, daug ištempti jos audinių nepavyks. Be to, pertempus audinius, gali atsirasti strijų“, – tvirtina gydytojas.

Dr. D. Radzevičius tvirtina, kad parenkant tinkamo dydžio bei projekcijos implantus, reikia įvertinti daug pačių įvairiausių parametrų: „Svarbus pacientės ūgis pečių plotis, atstumą tarp spenelių, krūtinės ląstos forma ir t.t.“. Tad sprendimą dėl moteriškų grožybių išvaizdos po operacijos pirmiausia priima gydytojas. „Implantai nėra „A“, „B“ ar „C“ dydžio, nes iki šiol nei implantų, nei liemenėlių gamintojai nėra nustatę, kas yra „A“, „B“ ar „C“. Implantai būna skirtingų modelių, profilių bei formų“, – sako daktaras.

REKLAMA

Paprastai implantuojami nuo 150 ml iki 800 ml. tūrio implantai. Didesni implantai daugumai medikų – tabu.

„Jų atsisakoma dėl etikos reikalavimų. Kuo daugiau kilogramų prie kūno pridėtume, tuo labiau kentėtų ne tik krūtinė, bet ir laikysena, stuburas raumenys ir t.t. Pažįstu nemažai chirurgų, kurie dėl savo įsitikinimų atsisako atlikti tokias operacijas. Iš esmės tai yra kenkimas sveikatai, o pagal gydytojo priesaiką, pacientui kenkti draudžiama“, – pastebi R. Jucevičius.

 

Kainos

Nors plastinė chirurgija populiarėja vis spartesniu tempu, visgi visiems įkandama ne visiems. Dr. D. Radzevičiaus atliekamų krūtų didinimo operacijų kainos svyruoja tarp 2900 – 3300. Kaina priklauso nuo implantų, kuriuos konsultacijos metu išsirenka su mediku pasitarusi pacientė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kainos priklauso nuo implanto dydžio ir tipo. Paprastai – nuo 200 iki 600 eurų“, – atskleidė R. Jucevičius.

Visgi krūties atkūrimo po mastektomijos atveju kaina gali būti ir didesnė. Tokiu atveju chirurgui pirmiausia reikia sukurti po operacijos pašalintus audinius. Implantas implantuojamas tik antrame etape. Krūties atkūrimo atveju, implantą reguliariai kas dvi savaites reikia pildyti -fiziologiniu tirpalu, kad reguliariai plėstųsi audiniai, vėl formuotųsi krūtinė. Galima rinktis ir vieno etapo operaciją, kurios metu chirurgas implantuoja specialius dviejų kamerų implantus kurių viena užpildyta silikonu formai palaikyti o kita palaipsniui papildoma fiziologiniu tirpalu audiniams išplėsti ir krūtinei suformuoti. Jie deja ir yra patys brangiausi.

REKLAMA

Medikai Pastebi, kad vis dažniau krūtinės išvaizda ėmė rūpintis moterys, netekusios krūtų po vėžinių susirgimų. „Pasaulyje atvejų, kuomet moterys pageidauja atkurti krūtis, padidėjo net 35 procentais. Tuo tarpu Lietuvoje – vos 10. Priežastis paprasta, lietuvėms tokių procedūrų valstybė nefinansuoja, tad už viską reikia mokėti pačioms“, – atskleidžia R. Jucevičius.

Krūtų kitimas ir kenkimas žindymo procesui

Anot dr. D. Radzevičiaus, kiekviena potenciali klientė turėtų žinoti ir tai, kad krūtinės dydis su laiku kinta. Po operacijos patinsta audiniai, tad turi praeiti tam tikras laiko tarpas, kad, tinimui atslūgus, krūtys sumažėtų.

REKLAMA

„Didžiajai daliai pacienčių implantus dedu po krūtinės raumeniu. Turi praeiti 3-6 mėnesiai, kol dėl raumens spaudimo implantas ir krūtis įgauna natūralią formą. Be to, nuo gravitacijos laikui bėgant audiniai kažkiek pasmunka. O pieno liaukos – sumažėja. Todėl turi praeiti mažiausiai metai, kol sulauksime galutinio rezultato“, – atskleidžia daktaras.

Tačiau dr. D. Radzevičius paneigia mitą, kad implantų turėjimas pablogina žindymo procesą. „Net gi nėra svarbu, koks pjūvis buvo atliekamas operacijos metu – ar implantas buvo įdėtas per pažastį ar darant pjūvį po krūtimi, ar areolės srityje. Savo pacientėms sakau, kad moteris gali neturėti krūtų implantų, ir neturėti vis tiek neturėti kuo maitinti kūdikį bei atvirkščiai. Reiškia, kad pieno kiekis nepriklauso nuo implantų buvimo“, – sako medikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi plastikos chirurgo nuomone, norinčioms netrukus pastoti, didintis krūtinę nebūtų logiška dėl galimo krūtų dydžio kitimo nėštumo laikotarpiu. Taip pat gydytojas primena, kad, kaip ir kūnas, taip ir krūtinės dydis bei forma, visą gyvenimą keičiasi.

„Implantas yra stabilus, o moters kūnas – labilus. Kitaip tariant, iš karto po operacijos krūtinė bus vienokia. Ir visai kitokia – praėjus 10 metų po operacijos. Apie 70 procentų mano pacienčių krūtinė padidėja pusantro dydžio, o 30 procentų – tarp pusantro ir dviejų dydžių. Antras variantas reiškia, kad moterų audiniai leido įdėti šiek tiek didesnio atsikišimo implantus“, – pasakoja Dr. D. Radzevičius.

REKLAMA

Kada reikia keisti implantus?

Dr. D. Radzevičius neslepia, kad kartą pasididinus krūtinę, tikslinga būtų pradėti kaupti pinigus dar vienai operacijai. Implantai nėra amžini – praėjus tam tikram laiko tarpui juos tenka keisti.

„Be jokios abejonės, krūtinės forma gali pakisti po nėštumo. Jei pokyčiai ženklūs, kartais užtenka implantus pakeisti į didesnius. O kai kuriais atvejais – tikslinga pašalinti odos perteklių, tokiu būdu pakeliant krūtinę“, – komentuoja medikas.

Dr. D. Radzevičius užsimena ir apie dar vieną nemalonų procesą – krūtinės implantų keitimą dėl organizmo atmetimo reakcijos (kapsulės kontraktūros). „Jos kilmė dar nėra visiškai aiški. Yra daug įvairiausių nuomonių, kodėl taip įvyksta. Visgi per pastaruosius 10 metų kapsulės kontraktūros rizika sumažėjo dėl inovacijų, kurias kuria implantų gamintojai ir mes, medikai praktikai. Didžiausia rizika kapsulės kontraktūros rizikai susidaryti – pirmieji 2 metai. Tokiais atvejais randinis audinys (kapsulė), kuris susidaro aplink implantą, sukietėja, o Krūtys tampa asimetriškos, atrodo nenatūraliai, implantas deformuojamas“, – atskleidžia pašnekovas.

REKLAMA

Visgi kapsulės kontraktūros atveju pacientei nereikia iš naujo kloti pinigų už implantus. Tai kompensuoja implantų gamintojai.

Implantas gali įtrūkti

Tačiau primindamas faktą, kad implantai nėra amžini, medikas priduria, kad per tam tikrą laiką susidėvėję implantai gali įplyšti. Įtrūkimo rizika padidėja praėjus dešimčiai metų nuo operacijos. Deja, įtrūkimo diagnostika sudėtinga. Silikonas nėra tąsus, jis – kietas. Tad krūtis nepakeičia formos. Anot mediko, šiuo metu vienintelė patikima galimybė nustatyti implanto įplyšimą – magnetinio rezonanso tyrimas.

„Visai neseniai operavau pacientę praėjus 17 metų po krūtų didinimo operacijos. Ji teiravosi, ar jau reikėtų atlikti tyrimą, ar vėl operuoti. Krūtys iš pažiūros atrodė vienodos, minkštos. Tarsi viskas tvarkoje. Tačiau operacijos metu radau visiškai plyšusį, suirusiu dangalu implantą“, – pasakoja D. Radzevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Onkologinės ligos

Visiška naujiena krūtų implantavimo pasaulyje – onkologiniai susirigimai. Nuo pat implantų sukūrimo praeitame amžiuje atlikta daug studijų, įrodančių, kad implantai nesukelia krūties vėžio. Tačiau visiškai neseniai paaiškėjo, kad ypatingai retais atvejais implantų turimas gali sukelti labai retą kraujo vėžio formą.

„Jau keletą metų nuosekliai atliekamos studijos, kuriomis siekiama išsiaiškinti priežastis. Tai yra labiausiai diskutuotina ir dažniausiai aptariama tema kiekvienoje plastinės chirurgijos konferencijoje, kiekviename žurnale“, – komentuoja dr. Darius Radzevičius.

Visgi tokių atvejų šiandien žinoma vos 300. Kai tuo tarpu per 2015 metus atlikta 1 500 000 krūtų didinimo operacijų.

Medikas R. Jucevičius, pabrėžia, kad nuolatinių tyrimų reikšmingumą sustiprino paskutiniu metu padidėję limfomų atsiradimo atvejai: „Iš tiesų, tai nutikdavo ir anksčiau. Kadangi ženkliai padidėjo krūtinės didinimo operacijų populiarumas, tad ir ligos atvejai tapo dažnesni. Užtai ir buvo pastebėta ši problema“.

Pagal legalų statusą implantas yra traktuojamas kaip medicinos prietaisas. Jis, kaip ir širdies stimuliatorius, yra implantuojamas į žmogaus organizmą ir čia lieka labai ilgam laikui arba net visam gyvenimui. Kadangi privalo atitikti labai aukštus reikalavimus, tyrimai dėl implantų kokybės yra atliekami nuolat.

REKLAMA

„Chirurgas gali sakyti, kad nė viena jo pacientė nepatyrė komplikacijų. Tačiau po operacijos gyvenimas teka sava vaga – pacientai emigruoja, pasirenka kitus gydytojus. Tad kokybė tik iš dalies priklauso ne vien nuo mediko, tačiau ir nuo daugelio kitų faktorių. Silikoninių implantų gamintojai, su kuriais bendradarbiaujame, tyrimus atliko net dešimt metų. Čia dalyvavo keli šimtai tūkstančių moterų. Po operacijos joms reguliariai kas metus buvo atliekami išsamūs tyrimai“, – tvirtina oficialus implantų mūsų šalyje platintojas R. Jucevičius.

Naujos tehnologijos ir implantai

Paskutiniu metu internete neretai tenka išvysti „ypač lengvų implantų“ reklamas. Šie silikonu ir oro burbuliukais užpildyti prietaisai sveria neva vangiau tempia odą, tad padeda kur kas ilgiau išlaikyti stangrias krūtis, nekenkia laikysenai, stuburui. Tačiau ar ši patraukli idėja iš tiesų yra sveikintina? Medikai į tai žiūri atsargiai.

„Idėja labai gera. Tačiau saugumas – pats svarbiausias aspektas. Juk moteris implantą savo kūne nešiosis daug metų, o gal net ir visą gyvenimą. Tai paaiškės tik po išsamių tyrimų ir ilgų patirties metų. Kad parduotų implantus, gamintojams tereikia atitikti sugriežtintus reikalavimus. Jokie klinikiniai tyrimai Europos Sąjungoje, skirtingai nuo JAV nėra reikalaujami. Tad lieka rinktis – rizikuoti ar pasitikėti patikrintais metodais. Kalbant apie implantų lengvumą, taip, natūralu, kad papildomas svoris tempia audinius. Tačiau tai jau priklauso ir nuo chirurgo gabumų. Kai kurioms moterims krūtinės forma niekuomet nepasikeičia“, – sako medikas R. Jucevičius.

REKLAMA

Randai

Dar viena moteris kamuojanti dilema – po operacijos liekantys randeliai. Jų panaikinti neįmanoma. Tačiau, anot dr. D. Radzevičiaus, tai tikrai nėra problema. „Implantus dedu per tikrai mažą pjūvį. Jis yra 2,5 – 3 cm dydžio. Turiu savo mylimiausią vietą, ji pakankamai delikati – ties areolės apatiniu kraštu. Tad pjūvis po metų tampa beveik nepastebimas. Pooperacinis Randas tikrai nėra problema“, – ramina medikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų