REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Danielis Ortega trečiadienį sugrįžo į valdžią ir tapo nauju kairiųjų pažiūrų Venesuelos prezidento Hugo Chavezo (Hugo Čiaveso), kuris vadovauja antiamerikietiškam aljansui Lotynų Amerikoje, sąjungininku.
D. Ortega, kuris pirmą kartą atėjo į valdžią per 1979-ųjų sandinistų revoliuciją ir vėliau 11 metų vadovavo marksistų vyriausybei, žiauriame pilietiniame kare kovojusiai su JAV remiamais kontrų sukilėliais, vėl sugrįžo į valdžią laimėjęs lapkritį vykusius prezidento rinkimus.
Plinkantis 61-erių metų D. Ortega sako, jog vis dar yra socialistas, tačiau pasimokė iš klaidų ir todėl atsisakė savo praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio ekonomikos politikos.
Jis žada, kad šįkart siekdamas pažaboti šalyje klestintį skurdą jis gerbs privačią nuosavybę ir laisvosios rinkos principus. Prezidentas propaguoja susitaikymą ir pelnė Katalikų Bažnyčios bei kai kurių kitų savo buvusių priešininkų pasitikėjimą.
Vis dėlto D. Ortegos pergalė rinkimuose buvo dar vienas skaudus smūgis Jungtinių Valstijų pozicijoms regione, kur jų įtaka gerokai sumažėjo, kai skurstantys Lotynų Amerikos šalių rinkėjai, kurių gyvenimo sąlygų nepagerino laisvosios rinkos reformos, atvedė į valdžią kairiosios pakraipos lyderius, remiančius antiamerikietiškų pažiūrų H. Chavezą.
D. Ortega teigia, jog nori palaikyti gerus santykius su Jungtinėmis Valstijomis, tačiau į savo inauguracijos ceremoniją pakvietė du aršiausius Vašingtono kritikus regione - H. Chavezą ir Bolivijos prezidentą Evo Moralesą (Evą Moralesą).
Nors D. Ortega bus labai priklausomas nuo Venesuelos paramos, jo aukščiausio rango padėjėjas sakė, kad prezidentas aklai neseks H.Chavzeo, kuris pirmadienį dar pakurstė Vašingtono nerimą, kai pareiškė, jog nacionalizuos svarbiausias kompanijas ir sieks sau didesnių įgaliojimų.
1979 metų sandinistų revoliucija nuvertė JAV remtą diktatorių Anastasio Somozą (Anastasijų Somosą). Pirmaisiais metais po revoliucijos Nikaragvoje smarkiai išaugo raštingumo lygis ir pagerėjo sveikatos apsauga, tačiau vėliau dėl neūkiškumo, JAV blokados ir pilietinio karo šalies ekonomika atsidūrė prie žlugimo slenksčio.
Nikaragva po Haičio yra skurdžiausia Vakarų pusrutulio valstybė.
37-erių metų Liberalų partijos rėmėjas, kuriam priklauso parduotuvėlė viename iš Managvos pakraštyje esančių lūšnynų rajonų, sakė, kad buvęs revoliucionierius D. Ortega "nesuvokiamai pasikeitė".
"Dievas suteikė D. Ortegai galimybę atitaisyti žalą, kurią jis padarė Nikaragvai", - sakė jis.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų