REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Švęsdami Valstybės dieną, lietuviai Raudondvaryje giedojo Lietuvos himną (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Liepos 6 dieną prasidėjo pirmasis masinis Lietuvos šimtmečio minėjimo renginys. Jo programa, palikta buvusios vyriausybės, buvo ilgai derinama ir taisoma. Tačiau ir dabar, iki 2018 metų liekant pusei metų, finansavimo klausimas ir toliau yra neaiškus.

25

Liepos 6 dieną prasidėjo pirmasis masinis Lietuvos šimtmečio minėjimo renginys. Jo programa, palikta buvusios vyriausybės, buvo ilgai derinama ir taisoma. Tačiau ir dabar, iki 2018 metų liekant pusei metų, finansavimo klausimas ir toliau yra neaiškus.

REKLAMA

Naujojoje programoje yra suplanuota apie 400 renginių. Tačiau atsisakyta infrastruktūros projektų, kurie buvo suplanuoti anksčiau. Visa programa dabar yra padalinta į tris dalis: Kurk, švęsk ir pažink. Esminė data ir toliau lieka 2018 metų vasario 16 diena.

O 2019 metų vasario 16 startuos projektas „Kitas 100“.

Finansavimas lieka neaiškus

Speciali darbo grupė Vyriausybėje informuoja, kad kol kas bendras valstybės institucijų numatytas biudžetas 2017 m. yra 2 296 500 eurų, o 2018 m. preliminariai planuojama skirti 5 101 100 EUR.

Tačiau ši suma dar nėra užtikrinta, nes kitų metų biudžetas dar tik bus svarstomas.

Konservatorius, Kultūros komiteto narys Vytautas Kernagis sako, kad nei vienas euras kol kas nėra užtikrintas.

REKLAMA
REKLAMA

„Programa yra geresnė, viskas labai faina, bet vienintelis klausimas, kuris lieka - už kieno pinigus tai bus daroma. Specialios darbo grupės vadovė ir Kultūros komitete pasakė, kad finansavimas kaba ore, kad yra deramasi, bet kol kas nei vieno užtikrinto euro dar nėra“, - tv3.lt naujienų portalui pasakoja V.Kernagis.

REKLAMA

Jam pro akis nepraslydo ir Vyriausybės planuojamas pokyčių krepšelis, kuris nuo kiekvienos ministerijos atriekia gabalą lėšų.

„Kai mes kalbame apie tai, kad Šimtmečio minėjimui reikia pinigų, ir niekas nėra užtikrinta, atsiranda dar kažkokie pokyčių krepšeliai, kurie nuo ministerijų atriekia gabalą pinigų. Aš nežinau, kaip čia su tais pinigais bus ir iš ko programa bus įgyvendinta. Nėra dar atsakymo aiškaus, bet niekas man negali atsakyti. Visai ne truputį Šimtmečio planas šakėmis ant vandens yra braižomas“, - pasakoja konservatorius.

REKLAMA
REKLAMA

Iš kur gaus pinigų?

Seimo narys V.Kernagis taip pat tikina pats nė nežinantis, iš kur Vyriausybė gaus pinigų finansuoti šimtmečio minėjimo programa.

„Šimtmečiui neužtenka tik Kultūros ministerijos biudžeto. Jam dar reikia papildomų pinigų, tai čia didžiausias klausimas. Neįsivaizduoju, kaip čia bus. Valdantieji sakė, kad turi planą. Liberalas ir Kultūros komiteto narys A.Gelūnas klausė, gal netyčia koks nors slaptas naftos gręžinys atsirado, apie kurį niekas nežino ir juo ruošiamasi padengti. Šitas klausimas yra absoliučiai pakibęs. Gal valstybė skolinsis? Nežinau, atsakymo aiškus dabar tikrai nėra“, - savo požiūrį dėsto V.Kernagis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pinigų kaip nebuvo taip nėra“, - pasakoja Seimo narys.

Geriau, nei paliko A.Butkevičius

Naujoji Vyriausybė išpeikė pirmtakų, A.Butkevičiaus paliktą programą ir ją pakoregavo. V.Kernagis tikina, kad naujoji kur kas geresnė.

„Tai ką mes matėme lapkričio ar gruodžio mėnesį, tai, ką A.Butkevičiaus vyriausybė buvo paruošusi, ten buvo renginių kratinys. Kuriame buvo net ir Nacionalinio stadiono atidarymas įtrauktas į programą, kas neturi nieko bendro su šimtmečiu. Minties nebuvo visiškai. Bet tai, ką mes matėme prieš mėnesį, kas buvo pristatyta Kultūros komitete, tai buvo geriau, negu galėjau tikėtis. Nes atsirado planas, mintis, struktūra“, - pasakoja konservatorius.

REKLAMA

„Galbūt tai nėra pats tobuliausias planas, kuris galėtų būti. Bet tai, kas buvo padaryta per tą trumpą laiką, tai vertinti galiu tik 10 balų. Jeigu mes tokį planą būtume turėję prieš ketverius, šventė būtų žymiai geresnė. Bet gerai, neturėjome. Buvo kitokie žmonės, kurie kitaip mąsto“, - tv3.lt naujienų portalui sako Seimo narys V.Kernagis.

Pagrindiniai renginiai

Į tris dalis suskirstyta programa lietuviams visame pasaulyje suteiks galimybę prisidėti prie šių renginių: 

Skiltis „Kurk“ skatins aktyvius piliečius kurti gražesnę, artimesnę ir stipresnę valstybę, įsitraukiant į savanoriškas visuomenines veikas. Užsienio lietuvių darbais nešantys žinią apie mūsų šalį užsienio šalių bendruomenėse. Bus organizuojamas ir nacionalinis seniūnijų konkursas, skatinantis jų aktyvumą ir bendruomeniškumą. Nuo 2019 metų vasario 16 dienos bus rengiamasi naujam šalies šimtmečiui: organizuojamas forumas apie ateities verslo, mokslo ir politikos projektus.

REKLAMA

Skiltis „Švęsk“ savo pirmąjį renginį jau įvykdė – tai buvo Tautiškos giesmės giedojimas ant 100 piliakalnių visoje Lietuvoje. Kitas esminis renginys – kitų metų vasario 16 diena, kada įvyks masinė, įtraukianti ir visą Lietuvą apimanti šventė. Kitų metų birželio pabaigoje organizuojama Dainų šventė, skirta Lietuvos šimtmečiui.

Skiltis „Pažink“ padės susipažinti su Lietuvos pasiekimais ir herojais. Organizuojama akcija „Ačiū“, kuri skatins dėkoti ir džiaugtis šalies pasiekimais su piliečiais ir užsienio draugais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų