REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Klaipėdos universiteto mokslininkai sako Baltijos jūros dugne Estijos vandenyse aptikę pirmąjį nepriklausomos tarpukario Lietuvos karo laivą „Prezidentas Smetona“.

 

Laivas 99 proc. yra tas, nuotraukos buvo padarytos specialiais prietaisais, valdomais karinių jūrų pajėgų specialistų, ir jas lyginant su istorinėmis nuotraukomis, istoriniais laivo brėžiniais, 99 proc. viskas atitinka. Ekspedicija dar nėra baigta, dar vyksta procesas, bet jau mokslininkai gali būtent taip teigti“, – BNS antradienį sakė universiteto atstovė Toma Liutikė.

Klaipėdos universiteto profesorius Vladas Žulkus teigia, kad rasto laivo priekis yra stipriai nulūžęs, iš to galima prielaida, jog laivas 1945 metais buvo torpeduotas ir nuskendo. Laivas rastas liepos 2 dieną jūros dugne, maždaug 85 metrų gylyje, sakoma universiteto pranešime.

„Darbas dar nebaigtas – mes lyginame duomenis, sonarines nuotraukas, kurias padarė Lietuvos karinių jūrų pajėgų kariai, su turimais istoriniais laivo brėžiniais. Negalime vos užmetę akį pasakyti, kad tai yra tas laivas, tačiau kol kas visi duomenys sutampa“, – pranešime cituojamas V.Žulkus.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspedicijos išvakarėse projektas vadovas V.Žulkus BNS sakė, kad bus siekiama patikrinti dvi galimas šio 1917 metais Vokietijoje pastatyto laivo buvimo vietas. Buvęs „Prezidentas Smetona“ nuskandintas 1945 metais – tuomet, kai jau plaukiojo su Lietuvą okupavusios Sovietų Sąjungos vėliava.

REKLAMA

Mokslinės ekspedicijos tikslas buvo rasti ne tik karo laivą „Prezidentas Smetona“, bet ir didžiulį prekybinį laivą „Panevėžys“, nuskendusį 1939 metais, bei du mažesnius laivus – „Utena“ ir „Kretinga“. KU mokslininkai laivus „Panevėžys“ ir „Utena“ jau rado.

Projektas finansuojamas iš programos, skirtos paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų