REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo liepos įsigalioja naujas kompensuojamųjų vaistų kainynas. Į jį nebepatenka daugiau kaip pusantro šimto vaistų.

Nuo liepos įsigalioja naujas kompensuojamųjų vaistų kainynas. Į jį nebepatenka daugiau kaip pusantro šimto vaistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie ketvirtadalis šių preparatų yra antibiotikai. Visų jų kainos kils.

Pabrangs dažnai perkami vaistai

Lietuvos vaistinių asociacijos valdybos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė sako, kad į kompensuojamųjų vaistų sąrašą nebepatenka pacientų dažnai perkami preparatai. Kai kurie iš ju brangs daugiau kaip dvigubai.

REKLAMA

„Į Kompensuojamųjų vaistų sąrašą nebepatenka beveik pusantro šimto vaistų. Patikrinus šių vaistų vartojimo kiekius, vien per pirmąjį ketvirtį šiuos vaistus įsigijo daugiau nei 150 tūkstančių pacientų. Vienas iš pavyzdžių - vaistas „Perindoprilum Amlodipinum“ („Presteram“). Jo kaina, išbraukus jį iš kompensuojamųjų vaistų sąrašo, pirkėjui išauga 135 proc. arba nuo 5,2 eurų iki 12,25 eurų už pakuotę“, – sako vaistinių asociacijos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, kai kurių vaistų išbraukimas iš kompensuojamųjų sąrašo, kelia nerimą sveikatos priežiūros specialistams. „Medikai baiminasi, kad bus niuansų, nes kai kurie vaistai tiesiog neturi pigesnio atitikmens su tokia pačia sudėtimi. Kalbant apie tą patį „Presteram“, kuris vartojamas kraujo spaudimui reguliuoti, tai tokių pat sudedamųjų vaistų daugiau nėra. Jis buvo vienintelis. Kuo jį bus galima pakeisti privalės nustatyti gydytojas, nes bet koks miligramų pakeitimas žmogui gali padaryti neigiamą įtaką, sukelti aukštesnį spaudimą ir kitus šalutinius poveikius. Šiuo metu minėtas preparatas yra tikrai populiarus tarp pacientų. Per tris 2017 m. mėnesius vaistą įsigijo daugiau kaip 19 tūkst. pacientų“, – sako pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad vaistinės kainų pakeitimams galės pradėti ruoštis tik nuo kitos savaitės, kol kas informacija nėra galutinė. Tačiau jau nerimauja tiek farmacinikai, tiek pirkėjai.

„Negalime ignoruoti 15 tūkst. pacientų, kurie pajus pasiteikimus, nes jų vartotas vaistas nebekompensuojamas. Jiems reikės arba pirkti kitą, tad būtinai apsilankyti pas gydytoją, arba likti prie to paties vaisto, kurio kaina išauga gerokai“, – sako K. Nemaniūtė-Gagė.

Ministerija tikina, kad žmonės nepatogumų nepatirs

Sveikatos apsaugos ministerijos ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė aiškina, kad vaistus galima skirstyti į 3 rūšis: patentinius originalius, nepatentinius originalius ir generinius.

REKLAMA

„Trumpai tariant, generiniai vaistai yra originalių vaistų analogai. Prekiniai šių vaistų pavadinimai skirtingi, bet bendrinis pavadinimas (veiklioji medžiaga) yra tas pats, nepaisant to, kas gamina vaistą. Dažnai pasitaiko, kad tiek generinių, tiek originalių vaistų gamintojai veikliąsias medžiagas įsigyja iš tų pačių veikliųjų medžiagų gamintojų. Išlikimo kainyne reikalavimas, kad gamintojo deklaruota kaina Lietuvai neviršytų 10 proc. mažiausių to paties bendrinio pavadinimo vaistų referencinėse valstybėse deklaruotų kainų vidurkio, taikomas nepatentiniams originaliems ir generiniams vaistams. Taigi, jei nepatentinių originalių ir generinių vaistų gamintojai sumažino kainas ir atitikimo aukščiau nurodytą kainos Lietuvai reikalavimą jie yra įrašyti į 2017 metais kompensuojamųjų vaistų kainyną. Patentiniams originaliems vaistams šis reikalavimas nėra taikomas“, – aiškina ministerijos atstovė.

Jos teigimu, šiais metais į kainyną, gamintojams nesumažinus vaistų kainų iki nustatyto lygio, nebuvo įrašyti 169 vaistai. Tačiau vietoje šių vaistų esą žmonės gali rinktis jų atitikmenis, „Kitų gamintojų tos pačios veikliosios medžiagos vaistai kainyne liko, tad žmonės tikrai galės įsigyti visų reikiamų vaistų. Populiariausi vaistai, kurių kompensuojamųjų receptų išrašoma daugiausiai, nėra išbraukiami iš kainyno, taigi pacientai ir toliau galės juos vartoti, tik pacientų priemokos jiems bus ženkliai mažesnės“, – tikina A. Žilinaitė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų