• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Mūsų šalis susidūrė su nauja krize, kuri grasina atstovaujamosios demokratijos likimui ir viso pasaulio laisvei, – leidiniui „Time“ rašo penki JAV Kongreso Demokratų partijos nariai. – Grėsmė kyla iš putinizmo – diktatūros filosofijos, susiliejusios su kleptokratine ekonomika. Ji numato liaudies dalyvavimą valdyme, laisvą ir atvirą ekonominę sistemą ir skaidrų valdymą kaip ideologinę kliūtį, kurią būtina pašalinti, kad „paverstų pasaulį saugesniu autokratijai“.

„Mūsų šalis susidūrė su nauja krize, kuri grasina atstovaujamosios demokratijos likimui ir viso pasaulio laisvei, – leidiniui „Time“ rašo penki JAV Kongreso Demokratų partijos nariai. – Grėsmė kyla iš putinizmo – diktatūros filosofijos, susiliejusios su kleptokratine ekonomika. Ji numato liaudies dalyvavimą valdyme, laisvą ir atvirą ekonominę sistemą ir skaidrų valdymą kaip ideologinę kliūtį, kurią būtina pašalinti, kad „paverstų pasaulį saugesniu autokratijai“.

REKLAMA

Jų šalininkai agresyviai pasisako prieš JAV ar kitas šalis, kad pasiektų savo tikslų, ir jų veiksmai kelia aiškią ir vis augančią grėsmę mūsų gyvenimo būdui“.

„Mums verkiant reikia veikiančios ir nuoseklios strategijos – kartu su valia ir užsispyrimu, – kad įveiktume šį mūsų sistemos puolimą. Dėl tarp skirtingų pasaulio dalių atsirandančių tarpusavio ryšių, dabar kaip niekad svarbu sustiprinti egzistuojančius aljansus ir pabandyti juos sutvirtinti. Mes nesugebėsime pavieniui atremti šį autoritarinės ideologijos antplūdį. Mums reikalingi partneriai ir naujos institucijos, padėsiančios išspręsti šią problemą“, – teigiama straipsnyje.

REKLAMA
REKLAMA

Deputatai siūlo penkias priemones, kurios padėtų išsaugoti demokratinę santvarką ir atremti „putinizmo“ plitimą.

„Visų pirma, mes turėtume aiškiai duoti suprasti, kad mūsų vertybės – mūsų politikos fundamentas. Mūsų veiksmai visada turi būti paremti mūsų tikėjimu atstovaujamąja demokratija, asmens laisve, skaidrumu, atskaitomybe bendram gerbūvio kūrimui“, – nurodo autoriai.

REKLAMA

Antra, absoliučiai būtina, kad mes siektume mūsų tikslų, remtumėmės aljansais ir partnerystėmis ir siektume to, kad mūsų institutai XXI a. padėtų palaikyti laisvę ir demokratiją“, – rašoma toliau.

„Pavyzdžiui, stiprinant NATO ir ES, mes dabar turėtume kritiškai vertinti grėsmes, kurios ištiko šias bendruomenės dėl putiniškos įtakos plitimo kampanijos, ir integruoti kolektyvinio pasipriešinimo metodus. NATO aljansą galima atnaujinti, kad padėtume jo nariams pakelti skaidrumą, ypatingas dėmesys kovai su korupcija galėtų tapti prioritetinėmis priemonėmis ES. Nauji susitarimai tarp NATO ir ES tokiais klausimai, kaip kibernetinis karas, gali būti sudaryti kovoje su Rusijos įtaka“, – tvirtina politikai.

REKLAMA
REKLAMA

Jie taip pat pažymėjo, kad „derėtų kurti naujas partnerystes ir aljansus, kurie galėtų padėti pasiekti mūsų tikslų šiame naujame laikmetyje“.

Trečia, kol mes sugebėsime suvaldyti ideologinę putinizmo grėsmę, mes turime užtikrinti amerikiečių ir mūsų sąjungininkų bei partnerių tautų saugumą. Tai jau savaime yra didžiulis iššūkis, įtraukiantis į save mūsų užsitęsusią kovą su teroristinėmis grupuotėmis ir jų ideologijomis, mūsų pastangas dėl branduolinio ginklo neplatinimo ir Šiaurės Korėjos ar kitų politinių jėgų, kurios nori mums pakenkti, užkardymas. Mes turime rodyti užsispyrimą ir laikytis strategijos mūsų ir partnerių pastangose dėl teroristinių grupuočių naikinimo, jų lyderių šalinimo, jų tinklų naikinimo ir jų patrauklumo visuomenės akyse šalinimo. Mes turime absoliučiai aiškiai leisti suprasti, kad tie, kas išdrįs mus ar mūsų sąjungininkus pulti, stato save į didžiulę grėsmę“, – rašoma straipsnyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirta, diplomatija ir vystymasis – kritiškai svarbi šios lygties dalis, – tvirtina politikai. – Kaip mes negalime funkcionuoti be mūsų partnerių, mes negalime ir remtis ginkluotosiomis pajėgomis, niekindami diplomatiją ir progresą. Būtina pripažinti, kad putinizmo negalima įveikti vien karine galia, ir mes turime atitinkamu būdu pateikti mūsų atsaką, įtraukiant į tai visą valdžią. Ekonominis vystymasis ir pilietinės visuomenės stiprinimas būtų kritiškai svarbūs šioje kovoje. Maža to, mums prireiktų apsvarstyti, kaip nukreipti mūsų besivystančias diplomatines pastangas į putiniškas strategijas“.

Penkta, jeigu mes norime sutrukdyti putinizmui įsitvirtinti jo bandymuose parodyti atstovaujamąją demokratiją kaip nesėkmingą valdymo sistemą ir susimedžioti tuos, kurie nėra patenkinti socialine situacija, vienas iš pirmųjų žingsnių – pasiekti tai, kad kad mūsų šalyse būtų stipri ekonomika, palaikoma plataus galimybių spektro. Valstybinis klano-oligarchinis kapitalizmas – iš pat pradžių pasmerktas ekonominis modelis, tačiau jeigu mes nesiremsime socialiniais susitarimais ir neužtikrinsim tolygaus augimo mūsų pačių šalyse, kaip pažymi putinizmo šalininkai, tai atvers putinizmui galimybes pasiekti savų tikslų – „sustiprinti Vakarų demokratinės ir ekonominės sistemos disfunkcionalumo“ įvaizdį ir „susilpninti Europos Sąjungą, o taip pat pasiekti Vakarų patrauklumo, pasitikėjimo lygio ir autoritetingumo netekties“.

REKLAMA

Galų gale, kartu su ekonomika, mes turime taip pat pripažinti, kad programa kovoje su putinizmu pareikalaus naujų vidaus politikos kovos režimų. Mes turime paversti mūsų bendruomenes atspariomis putiniškoms taktikoms, kurios naudoja prieš mus mūsų pačių sistemų atvirumą ir mūsų prisirišimą prie taisyklių ir procedūrinių normų.

Jeigu mes sugebėsime suformuoti visas šias politines priemones, mes turime geras galimybes neutralizuoti mūsų oponentų-putinistų privalumus ideologiniame lygmenyje. Mes galėsime, kaip ir praėjusiame amžiuje, išlošti iš šių naujų iššūkių, atnaujinti mūsų vertybes ir šiame procese pastatyti geresnį pasaulį“, – mano politikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų