REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Masažo paslaugos yra teikiamos praktiškai kiekviename bent šiek tiek didesniame Lietuvos miestelyje. Ant pasiūlymų padėklo – ne tik oficialūs masažo salonai, bet ir individualiai šias paslaugas teikiantys asmenys.

Masažo paslaugos yra teikiamos praktiškai kiekviename bent šiek tiek didesniame Lietuvos miestelyje. Ant pasiūlymų padėklo – ne tik oficialūs masažo salonai, bet ir individualiai šias paslaugas teikiantys asmenys.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt patikrino, kiek masažo paslaugos kainuoja skirtinguose Lietuvos miestuose ir miesteliuose. Taip pat uždavėme klausimą specialistams, kokių paslaugų gali ir turi tikėtis klientai bei kokie pavojai tyko, kai taupydami žmonės renkasi abejotinos reputacijos masažo specialistą.

Kainų skirtumai

Šiam tyrimui buvo pasirinktas klasikinis 60 minučių trukmės viso kūno masažas. Pasidomėjome paslaugos kainomis šiuose miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Druskininkuose, Birštone, Šilutėje, Mažeikiuose, Utenoje, Telšiuose ir Palangoje.

Didesnių miestų atveju, vidutinė paslaugos kaina paskaičiuota remiantis penkių ar daugiau masažo salonų įkainiais. Tuo tarpu mažesnių Lietuvos miestelių atveju, dėl mažesnės pasiūlos, vidutinė kaina paskaičiuota remiantis 1-3 paslaugų teikėjų įkainiais. Kaip pasiskirstė kainos, galite įvertinti šioje lentelėje:

REKLAMA
REKLAMA

Norisi atkreipti dėmesį, kad dauguma masažo salonų taiko akcijų sistemą, todėl šiame tyrime parinktos kainos yra originalios (be akcijos). Palyginus masažo kainas skirtinguose miestuose į akis krenta tai, kad brangiausiai už tą patį masažą moka vilniečiai bei Lietuvos kurortų – Druskininkų ir Palangos – gyventojai bei svečiai.

REKLAMA

Kurortų atveju masažai yra atliekami sanatorijose arba SPA centruose, todėl kainos yra gerokai didesnės. Pigiausius variantus pavyko rasti Utenoje bei Šilutėje. Bet šios kainos nebūtinai yra absoliutus rodiklis, rinkoje galima surasti ir pigesnių variantų.

Tikrai nemažai masažo paslaugas individualiai teikiančių asmenų potencialius klientus „medžioja“ skelbimų portaluose. Ten galima rasti skelbimų, kur masažo paslaugos įvertintos 12-17 eurų. Kalbinti specialistai siūlė nesusigundyti mažesnėmis kainomis ir itin atidžiai rinktis asmenį, kuris atliks masažą. Priešingu atveju, pasekmės sveikatai gali būti net labai rimtos.

REKLAMA
REKLAMA

Kas lemia tokius kainų skirtumus, pasiteiravome „Danske Bank“ vyriausiojo Baltijos šalių ekonomisto Roko Grajausko:

„Taip, paslauga ta pati, tačiau reikėtų įvertinti ne tik kainą, bet ir kokybę. Dažnai lyginame tos pačios kategorijos prekes ir paslaugas, bet ne iki galo, nes skiriasi jų kokybė. Aišku, Vilnius išsiskiria, nes ten kainų lygis (lyginant su kitais Lietuvos miestais) apskritai yra aukščiausias. Ten tiek paklausa, tiek perkamoji galia – didžiausia.

Kas susiję su Druskininkais ir Palanga, tai taip pat nestebina. Ten atvyksta daug turistų, kurie atvyksta išleisti pinigus, būtent tokioms paslaugoms. Užsienio turistų perkamoji galia taip pat yra didesnė nei vietinių gyventojų. Taip ir sakome, kad paslaugų kainas veikia du pagrindiniais veiksniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas – sąnaudų lygis. Tiek bendrosios, tiek darbo sąnaudos. Ten kur mokami didesni atlyginimai, logiška, ir paslaugų kaina yra aukštesnė. Galime tokią tendenciją pamatyti.

Kitas veiksnys – paklausa. Jei paklausa yra didelė, tai natūralu, kad tai didina kainas. Kai auga atlyginimai ir gyventojų perkamoji galia didėja, tai kainos taip pat auga, nes žmonės gali daugiau išleisti. Masažų paslaugų kainų atveju – paklausos veiksnys yra gal net svarbesnis nei sąnaudų.“

Pasekmės gali būti sunkios

Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos centro vadovas, prof. dr. Alvydas Juocevičius pabrėžia, kad masažą turi atlikti žmogus, kuris turi tam teisę.

REKLAMA

„Lietuvoje ta teisė yra nustatyta įstatymuose. Pagrindinė sąlyga, jei kalbėtume apie gydomąjį masažą, tai jį turi paskirti gydytojas. Visi kiti atvejai, kai žmogus pats nusprendžia, kad jam reikia masažo ir pasirenka vietą be medicininių tyrimų, jau sukuria tam tikrą pavojų.

Gali būti, kad pas žmogų yra nedidelis trombas. Po masažo jis gali būti išjudintas ir nukeliauti iki gyvybiškai svarbių organų. O tai jau gali baigtis mirtimi. Nejuokingi dalykai, bet praktikoje tokių yra pasitaikę“, - pasakojo A. Juocevičius.

Profesorius pateikė ir daugiau pavyzdžių iš savo praktikos: „Taip, pasitaiko, kad žmogui suskausta nugarą. Ir ten gali būti 100 priežasčių to skausmo. Tad žmogus nepasitaręs su specialistu ieško masažuotojo, kuris padėtų. Ir, tarkime, pasirinkime blogiausią variantą – skausmo priežastis yra stuburo slankstelių metastazė. Darant stiprų masažą, galima išprovokuoti komplikacijas. Dėl slankstelio lūžio žmogus gali visą gyvenimą likti neįgalus. Čia reti atvejai, bet tokių yra buvę.

REKLAMA

Mano kolegos vienai bendradarbei nupirko dovaną – apsilankymą vietnamietiško masažo salone. Tai po jo moteris gal mėnesį gydėsi radikulitą. Tad jei masažas atliekamas neprofesionaliai – tada pasekmės gali būti labai grėsmingos. Komplikacijų pasitaiko tiek mažesnių, tiek didesnių. Į masažus reikia žvelgti labai atsakingai. Mano siūlymas paprastas: masažus turi daryti profesionalai.“

Ką būtina žinoti kiekvienam klientui

Sveikatos apsaugos ministerijos komentaras:

„Masažas yra laikomas medicinine paslauga, todėl tokias paslaugas teikti gali tik asmenys, turintys masažuotojo profesinę kvalifikaciją. Toks asmuo yra laikomas fizinės medicinos ir reabilitacijos specialistu. Masažuotojo profesinė kvalifikacija įgyjama arba pripažįstama asmeniui, kuris po vidurinės mokyklos baigimo baigė formalų teorinį ir praktinį mokymą (studijas), trunkantį bent dvejus metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat ši kvalifikacija gali būti suteikiama kitiems medicinos srities darbuotojams, baigusiems specialius kvalifikacinius kursus. Tad žmonės, norintys įsitikinti, ar masažo specialistas, teikiantis paslaugas yra kompetentingas tai daryti, turėtų prašyti tai įrodančių dokumentų. Kita vertus, tikros kvalifikuotos masažo paslaugos gali būti teikiamos tik gydymo įstaigose (turinčiose įstaigos licenciją teikti masažo paslaugas), o ne namuose ar privačiuose salonuose, neturinčiuose teisės teikti gydymo paslaugas. Tad jei žmogus dėl masažo paslaugų kreipėsi į gydymo įstaigą, jis gali būti tikras, kad ten tikrai dirba kvalifikuoti masažo specialistai.

REKLAMA

Kadangi masažas yra laikomas medicinine paslauga, privačiuose salonuose ar namuose teikiantys tokias paslaugas žmonės dažniausiai neturi tinkamos kvalifikacijos. Todėl rekomenduojame vengti tokių įstaigų, kuriose neturintys tinkamų kompetencijų asmenys gali sužaloti sveikatą.“

Vykdoma kontrolė

Apie tai, kaip vykdoma masažo paslaugas teikiančių įmonių bei asmenų kontrolė – Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovų komentaras:

- Ar masažo paslaugoms išduodami higienos pasai?

- Masažas gali būti priskiriamas grožio arba gydymo paslaugoms. Šioms paslaugoms teikti yra reikalingas leidimas-higienos pasas, kurį išduoda Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (jo departamentai, esantys kiekvienoje Lietuvos apskrityje).

REKLAMA

- Kaip vykdoma šių paslaugų teikėjų kontrolė?

- Šių paslaugų kontrolė (tikrinama, kaip paslaugų vykdytojai laikosi jiems nustatytų reikalavimų) vyksta pagal iš anksto numatytą planą ir pagal gautus vartotojų skundus.

- Kokios priežastys dažniausiai lemia, kad yra sustabdomas higienos paso galiojimas?

- Per 2015 m. buvo sustabdytas 25 leidimų-higienos pasų, išduotų kūno priežiūros paslaugoms teikti, galiojimas. 2016 m. – 47 leidimų-higienos pasų. Šiemet sustabdytas jau 21 leidimo-higienos paso galiojimas.

Visais atvejais leidimai-higienos pasai buvo sustabdyti pačių paslaugų teikėjų prašymu. Leidimas-higienos pasas gali būti stabdomas ir pakartotinio patikrinimo metu nustačius pažeidimų, kurių paslaugos teikėjas nepašalino. Kaip minėjome, 2015 m. – 2017 m. šiuo pagrindu nė vienas leidimas-higienos pasas nebuvo sustabdytas.

Reikėtų pabrėžti, kad leidimo-higienos paso stabdymas yra tik kraštutinė priemonė ir taikomas tik tais atvejais, kai vykdoma veikla nebeatitinka higienos normos reikalavimų (kai nepašalinami trūkumai). Įprastai patikrinimų metu nustačius veiklos trūkumų (pažeidimų), pirmiausiai yra skiriamas terminas jiems pašalinti. Gali būti skiriamos baudos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų