REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį vyksta valstybinio vizito į Estiją.

 Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį vyksta valstybinio vizito į Estiją.

REKLAMA

Estija pradeda pirmininkauti (ES Tarybai) nuo liepos pirmos dienos. Yra puiki proga aptarti Estijos pirmininkavimo prioritetus kurie bus naudingi visai Europai, taip pat ir mūsų regionui, ir Lietuvai, ir pasidalinti savi patirtimi – esame pasirengę jiems padėti“, – interviu LRT sakė prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA

Su Estijos vadovais prezidentė aptars dvišalius santykius, Baltijos valstybių saugumo, gynybos ir atgrasymo stiprinimą, regiono strateginių energetikos ir transporto projektų įgyvendinimą, aktualius Europos Sąjungai klausimus, pranešė Prezidentūra.

REKLAMA

Anot pranešimo, Lietuva ir Estija susiduria su nenuspėjama Rusijos kaimynyste, patiria tiesioginę šios šalies konvencinę ir nekonvencinę grėsmę. Todėl abi valstybes sieja bendras siekis visomis išgalėmis stiprinti regiono karinį, energetinį, informacinį ir kibernetinį saugumą, veiksmingai įgyvendinti NATO atgrasymo ir gynybos priemones, sinchronizuoti Baltijos šalių elektros tinklus su Vakarų Europos tinklais, apsaugoti strateginę infrastruktūrą nuo kibernetinių išpuolių, užkirsti kelią skleidžiamam melui ir propagandai.

REKLAMA
REKLAMA

„Estija, kaip ir Latvija ir Lenkija, yra mums labai svarbios, nes šis regionas yra rytinis NATO pasienis. Iššūkiai ir grėsmės yra tos pačios – Rusijos ir Baltarusijos buvimas mūsų rytuose: ir militarizacija, kurią matome Rytuose, ir Baltarusijos teritorijos naudojimas įvairiems eksperimentiniams ir agresyviems žaidimas, nukreiptiems prieš Vakarui, tame tarpe ir būsimos karinės pratybos – tai yra iššūkiai, kuriuos turėsime atremti kartu“, – sakė D.Grybauskaitė.

Vizito metu daug dėmesio bus skiriama inovacijų, pažangių komunikacijų ir skaitmeninių technologijų skatinimui. Lietuvos ir Estijos prezidentės atidarys „EuroDIG“ konferenciją, skirtą Europos dialogui e. vyriausybės ir e. valdymo tema. Pagal interneto ir e. technologijų plėtrą Lietuva ir Estija yra tarp pažangiausių pasaulio valstybių.

D.Grybauskaitė taip pat pagerbs žuvusiųjų už Estijos nepriklausomybę atminimą ir prie jiems skirto paminklo padės vainiką gėlių, aplankys Talino senamiestį ir Estijos jūrų muziejų, kuriame apžiūrės istorinę jūrų technikos ekspoziciją.

Šių metų antroje pusėje Estija perims pirmininkavimą ES Tarybai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų