REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birželio 19-30 dienomis Klaipėdoje vyks vienos iš pačių didžiausių per visą nepriklausomos Lietuvos karinių pajėgų istoriją pratybų "Gintarinė viltis".

REKLAMA
REKLAMA

Vakar uostamiesčio meras Rimantas Taraškevičius kartu su Lietuvos kariuomenės Lauko pajėgų vadu brigados generolu Arvydu Pociumi išanalizavo preliminarų pratybų scenarijų, taip pat tarėsi, kokių veiksmų turėtų imtis abi pusės, kad šis renginys praeitų sklandžiai.

REKLAMA

Pasak A. Pociaus, nuo 1997-ųjų rengiamos pratybos "Gintarinė viltis" vyksta kas pusantrų metų. Iki šiol jos būdavo rengiamos Ruklos poligone, tačiau šiais metais pirmą kartą nutarta jas surengti Klaipėdoje.

Kaip pagrindinę priežastį, lėmusią būtent tokį pasirinkimą, A. Pocius įvardijo tai, kad pirmą kartą šiose pratybose dalyvaus visos trys kariuomenės rūšys - sausumos, oro ir jūrų. Tokių mokymų, pasak brigados generolo, Rukloje nesurengsi.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji kariškiai uostamiestyje pasirodys jau birželio 11-ąją. Likusieji - birželio 18-ąją. Kaip oficiali pratybų atidarymo data numatyta birželio 19-oji.

Pratybose, sakė A. Pocius, dalyvaus apie 1,7 tūkst. karių iš vienuolikos NATO priklausančių šalių. Be to, į pratybas kaip stebėtojai pakviesti Gruzijos, Armėnijos, Azerbaidžano ir Ukrainos karinių pajėgų atstovai.

Mokymai vyks Baltijos jūroje, oro erdvėje bei Kairių poligone. Pratybų metu bus mokomasi gesinti gaisrus, evakuoti sužeistuosius, taip pat bus imituojami scenarijai, galintys susiklostyti Irake bei Afganistane - šalyse, kuriose veikia Lietuvos karinės misijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Didelių sprogimų gal ir nebus, bet be triukšmo ir dūmų tikrai neapsieisime", - prognozavo A. Pocius.

Jo įsitikinimu, pratybos Klaipėdai būsiančios naudingos finansiniu požiūriu - jau esančios sudarytos sutartys su maitinimo įmonėmis, šiukšlių vežėjais bei kitomis tarnybomis. Be to, tai būsianti ir puiki uostamiesčio reklama: mat apie pusę pratybų dalyvių - užsieniečiai.

Birželio 29-ąją, svečių dieną, laukiama atvykstant šalies prezidento Valdo Adamkaus.

Tam, kad pratybų metu nekiltų nepageidautinų incidentų, kariškiai teigė ketiną susitikti su Klaipėdos VPK bei kitų specialiųjų tarnybų vadovais, taip pat pageidavo, kad apie pratybas kuo išsamiau būtų informuotos ir greta Klaipėdos esančios savivaldybės.

REKLAMA

Kairių poligoną jau apžiūrėję kariškiai teigė esą nustebinti kalnų šiukšlių bei prastų kelių. "Jei būčiau tikras biurokratas, - sakė R. Taraškevičius, - atsakyčiau, kad tai ne Klaipėdos miesto, o rajono teritorija. Vis dėlto manau, kad mudu su kolega Dačkausku šiukšlių problemą tikrai išspręsime, o štai dėl kelių remonto pagalbos teks kreiptis į susisiekimo ministrą."

Vilija ŠILINIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų