REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tūkstančiai politikų iš visos Kinijos susirinko Pekine į metinį įstatymų leidėjų suvažiavimą, kurį sudaro „dvi sesijos“. Šis suvažiavimas suteikia progą pažvelgti į šalies politiką ir prioritetus, be to šiemetinis renginys yra ypač atidžiai stebimas dėl galimų užuominų apie prezidento Xi Jinpingo ambicijas.

Tūkstančiai politikų iš visos Kinijos susirinko Pekine į metinį įstatymų leidėjų suvažiavimą, kurį sudaro „dvi sesijos“. Šis suvažiavimas suteikia progą pažvelgti į šalies politiką ir prioritetus, be to šiemetinis renginys yra ypač atidžiai stebimas dėl galimų užuominų apie prezidento Xi Jinpingo ambicijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stebėtojai taip pat lauks užuominų dėl to, kaip Pekinas elgsis su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, kuris kritikavo Kinijos prekybos politiką ir plečiamas pozicijas Pietų Kinijos jūroje. Toliau pateikiame dalykus, kuriuos reikėtų žinoti.

REKLAMA

Kas yra „dvi sesijos“?

Pirmoji, penktadienį prasidėjusi sesija yra Kinijos patariamojo komiteto politikos klausimais susitikimas, Kinų liaudies politinė konsultacinė konferencija (KLPKK). Šios grupės nariai, tarp kurių yra daug Kinijos įžymybių, tarp jų ir buvęs krepšininkas Yao Mingas ir kino žvaigždė Jackie Chanas, savo šalyje sulaukia daug dėmesio, bet jų diskusijos yra palyginti nesvarbios: atstovai teikia įstatymų leidėjams politikos pasiūlymus, kurie dažniau nepadaro didelio poveikio nacionalinei politikai.

REKLAMA
REKLAMA

Tikrasis „dviejų sesijų“ centras yra Nacionalinio Liaudies Suvažiavimo (NLS) – šalies įstatymų leidybos institucijos – posėdis, kuris prasideda sekmadienį. Du trečdaliai jo narių priklauso valdančiajai Komunistų partijai.

Dėl daugumos įstatymų projektų, kurie bus priimti, jau seniai yra nusprendę partijos lyderiai, tad parlamentas dažnai vadinamas tik mechaniškai tvirtinančiu partijos sprendimus.

Kaip tai svarbu?

Kinija visada labai pasistengia užtikrinti, kad per parlamento sesiją, kurią Komunistų partija vadina savo atskaitomybės liaudžiai įrodymu, nors ir turi valdžios monopoliją, nebūtų jokių nepatogių incidentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitikimo vieta Didžiuosiuose Liaudies Rūmuose buvo atnaujinta, eismas sustabdytas, gamyklos uždarytos, kad dangus būtų žydras, policininkai civiliais drabužiais, regis, tyko ant kiekvieno kampo, o politiniai disidentai yra susemti ir gražiuoju ar prievarta išsiųsti „atostogų“ kur nors toli nuo sostinės.

Taip būna vieną kartą per metus, kai visi galingiausi šalies politikai būna vienoje vietoje, sudaromas svarbus laukas politinėms deryboms, džiaugsmingiems sveikinimams ir išdavystėms.

Kokie svarbiausi klausimai?

Renginys bus atidžiai stebimas laukiant signalų dėl to, kokių priemonių antroji pagal dydį pasaulio ekonomika imsis skatindama savo lėtėjantį augimą, kuriam trukdo pertekliniai gamybos pajėgumai ir struktūrinis neefektyvumas.

REKLAMA

Stebėtojai taip pat lauks ženklų dėl to, kaip ši nuo eksporto labai priklausoma ekonomika ketina reaguoti į D.Trumpo grasinimus prekybos karu. Paprastiems žmonėms svarbiausias klausimas yra korupcija, rodo internete atlikta Komunistų partijos ruporo „People's Daily“ apklausa. Šis klausimas tebekelia susirūpinimą, nors jau ne vieni metai bandoma griežtomis priemonėmis išgyvendinti kyšininkavimą visuose politinės sistemos lygmenyse. Apklausos metu daug kas taip pat minėjo socialinio saugumo garantijas ir sveikatos apsaugos sistemos reformą.

REKLAMA

Kinija apkarpo siektiną BVP lygį

Kinijos ministras pirmininkas Li Keqiangas sekmadienį pareiškė, kad antrajai pagal dydį pasaulyje ekonomikai teko rimti iššūkiai; dėl to laukiama, kad ūkio augimas lėtės, premjerui paskelbus siektiną sumažintą Bendrojo vidaus produkto (BVP) augimą 2017 metais „apie 6,5 proc.“.

Ir dabar augimas yra lėčiausias per daugiau kaip ketvirtį amžiaus; ir naujausia ūkio augimo gairė, paskelbta per Kinijos parlamento suvažiavimą, yra žemesnė negu pernai nustatytas 6,5-7,0 proc. lygis.

Metinis ūkio augimas 2016 metais sudarė 6,7 proc. – silpniausias nuo 1990 metų. „Praėjusiais metais Kinijos plėtra susidūrė su grėsmingais iššūkiais dėl daugybės problemų ir susipynusių rizikų bei pavojų ir šalies viduje ir užsienyje“, – kalbėjo Li Keqiangas Nacionaliniam liaudies suvažiavimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kinija sieks „BVP augimo apie 6,5 proc., ar daugiau, jei bus įmanoma“, nurodė jis, nors šiais metais laukiama „dar sudėtingesnių ir grėsmingesnių situacijų“. Numatomas BVP yra žemesnis negu tikėtasi ir rodo, kad valdžia pagrindinį dėmesį skris rizikos valdymui, o ne trumpalaikiam augimui.

Delegatai iš visos Kinijos atvyko į Didžiuosius liaudies rūmus; ir tai, anot valdančiosios Komunistų partijos, patvirtina, kad ji tenkina visos liaudies interesus, nepaisant partijos valdžios monopolijos.

Kinija stengiasi pereiti nuo pernelyg sparčiai augančios ekonomikos, besiremiančios investicijomis, aplinką smarkiai teršiančia pramone ir eksportu, prie pastovesnės vartojimu varomos ekonomikos modelio.

REKLAMA

Bet šį perėjimą stabdo lėtėjantis ūkio augimas, smunkanti valiuta, išpūstos pramoninės firmos, kapitalo tekėjimas užsienin, baiminimasis dėl galimo nekilnojamojo turto burbulo ir blogų paskolų krizės.

Anot Li Keqiango, „sisteminės rizikos kontroliuojamos, bet turime būti budrūs rizikų telkimuisi“. „Mes užtikrinsime tvarką finansų sektoriuje ir pastatysime ugniasienę finansiniams pavojams“, – sakė jis dar nurodęs, kad bus siekiama palaikyti infliaciją „ties 3 proc.“ lygiu.

Kinijoje tikimasi matyti švarų dangų

Kinijoje bus stengiamasi, kad šalies dangus būtų švarus – to bus siekiama didinant investicijas į švarią energetiką ir baudžiant teršėjus, sakė sekmadienį premjeras Li Keqiangas, siekdamas praskaidrinti piktą žmonių nuotaiką dėl nuolatinio smogo.

REKLAMA

Šią žiemą didelę dalį šiaurinės Kinijos gaubia nuodingas smogas, kuriuo kvėpuoja apie 100 milijonų gyventojų ir kuris verčia atitinkamas vyriausybės agentūras imtis skubių priemonių taršai pažaboti.

„Aplinkos tarša išlieka grėsminga, ypač tose teritorijose, kuriose dažnai susidaro smogas“, – kalbėjo premjeras Li Keqiangas. „Be mes pasieksime, kad mūsų dangus būtų vėl žydras“, – žadėjo jis savo metinėje kalboje visos šalies parlamentarams.

Tarša jau daugel metų kamuoja Kiniją, vis labiau smarkiai blogėja oras, vanduo, dirvožemis – visa tai yra tamsioji ekonomikos augimo galvotrūkčiais pasekmė, nors milijonai gyventojų dėl tokio augimo pakilo iš skurdo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras žadėjo, kad Kinijoje bus „iš esmės“ atsisakyta taršių automobilių, siekiama trimis procentais sumažinti sieros dioksido ir azoto oksido emisiją, nes šios medžiagos daugiausia prisideda prie nuodingojo smogo susidarymo.

„Spartesnė pažanga gerinant aplinką, ypač oro kokybę, – štai ko žmonės itin trokšta“, – sakė Li Keqiangas. Kinija ketina taip pat 3,4 proc. sumažinti energijos suvartojimą BVP vienetui bei eksploatuoti mažiau akmens anglimis kūrenamų elektrinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų