REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trimito pamokoms Lietuvos muzikos ir teatro akademijos magistrantė Ernesta ruošiasi įdomioje patalpoje. Čia, Sluškų rūmuose, kur prieš pusšimtį metų KGB agentai kankindavo politinius kalinius.

Trimito pamokoms Lietuvos muzikos ir teatro akademijos magistrantė Ernesta ruošiasi įdomioje patalpoje. Čia, Sluškų rūmuose, kur prieš pusšimtį metų KGB agentai kankindavo politinius kalinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atrodo, mažai kas pasikeitė – kraupius laikus mena grotuotos durys, per lubas varva vanduo, sienas aptrauktos pelėsiu, pro langų plyšius švilpia vėjas. Tokių šiurpių sąlygų neapsikentusi mergina klasę nufotografavo ir nuotrauką paskelbė socialiniuose tinkluose.

REKLAMA

„Prieš keletą dienų čia tiesiog grojau, buvo labai šalta, drėgna, pelėsio kvapas ir tiesiog kilo mintis įkelti nuotrauką“, - pasakoja mergina.

Sovietinį karcerį primenančios klasės nuotrauka dabar dalijasi šimtai žmonių, o šiame akademijos pastate prieš keliolika metų studijavę stebisi, jog nuo 1999-ųjų, kai čia persikėlė muzikantai ir aktoriai, dar nebuvo remonto.

Vaizdelis ne ką geresnis ir išėjus į koridorių. Medinėmis lentomis išklotos grindys girgžda, nuo lubų ir sienų byra tinkas, apšvietimas blankus. Vietoje lempų styro nupjauti laidai.

REKLAMA
REKLAMA

Galima pajuokauti, jog dėstytojai taip gali patikrinti, ar jų studentas išties repetuoja, tačiau akademijos auklėtiniams laidyti pokštų nesinori.

Muzikos fakulteto dekanė neslepia, jog ketvirtuosiuose akademijos rūmuose sąlygos prastokos. Studentai į jos kabinetą dažnai užsuka su skundais. Štai dėl drėgmės atsilupa fortepijonų plastikas, genda klavišai.

Tiesa, tokiomis sąlygomis paskaitoms ir egzaminams tenka ruoštis tik daliai studentų, mat kiti, po visą Vilnių išsimėtę akademijos pastatai yra sutvarkyti, modernizuoti. Labiausiai nuskriausti jaučiasi pučiamaisiais instrumentais grojantys vaikinai ir merginos, mat jau kitame Sluškų rūmų komplekso pastate studijuojančių aktorių ir šokėjų patalpos už ketvirtį milijono eurų buvo suremontuotos. Šioje šokių salėje šilta, paklotas naujas parketas. Dėl varvančių lubų nesijaudina ir spektakliui besiruošiantys jaunieji aktoriai.   Teatro ir kino fakulteto dekanė tikina, kad senojo pastato renovuoti nelabai įmanoma, mat jis įtrauktas į paveldo objektų sąrašą, tad net plastikinių langų įstatyti neleidžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kasmet muzikos ir teatro akademijai iš valstybės biudžeto skiriama po 700 tūkstančių eurų. Švietimo ir mokslo ministrė tikina, kad iš šių lėšų aukštoji mokykla turi pasirūpinti mokslo kokybe ir nelaukti, kol išdygs nauji pastatai.

Šiandien nutriušusiose Sluškų rūmų klasėse meninių aukštumų siekiantys studentai geresnių laikų vargu ar sulauks. Pirmasis etapas grandiozinių statybų, po kurių visi akademijos fakultetai bus perkelti į naują kompleksą, baigsis tik po 2020-ųjų metų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų