REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiemą eisme situacija pasikeičia. Vyrauja sudėtingesnės sąlygos, prastesnis matomumas. Kitokius laikus išgyvena ir dviratininkai. Kur jie deda savo transporto priemones šaltuoju sezono laikotarpiu?

Žiemą eisme situacija pasikeičia. Vyrauja sudėtingesnės sąlygos, prastesnis matomumas. Kitokius laikus išgyvena ir dviratininkai. Kur jie deda savo transporto priemones šaltuoju sezono laikotarpiu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dviračių sporto mėgėjas Elijus Čivilis iškritus sniegui nė neketina giliai slėpti dviračio. Anot jo, žiema yra nuostabus tam metas. ,,Žiema tokia pati nuostabi kaip ir vasara. Šaltuko, sniego ar tamsos nereikia neigti, nes tai - taip pat romantiška, gražu kaip vasaros atributai. Vasarą mes puikiai prisitaikome prie gamtos sąlygų, taip pat ir žiemą reikia prie jų prisitaikyti. Čia Lietuva, čia buvo, yra ir bus žiema, todėl geriau išmokti tuo mėgautis, kai yra visos galimybės važinėtis dviračiu“, - sako jis.

REKLAMA

E. Čivilis sako, jog dviračių, specializuotų aprangų ir aksesuarų asortimentas yra labai platus, tad būtina tiesiog teisingai pasiruošti ir pasirinkti tinkamus dalykus.

Jis pateikia savo TOP 5:

1. Žieminiai batai - bene pats svarbiausias dviračių važiavimo žiemą atributas.

2. Žieminės pirštinės, apranga, šalmas, dar toks kaklo šalikas, skirtas veidui prisidengti, tiesiog žieminiai drabužiai kaip ir kasdieniniame gyvenime, juk žiemą su šortais po miestą nevaikštome.

REKLAMA
REKLAMA

3. Veido (ir kartais rankų) kremas nuo šalčio prieš kiekvieną važiavimą.

4. Apšvietimas ir gero matomumo atributai, nes juk žiemą anksti temsta.

5. Žieminis dviratis. Šitas momentas yra pats mėgstamiausias dviračių entuziastų, nes už dviratį geriau gali būti tik kitas dviratis, o žiemą kaip tik ir reikia specializuoto dviračio dėl padangų važiavimui per sniegą ar plikledį, apsaugų nuo šlapių kelių ir, žinoma, ekonomiškai nebrangaus dėl druskų, kurios negailestingai dėvi važiuoklės komponentus.

Žiemą esame per mažai aktyvūs

Tuo tarpu Renatas Motuzas sako, kad važiavimas dviračiu žiemą - kitoks nei vasarą. Anot jo, žiemą mes mažiau aktyvūs, mažiau sportiški, kai kam šiek tiek ir svoris auga, o dar papildomi drabužiai, sunkesni batai ir panašiai; važiuoti yra sunkiau. O norint patogiai važiuoti – reikia investuoti tiek į aprangą, tiek į techniką. Apranga turi būti šilta ir lanksti, technika pritaikyta važiuoti žiemos sąlygomis. Jei ledas – reikia dyglių padangose, jei sniegas, purvas – norisi platesnių padangų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesiog nereikia stengtis važiuoti taip greitai kaip vasarą

R. Motuzas sako, jog potyriai nepalyginami su vasaros. ,,Žiemą galima važiuoti užšalusio ežero paviršiumi, sukietėjusiu pajūrio smėliu, skrosti miškus vietose, kur yra pelkių, vasarą nepravažiuojamais keliukais, nebaisu užklimpti, nes gruntas sukietėjęs nuo šalčio, sniegas švarus ir purus, nebaisu iš apvirsti, bus minkšta prigulti. Balta gamta, ore daugiau deguonies. Tiesiog nereikia stengtis važiuoti taip pat greitai, kaip vasarą, reikia atsipalaiduoti ir mėgautis. Tai yra nepalyginamai smagiau nei sportuoti uždaroje erdvėje“, - sako Renatas Motuzas.

REKLAMA

Dviračio vairavimo ypatumai žiemą

Dar vienas dviračių aistruolis Arūnas Gliaudelis sako, jog žiemą stabdymo kelias ilgesnis, apie stabdymą derėtų pagalvoti kiek anksčiau. Reikėtų nenaudoti stabdžio slidžiame kelyje atliekant manevrą. Važiuojant ledu, ar slidžia danga reikėtų vengti staigių judesių ir pagal situaciją pasirinkti saugų greitį, įvertinti dangos sąlygas. Jei takas apledėjęs visada galima rinktis važiuojamąją dalį, to taisyklės nedraudžia.

Vaikinas džiaugiasi, jog šiais laikasi yra galimybė važiuoti dviračiu bet kokiu oru. ,,Pats važiavimo džiaugsmas žiemą, ypač geru, saulėtų oru yra tikrai nepakartojamas. Grūdinamas organizmas, gerinami dviračio valdymo įgūdžiai, gerėja koordinacija“, - sako jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų