REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

50 proc. negalią turinčiam, Vilniuje studijuojančiam Mindaugui Kurui darbo paieškos apkarto. Du kartus jis ėjo į darbo pokalbius skirtinguose Lietuvos pašto skyriuose ir du kartus, jam jau atėjus į susitikimą, iškart buvo pasakyta, kad darbo vieta užimta. Šitokį teiginį jaunas vyras išgirsdavo po to, kai darbdaviai pamatydavo jo neįgaliojo pažymėjimą.

50 proc. negalią turinčiam, Vilniuje studijuojančiam Mindaugui Kurui darbo paieškos apkarto. Du kartus jis ėjo į darbo pokalbius skirtinguose Lietuvos pašto skyriuose ir du kartus, jam jau atėjus į susitikimą, iškart buvo pasakyta, kad darbo vieta užimta. Šitokį teiginį jaunas vyras išgirsdavo po to, kai darbdaviai pamatydavo jo neįgaliojo pažymėjimą.

REKLAMA

„Praėjusių metų lapkričio pabaigoje man buvo skirtas 50 proc. neįgalumas – kadangi turėjau didelius nuotaikų svyravimus, daug neigiamų minčių ir emocijų, man nustatė depresiją. Socialinės paramos skyrius man skyrė 84 eurų neįgalumo pašalpą ir 18 eurų socialinę pašalpą. Kadangi esu studentas, suprantama, reikia rasti darbą, kad būtų bent kiek didesnis pajamų dydis nei 102 eurai.

Internete radau darbo skelbimą, jog įmonėje Lietuvos paštas reikalingi laiškų skirstytojai. Tuoj pat išsiunčiau Gyvenimo aprašymą (CV) nurodytais kontaktais, nurodydamas, jog pas mane yra 50 proc. neįgalumas. Kitą dieną su manimi telefonu susisiekė minėtos įmonės personalo skyriaus vadybininkė, kuri pasakiusi, jog reikalingi darbuotojai dirbti 0,35 etato, pristačiusi darbo sąlygas, pažadėjo mano kontaktus perduoti Vilniuje, Lazdynų mikrorajone, esančio pašto viršininkei, ir kad ji su manimi susisieks“, – tv3.lt pasakojo M. Kuras.

REKLAMA
REKLAMA

Nesulaukęs skambučio ir labai norėdamas užimti šią vietą, Mindaugas pats sausio 3 d. nusiuntė užklausą elektroninio paštu, ar vis dar reikalingi darbuotojai, kadangi su juo niekas nesusisiekė.

REKLAMA

Priėmė kitą

„Netrukus gavau atsakymą „Apgailestauju dėl susiklosčiusios padėties. Dar kartą perdaviau Jūsų kontaktus pašto viršininkei. Jeigu per šiandieną nesusisiektų, praneškite man.“

Vis dėlto pašto viršininkė su manimi susisiekė ir pakvietė į pokalbį, tuo pačiu supažindinant, kaip vyksta šias pareigas užimančio asmens darbas. Sutarėme laiką, tuo laiku jau buvau nuvykęs į paštą, kuriame išgirdau atsakymą „Į šias pareigas priimtas kitas asmuo“. Likau nesupratęs, kodėl dar buvau kviečiamas, eikvojau savo laiką, važiavau į kitą rajoną Vilniuje, vietoj to, kad būtų iš karto pranešta, jog priimtas kitas asmuo, ir manęs šiuo metu nereikia“,– nusivylęs susidariusia situacija pasakojo jaunas vyras.

REKLAMA
REKLAMA

Viskas pasikeitė staigiai

Kitą dieną, kalba Mindaugas, jis gavo pranešimą, kad laiškų skirstytojai reikalingi netoli kolegijos, kur jis studijuoja – Kareivių gatvėje.

„Žinoma, sutarėme dėl laiko, kada atvyksiu, ir tai buvo penktadienį, sausio 6-ąją. Nuvykus sužinojau, kad esu tinkamas į šias pareigas, pašto viršininkė kompiuteryje bandė surasti pažymą, pagal kurią turėčiau praeiti medicininę komisiją, kad galiu dirbti.

Tuo tarpu viršininkės pavaduotoja atnešė atmintinę, kurioje nurodyti dokumentai, reikalingi mano kaip darbuotojo įforminimo metu. Atmintinėje buvo nurodyta „Neįgaliojo pažymėjimas“. Manęs paklausė, ar turiu neįgalumą, pasakiau, jog taip, ir jis yra 50 proc. Joms tai buvo pirmą kartą išgirsta informacija, ir buvau informuotas, jog darbo negausiu, nepaisant to, kad neįgalumo lygis 50 proc., aš galiu dirbti ne daugiau kaip 20 valandų per savaitę, nors šis darbas pašte būtų tik 12 valandų per savaitę“, – pasakoja 25-erių Mindaugas, Socialinėje mokslų kolegijoje studijuojantis viešuosius ryšius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasišaipymas iš žmonių

Jaunas vyras antrą kartą buvo labai nemaloniai nustebintas. Išėjęs iš pašto, pasakoja jis, paskambino įmonės personalo skyriaus specialistei, su kuria jau bendravo prieš tai, ir informavo apie susiklosčiusią situaciją.

„Specialistė paprašė nuskenuoti dokumentą, gautą iš neįgalumo nustatymo komisijos. Žadėjo gavus šį dokumentą pasidomėti, kodėl nebuvau priimtas, jei darbo pašte valandos leidžia man dirbti, juolab kad ten nėra kažkokių tai kenksmingų sąlygų. Dokumentas buvo išsiųstas penktadienį, sausio 6 d., jau pasibaigus darbo valandoms, elektroniniu paštu. Sausio 9 dieną gavau atsakymą elektroniniu paštu, jog į šią darbo vietą priimtas kitas asmuo.

REKLAMA

Šią situaciją galiu įvardinti tik kaip pasišaipymą iš žmonių. Nepaisant to, kad keletą dienų buvau kviečiamas į „darbo pokalbius“, jog išgirsčiau atsakymą „priimtas kitas žmogus“, bet ir tai, kad negalią turintis asmuo negali gauti net pačio paprasčiausio darbo. Ir kas svarbiausia, rodžiau iniciatyvą, kad tikrai noriu užimti šią darbo vietą, ir darbo valandos atitinka tai, kad galiu dirbti, vis dėlto – ne. Esi neįgalus – darbo negausi nei pašte, nei parduotuvėje, kurioje prieš tai dirbau, niekur“, – nusivylęs kalbėjo M. Kuras.

Pašnekovas piktinosi, kad neįgalus asmuo turi tenkintis neįgalumo išmoka, o įsidarbinti jam durys – uždarytos.

REKLAMA

„Tik niekam nė motais, kaip už tuos 102 eurus išgyventi, nepaisant to, kad be maisto reikia mokėti ir už bendrabutį, ir už mokslus... Ir net turint neįgalumą, netaikomos nuolaidos nei mokant už bendrabutį, nei už mokslą. Už viską reikia mokėti, gaunama tik 102 Eurai, o ieškant darbo patys perskaitėt, su kokiomis nesąmonėmis susiduriama“, – kalba jis.

Mindaugas pasakojo, kad anksčiau Klaipėdoje jis studijavo žurnalistiką, tačiau studijų nebaigė ir vėliau nutarė mokytis viešųjų ryšių. Jaunas vyras sako turintis patirties parduotuvėje dirbant kasininku, tačiau grįžti prie kasų ir dirbti po 12 val. per dieną vyras nebenori.

„Labai norėjau to darbo pašte, norėjau ir stengiausi, bet mane pasikvietė į pokalbį tik tam, kad pasakytų, kad priimtas kitas žmogus... Pašte būtų reikėję dirbti tik po 1,5 val. per dieną, tai būtų lengvas darbas, atskaičius mokesčius būčiau prisidėjęs prie savo neįgalumo pašalpos apie 100 eurų – man tai būtų kaip tik. Dabar mane remia artimieji, nes ir neįgalumo pašalpos dar neišmokėjo man“, – pasakoja Mindaugas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas, kalbėdamas apie savo negalią, taip pat nurodė, kad Klaipėdos ligoninės gydytojai jam nustatė ir šizofrenijos apraiškas, tačiau, Mindaugo teigimu, Vilniaus gydytojai su šiomis išvadomis nesutiko. 

Lietuvos pašto atsakymas

Lietuvos pašto atstovas spaudai Tomas Bašarovas tv3.lt atsakyme raštu nurodė, kad bendrovė priima negalią turinčius asmenis į darbą, o Mindaugo Kuro atveju, teigia jis, priimtas buvo tinkamesnis kandidatas.

 

„AB Lietuvos paštas yra atvira visiems asmenims, norintiems įsidarbinti. Besąlygiškai laikomės LR Darbo kodekso ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių asmenų įdarbinimą.

Atkreipiame dėmesį, kad šiuo metu Bendrovėje dirba 249 asmenys, turintys įvairią negalią. Taip pat galime patikinti, kad negalią turintiems asmenims nėra apribojamos galimybės kandidatuoti į jų kompetencijas ar darbo patirtį atitinkančias darbo vietas.

Atsakant į tai, kodėl Mindaugas Kuras net 2 kartus buvo kviečiamas į darbo pokalbį, pažymime, kad jo kaip ir kitų pretendentų kandidatūros buvo vertinamos pagal visiems vienodus taikomus reikalavimus. Pasirinktas buvo kandidatas, kuris labiau atitiko numatytai pareigybei keliamus reikalavimus. Apgailestaujame, jeigu M. Kuras, atvykdamas į darbo pokalbius, patyrė nepatogumų“, – sako Lietuvos pašto atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų