REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

San Pablito pirotechnikos priemonių turgų, kuris prieš šventes buvo ypač gerai aprūpintas atsargomis ir kuriame buvo šimtai pirkėjų, antradienį nusiaubė galingi grandininės reakcijos sprogimai, dėl kurių žuvo mažiausiai 31 žmogus, o dar 72 buvo sužeisti.

San Pablito pirotechnikos priemonių turgų, kuris prieš šventes buvo ypač gerai aprūpintas atsargomis ir kuriame buvo šimtai pirkėjų, antradienį nusiaubė galingi grandininės reakcijos sprogimai, dėl kurių žuvo mažiausiai 31 žmogus, o dar 72 buvo sužeisti.

REKLAMA

Tai jau trečia nuo 2005 metų tokia nelaimė Meksikos sostinės šiauriniame priemiestyje Tultepeke esančiame turguje po atviru dangumi.

Tirštame dūmų debesyje blykčiojo sprogimų šviesos ir aidėjo trenksmai. Dūmams išsisklaidžius atsivėrė pelenais, nuolaužomis ir aprūkusiais prekystalių metalo rėmais virtęs plotas.

Meksiko valstijos sveikatos apsaugos pareigūnai pranešė, kad gydomi 72 sužeisti žmonės. Nemažai jų smarkiai apdegė, kai kuriais atvejais – net daugiau kaip 90 proc. kūno paviršiaus. Tarp ligoninėje gydomų žmonių yra dešimt vaikų.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai dar nepaskelbė, kas galėjo sukelti Kalėdų švenčių sezoną užtemdžiusią nelaimę.

Liudininkė Crescencia Francisco Garcia sakė, kad jai esant prekystalių eilių viduryje prasidėjo kurtinantys sprogimai. Ji sustingo, instinktyviai pažvelgė į dangų, o tada, supratusi, kad visi bėga, taip pat leidosi bėgti per dūmus. Bėgdama ji matė žmones su nudegimais bei žaizdomis ir daug kraujo.

REKLAMA

„Viskas degė. Viskas sproginėjo, – sakė moteris. – Skraidė akmenys, plytgaliai, viskas skraidė.“

Meksiko valstijos gubernatorius Eruvielis Avila antradienį vakare pranešė, kad 26 žmonės žuvo turguje. Vyriausiasis prokuroras Milenio Alejandro Gomezas sakė, kad dar penki žmonės vėliau mirė ligoninėse.

„Nustatysime, kas yra atsakingas“, – sakė E.Avila.

Ir praėjus nemažai laiko po sprogimų mieste tebeaidėjo sirenos, ore tvyrojo parako kvapas. Aplink turgų matėsi rūkstantys, išdegę automobiliai, gelbėtojai ir vietos gyventojai su mėlynomis kaukėmis tikrino pelenus ir nuolaužas. Ugniagesiai liejo vandenį ant teberusenančių židinių.

REKLAMA
REKLAMA

Tultepeko meras Armando Portuguezas Fuentesas sakė, kad turguje buvo ypač daug prekių, nes šiuo metu laiku pirotechnikos priemonių paklausa būna labai išaugusi.

Cesaras Ornelasas iš Atisapan de Saragosos į turgų su sūnumi ir tėvu atvyko 10 minučių prieš prasidedant sprogimams. Jis bandė bėgti, bet kažkas jį pargriovė iš nugaros. Vyras kelis kartus bandė atsistoti, bet galiausiai jo 15-metis sūnus Francisco turėjo jį išvilkti.

„Mes nesižvalgėme atgal, – sakė C.Ornelasas, kuris patyrė nedidelius nudegimus ir stiprų sumušimą virš kairiojo inksto. – Girdėjome, kaip sprogimai po truputį silpnėja.“

Beveik po keturių valandų jis ir Francisco šlubuodami išėjo iš turgaus rajono. Greitosios pagalbos medikai pasakė, kad skriejusios nuolaužos tikriausiai suskaldė Francisco kojos kaulą. Pasak C.Ornelaso, jo 67 metų tėvas Ernesto bėgo kita kryptimi ir pasislėpė netoliese esančiame name. Visi tėvo drabužiai sudegė, jo veidas ir ranka buvo kruvini. Greitosios pagalbos automobiliu jis buvo nuvežtas į ligoninę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Užjaučiu šeimas tų, kas neteko gyvybės per šią nelaimę, ir linkiu greitai pasveikti sužeistiesiems“, – „Twitter“ parašė prezidentas Enrique Pena Nieto.

Panašus incidentas San Pablito turguje įvyko 2005 metais: prieš pat rugsėjo 16 dieną švenčiamą Meksikos Nepriklausomybės dieną virtinė sprogimų sunaikino šimtus prekystalių. Po metų per panašią nelaimę tame pačiame turguje taip pat buvo suniokota šimtai prekystalių.

Tultepeko meras S.Portuguezas Fuentesas sakė, kad pirotechnikos priemonių gamyba ir pardavimas yra svarbi vietos ekonomikos dalis. Jis pridūrė, kad ją reguliuoja įstatymai ir „nuolat prižiūri“ Gynybos departamentas.

REKLAMA

„Tai veiklos mūsų mieste dalis. Tai suteikia mums tapatybę, – sakė jis. – Žinome, kad tai labai rizikinga, dėl to labai apgailestaujame, bet, deja, daugelio žmonių pragyvenimas priklauso nuo šios veiklos.“

Meksikoje aukų pareikalaujantys pirotechnikos priemonių sprogimai įvyksta gana dažnai. 2002 metais per sprogimą Verakruso mieste žuvo 29 žmonės, 1999 metais Selajos mieste sprogus neteisėtai laikytoms pirotechnikos priemonėms žuvo 63 žmonės, 1988 metais per sprogimą Meksiko didžiausiame Mersedo turguje žuvo mažiausiai 68 žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų