REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Mergaitė iš Alepo „pribloškė“ visą pasaulį: jūs mus pamiršote (nuotr. Twitter)

Septynmetė Bana Alabed iš Alepo vos rugsėjį, padedant jos mamai, pradėjo viešinti žinutes socialiniame tinkle „Twitter“, tačiau jau spėjo užkariauti viso pasaulio širdis. Į mergaitės pagalbos šauksmą atsiliepė netgi Hario Poterio istorijų autorė J. K. Rowling.

16

Septynmetė Bana Alabed iš Alepo vos rugsėjį, padedant jos mamai, pradėjo viešinti žinutes socialiniame tinkle „Twitter“, tačiau jau spėjo užkariauti viso pasaulio širdis. Į mergaitės pagalbos šauksmą atsiliepė netgi Hario Poterio istorijų autorė J. K. Rowling.

REKLAMA

„Labas rytas iš Alepo. Aš skaitau, kad užmirščiau apie karą,“ – vienoje iš savo žinučių rašo mergaitė, nuotraukoje sėdinti prie stalo su knyga rankoje.

Antrasis pagal dydį Sirijos miestas Alepas pastaruoju metu atsidūrė visų dėmesio centre – Rusijos aviacijos ir Sirijos kariuomenės puolimas suintensyvėjo, o sukilėlių gretos turėjo tenkintis pasitraukimu į miesto pakraščius bei kapituliacija.

Vakarų valstybių vadovai pasibaisėjo Sirijos prezidento vykdomu miesto „valymu“ – nepriklausomi stebėtojai ir žiniasklaida skelbė apie vykdomus civilių bombardavimus ir sušaudymus tiesiog gatvėje. Šiame kontekste mažametės žinutės, kurios pasaulio lyderių ir bendruomenės yra prašoma pagalbos sukrėtė ne vieną.

REKLAMA
REKLAMA

Bana savo tinklaraštyje rašo anglų kalba, padeda jai mama – anglų kalbos mokytoja.  Ji pasakoja apie savo gyvenimą rytų Alepe, kurį bent jau iš dalies vis dar kontroliuoja sukilėliai.  Vienoje iš nuotraukų Bana kartu su savo broliais: penkiametis Mahometas ir trimetis Nuromas. Prierašas skelbia: „Kol neatskrido lėktuvai, piešiame su broliais. Mums reikia taikos, kad galėtume piešti“.

REKLAMA

Viena iš mergaitės žinučių pasidalijo ir žymi rašytoja J. K. Rowling: 

O prieš tai Bana paviešino subombarduotų jos namų nuotrauką, kuriuose ji planavo skaityti „Harį Poterį“. Pastato nebėra:

Kita žinutė skelbia, kad jos namas buvo subombarduotas, o pati mergaitė buvo lengvai sužeista:

 

O šioje trumpoje žinutėje mergaitė slepiasi nuo bombardavimo ir prašo pagalbos:

Propagandinė Rusijos žiniasklaida kaltina Baną, kad ji yra naudojama „Vakarų propagandai“ ir tvirtina, kad ši paskyra yra fiktyvi, tačiau daugelis Vakarų šaltinių, įskaitant ir ekspertų grupę „Bellingcat“ teigia, kad paskyra yra autentiška. Tai patvirtina „geožymės“, kitų šaltinių liudijimai.

REKLAMA
REKLAMA

Vakarų žiniasklaida turi itin mažai prieigos Sirijoje, todėl šios žinutės leido pajusti tai, kaip gyvena paprasti sirai apsiaustame mieste. Apie Baną ir jos šeimą rašė daugelis vedančiųjų žiniasklaidos priemonių, įskaitant „The Times“ ar „The Washington Post“, kurie ją pavadino „Sirijos pilietinio karo Ana Frank“.

Gruodžio 16-ąją Banos paskyroje pasirodžiusi žinutė nenuteikia džiugiai, nepaisant pranešimų apie vykstančią civilių ir kovotojų evakuaciją iš miesto, mergaite skelbia, kad bombardavimas tęsiasi, o paliaubos neveikia ir eilinį sykį paprašė visų žmonių pagalbos.

Koks likimas laukia šios mergaitės ir jos šeimos, ar panašių į ją žmonių Alepe nėra aišku. Tačiau viso pasaulio žurnalistai jau dabar pripažįsta, kad šis nevilties šauksmas iš Alepo yra Vakarų visuomenės neįgalumo išgelbėti tragiškoje situacijoje atsidūrusių niekuo dėtų žmonių pavyzdys.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų