REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tie, kurie kruopščiai planuoja savo išlaidas, galėjo likti nepatenkinti. Mat šilumos sąskaitos atėjo daug brangesnės nei praeitais metais, nepaisant mažesnių šilumos kainų.

Tie, kurie kruopščiai planuoja savo išlaidas, galėjo likti nepatenkinti. Mat šilumos sąskaitos atėjo daug brangesnės nei praeitais metais, nepaisant mažesnių šilumos kainų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina lapkričio mėn. siekė 5,02 ct/kWh (be PVM) ir tai buvo 2,90 proc. mažiau nei pernai. Tarp penkių didžiųjų miestų lapkričio mėn. už šilumą mažiausiai mokėjo Šiaulių, daugiausiai – Panevėžio gyventojai.

REKLAMA

Visgi didžiausią įtaką lapkričio kainoms padarė ne sumažėjusi šilumos kaina, bet daug šaltesnis oras. Vidutinė laiko temperatūra daugelyje miestų buvo apie 0,4-2 laipsnius šilumos. O 2015 metais svyravo nuo 3,8 iki 5,8 laipsnių šilumos. Toks ryškus oro temperatūrų skirtumas ir lėmė didesnes sąskaitas.

Lentelėje apačioje nurodytas gautų sąskaitų sumos svyravimas. Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija pateikia duomenis, kiek kainavo šildymas 60 kv. m. bute, priklausomai nuo namo būklės. Mažiausią kainą moka naujos statybos ar renovuotuose namuose gyvenantieji, didžiausias – senos statybos ir labai prastos šilumos izoliacijos namuose.

REKLAMA
REKLAMA

Matyti, kad didžiausių sąskaitų sulaukė Vilniaus gyventojai, kai kurie už šilumą mokėjo net apie 147 eurus. Mažiausiai mokėta Mažeikiuose ir Klaipėdoje. Pastarajame mieste, gyvenantieji naujesniuose daugiabučiuose mokėjo iki 8 eurų. Tai priklauso ir nuo to, kad vidutinė temperatūra Klaipėdoje buvo didžiausia.

Ko laukti gruodį?

Pagal dabartines orų prognozes gruodį bus daugiau dienų nei lapkritį, kuomet spustels šaltukas. Tačiau daug didesnių sąskaitų galime ir nesulaukti, nes temperatūrų skirtumą iš dalies kompensuos pasikeitusi šilumos kaina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina gruodžio mėn. yra 4,76 ct/kWh (be PVM) ir, palyginus su lapkričiu, mažėja 5,18 proc. Per metus vidutinė šilumos kaina sumažėjo 16,64 proc., praneša Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Tarp penkių didžiųjų miestų gruodžio mėn. už šilumą mažiausiai moka Vilniaus, daugiausiai – Panevėžio gyventojai.

Gruodį, palyginus su lapkričio mėn., UAB ,,Vilniaus energija" vartotojams šiluma atpigo 22,48 proc., nes nuo 2016 m. gruodžio 1 d. bendrovei taikoma nauja bazinė šilumos kaina. Dėl pigiau įsigytos šilumos iš nepriklausomų šilumos gamintojų UAB ,,Fortum Joniškio energija" aptarnaujami vartotojai už šilumą moka 3,59 proc. mažiau. Šiauliuose vartotojams šilumos kaina mažėja 3,45 proc., tai lėmė dėl kuro kainų skirtumo AB ,,Šiaulių energija" gautos papildomos pajamos ir atitinkamai sumažinta šilumos kaina.

REKLAMA

Dėl išaugusių biokuro kainų UAB ,,Šilalės šilumos tinklai" aptarnaujamiems vartotojams gruodžio mėn., palyginus su lapkričiu, už šilumą reikia mokėti 8,52 proc. (0,41 ct/kWh su PVM) daugiau. Dėl tų pačių priežasčių šiluma brango ir UAB ,,Kaišiadorių šiluma" bei UAB ,,Litesko" filialo ,,Telšių šiluma" aptarnaujamiems vartotojams – atitinkamai 8,25 proc. (0,49 ct/kWh su PVM) ir 7,93 proc. (0,54 ct/kWh su PVM). Kaišiadoryse šilumos kainos augimui įtakos turėjo ir tai, kad pasibaigė galioti anksčiau taikyta kompensacija dėl kuro kainų skirtumo, Telšiuose – šilumos tiekėjas brangiau pirko šilumą iš nepriklausomų šilumos gamintojų.

REKLAMA

Išaugus paklausai, dėl ko buvo brangiau įsigyta šiluma iš nepriklausomų šilumos gamintojų gruodžio mėn., palyginus su lapkričiu, AB ,,Kauno energija" aptarnaujami vartotojai už šilumą moka 3,58 proc. (0,19 ct/kWh su PVM) daugiau, AB ,,Klaipėdos energija – 5,19 proc. (0,25 ct/kWh su PVM).

AB ,,Panevėžio energija" aptarnaujamiems vartotojams dėl taikomų mažesnių kainų, kurių pajamų skirtumas bus dengiamas iš bendrovės pelno, šilumos kaina mažėja 0,18 proc. (0,01 ct/kWh su PVM), AB ,,Šiaulių energija" aptarnaujami vartotojai už šilumą moka 3,45 proc. (0,16 ct/kWh su PVM) mažiau – Šiaulių miesto savivaldybės tarybos sprendimu buvo nustatytos ir įvertintos praėjusiais laikotarpiais bendrovės gautos papildomos pajamos už kurą, todėl atitinkamai sumažinta šilumos kaina vartotojams.

Gruodžio mėn. mažiausia šilumos kaina yra Visagine (4,09 ct/kWh su PVM), didžiausia – Biržų rajone (9,23 ct/kWh su PVM). Nors Biržuose šilumai gaminti naudojamo kuro struktūroje 88 proc. sudaro biokuras, tačiau čia šilumos kaina išlieka aukšta dėl realizuojamos šilumos kiekio sumažėjimo bei kuro sąnaudų skirtumo, susidariusio dėl faktinių ir į šilumos kainą įskaičiuotų kuro kainų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų