REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
55
Supermėnulis Anglijoje

Lietuvos padangėje pasirodys paskutinysis šiais metais supermėnulis. Šį kartą žemės palydovas bus didesnis ir 30 procentų ryškesnis, nei įprasta pilnatis.

55

Lietuvos padangėje pasirodys paskutinysis šiais metais supermėnulis. Šį kartą žemės palydovas bus didesnis ir 30 procentų ryškesnis, nei įprasta pilnatis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gruodžio 14 dieną pamatysime vieną iš superpilnačių, ji nebus tokia didelė, kaip buvusį praėjusį mėnesį. Bet jos yra po tris, viena jų buvo spalį, kita lapkritį ir gruodį“, – mini etnologas Jonas Vaiškūnas.

REKLAMA

Gruodžio 14 d. numatomi krituliai. Daugiausia sniegas, šlapdriba, pajūryje ir kai kuriose vakarinių rajonų vietose lietus. Vėjas pajūryje išliks gūsingas. Temperatūra naktį 1–6 laipsniai šalčio, vakariniame šalies pakraštyje 0–2 laipsniai šilumos, pajūryje iki 4 šilumos, dieną nuo 1 laipsnio šalčio iki 4 laipsnių šilumos.

Kodėl mėnulis bus toks didelis?

Mėnulis būna didelis dėl to, kad jis aplink Žemę skrieja ne taisyklinga apskrita orbita, bet ištęsta – elipsine. Todėl Mėnulio nuotolis nuo mūsų planetos nuolat kinta. Vidutiniškai Mėnulis nuo Žemės yra nutolęs per 382900 km. Arčiausiai žemės esantis Mėnulio orbitos taškas astronomų yra vadinamas perigeliu, o tolimiausias – apogėjumi.

REKLAMA
REKLAMA

„Mėnulis yra netaisyklingos formos, todėl jis pasiekia didžiausią priartėjimo tašką prie Žemės ir mažiausią, šias kelias pilnatis jis buvo didžiausias. Tris kartus iš eilės sutampa taip, kad tos pilnatys būna artimiausiame taške prie žemės“, – kalbėjo sinoptikas Naglis Šulija.

Kuomet Mėnulis priartėja arčiausiai žemės, trys pilnatys iš eilės būna didžiulės.

„Tris kartus iš eilės sutampa taip, kad pilnatys būna artimiausiame taške prie žemės“, – kalbėjo sinoptikas Naglis Šulija.

Prieš šių metų Kalėdas – gruodžio 14 d. , pamatysime viena iš įprastų supermėnulių.

Mėnulį geriausia stebėti prie pat horizonto

Etnokosmologas Jonas Vaiškūnas mini, kad stebėti pilnatį verta pradėti tuomet, kuomet ji teka. Mat palei horizontą esantys vaizdai žmogui visada atrodo didesni. Reikia žiūrėti į rytus, būti atviroje vietoje, kur vaizdo jums neužstotų pastatai, augalai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų smegenys didina daiktus esančius prie horizonto. Taip yra turbūt todėl, kad žmogus visada žvelgdavo į horizontą“, – teigia etnokosmologas.

Dar viena priežastis kodėl Mėnulio pilnatis atrodys didesnė ir šviesesnė nei įprastai, yra ta, kad Žemė su aplink ją skriejančiu Mėnuliu šiuo metų laiku yra arčiau Saulės nei vasarą. Dėl to Mėnulis gauna daugiau nei vidutiniškai Saulės šviesos ir būna ryškesnis“, – aiškina J. Vaiškūnas.

Supermėnulio reiškinys yra gana dažnas – jį galima stebėti vidutiniškai kas 14 mėnesių. Tačiau toks priartėjimas, panašus kaip šiemet, įvyks 2034 metais lapkričio 25 d., kai Mėnulis bus dar 65 km. arčiau Žemės nei šį kartą. O 2052 metų gruodžio 6 d. pasirodysiantis supermėnulis bus arčiau Žemės 86 km.

REKLAMA

Kokia mėnulio įtaka žmonėms?

Mėnulio priartėjimas prie žemės daro įtaką ir žmonėms ir mūsų pasaulio reiškiniams. Kyla potvyniai ir atoslūgiai. Naktimis padidėjęs šviesos kiekis gali sukelti žmogaus norą judėti.

„Mūsų gyvenimą veikia ir Saulė ir Mėnulis. Saulė suteikia mums šilumos ir šviesos, vyksta fotosintezė, judėjimas. Mėnulis taip pat čia vaidina nemažą vaidmenį. Dėl jo traukos vyksta potvyniai ir atoslūgiai. Manoma, kad jo trauka daro įtaką žemės drebėjimams. Tačiau vienu iš svarbiausių Mėnulio veiksnių yra jo švytėjimas. Kuomet žemėje nebuvo dirbtinio apšvietimo, naktį šviesos suteikdavo tik pilnatis. Kuomet Mėnulis šviesdavo – buvo galima judėti, kažką veikti, o kuomet jo nebūdavo pasaulis paskęsdavo tamsoje ir žmogui belikdavo tik miegoti“, – minėjo J. Vaiškūnas.

REKLAMA

Psichoterapeutė Kotryna Varevičienė mini, kad mėnulio pilnaties poveikio nereikėtų sureikšminti, nes ji nėra viską apimanti, žmogaus gyvenime įtaką daro ir kiti reiškiniai.

„Mane pilnatis veikia tik teigiamai, nors gydytojai sako, kad per pilnatį daugiau žmonių patenka į ligoninę, bet dažniausiai tai būna subjektyvus gydytojų įspūdis. Jeigu yra kažkokia mėnulio įtaka, tai ji yra minimali ir nereikėtų jos sureikšminti. Jeigu nebūtų kitų faktorių gal ir pastebėtume kažkokią įtaką, bet žmogaus gyvenime yra tiek faktorių, kad mėnulio fazės netenka reikšmės, nes mes susiduriame su žmogaus gyvenimo nelaimėmis, stresais, įvairiais pasikeitimais, įtakos turi ir žmogaus asmenybė. Jei visus šiuos labai svarbius dalykus atmestume, gal ir pastebėtume kažkokį ryšį”, – mini gydytoja psichiatrė psichoterapeutė Kotryna Varevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų