• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NASA į mūsų orbitą ketina išleisti naują palydovą – GOES-R. Jis padės geriau nuspėti žemės orus, artėjančius pavojingus reiškinius, taip pat fiksuoti kosmoso temperatūrą.

NASA į mūsų orbitą ketina išleisti naują palydovą – GOES-R. Jis padės geriau nuspėti žemės orus, artėjančius pavojingus reiškinius, taip pat fiksuoti kosmoso temperatūrą.

REKLAMA

GOES-R palydovas pakeis Žemės orų prognozavimą JAV bei kituose žemynuose. Bus galima ne tik tiksliau nustatyti kokie orai laukia, bet ir kada smogs viesulai, žemės drebėjimai bei kiti ekstremalūs reiškiniai. Dar vienas šio palydovo privalumas yra toks, kad jo pagalba daug sužinosime ne tik apie Žemę, bet ir apie kosmosą, praneša Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracija (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA).

Šiandieniniame pasaulyje tampa vis svarbiau sekti kosmoso temperatūrą. Geomagnetinės audros, kurias sukelia saulės paviršiuje vykstantys šilumos išsiveržimai bei juodosios dėmės, keičia gyvenimą ir Žemėje. Tokie išsiveržimai gali trukdyti mūsų komunikacijos ir navigacijos sistemoms. Taip pat grėsmė kyla ir astronautams bei palydovams, esantiems kosmose.

REKLAMA
REKLAMA

 

GOES-R bus paleistas ir iškeliaus į orbitą lapkričio 19 dieną 

Kelis mėnesius tobulintas kosminių laivų dirbtuvėse Titusvilyje, Floridoje, GOES-R kosminis laivas jau pasiruošęs palikti Žemės atmosferą ir pasiekti mūsų orbitą. GOES-R kosminis laivas skries daugiau kaip 3540000 kilometrų virš Žemės, kur jis padės nustatyti orų prognozes.

REKLAMA

Palydovas padės pasiklydusiems 

GOES-R yra kol kas labiausiai pažengęs JAV palydovas, kuris ne tik suteiks daugiau informacijos apie orus ir aplinką nei bet kada anksčiau, bet ir padės pasiklydusiems keliautojams - jūreiviams ir lakūnams.

Gaudamas nelaimės signalus, siunčiamus jūrose esančių avarinių švyturių, GOES-R palydovas sugebės juos iššifruoti, suprasti švyturių buvimo vietą ir perduoti NOAA, kurie praneš paieškos ir gelbėjimo tarnyboms.

Nuo to laiko, kai 1982 metais pradėjo veikti SARSAT sistema (paieškos ir gelbėjimo sekimo palydovas), ji padėjo rasti beveik 40,000 žmonių. Maždaug 8,000 žmonių pavyko rasti JAV teritorijoje ir ją supančiose vandenyse. Beje, šių metų rugpjūčio 24 dieną, NOAA palydovai padėjo rasti 45 jūroje paliktus žmones. Tai buvo didžiausia gelbėjimo operacija, kuri rodo, jog sistema yra svarbi žmonių gelbėjimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų