REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rezultatai dar nesuskaičiuoti, tačiau jau aišku, kad pirmąsias tris vietas dalinasi Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei Lietuvos socialdemokratų partija. Verslininkai ir ekonomistai teigia, kad daug sprendimų priklausys nuo susidariusios koalicijos, tačiau jau dabar kyla abejonių dėl partijų nesuderinamumo ir požiūrio mokesčių klausimu.

Rezultatai dar nesuskaičiuoti, tačiau jau aišku, kad pirmąsias tris vietas dalinasi Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei Lietuvos socialdemokratų partija. Verslininkai ir ekonomistai teigia, kad daug sprendimų priklausys nuo susidariusios koalicijos, tačiau jau dabar kyla abejonių dėl partijų nesuderinamumo ir požiūrio mokesčių klausimu.

REKLAMA

Verslininkai spėja, kad tikriausiai naująją valdančiąją daugumą sudarys konservatoriai, valstiečiai ir liberalai. Visgi tikrųjų rezultatų turbūt sulauksime tik po antrojo rinkimų turo.

Vertinant dabartinius rezultatus kyla klausimų ką partijos nutars Darbo kodekso, naujų mokesčių ir alkoholio prekybos draudimo atžvilgiu.

Žilvinas Šilėnas: dar negalime ramiai miegoti

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) prezidentas Žilvinas Šilėnas pažymi, kad po tokių rezultatų žmonės negali būti ramūs dėl savo turto ir pajamų.

REKLAMA
REKLAMA

„Abejose (TS–LKD ir LVŽS – tv3.lt) programose pasigendu mokesčių mažinimo. Gal dėl to ir sutartų. Tikrai laimėjo ne tos jėgos, kurios nori nuosekliai mažinti mokesčius, kad žmogui liktų daugiau pinigų jų kišenėje. Aš tikiuosi, kad partijos nesutars dėl automobilių ir būsto mokesčių, tie mokesčiai nebus įvesti, o žmonės galės būti ramūs dėl savo sunkiu darbu užgyvento turto.

REKLAMA

Tačiau TSLKD ir LVŽS sutartų mokesčių išskaidrinimo klausimu, t.y. sujungti darbdavio ir darbuotojo Sodros įmokas, kad dirbančiam žmogui būtų aišku, kiek jis iš tikro uždirba ir, kiek mokesčių sumoka”, – ir teigiamą aspektą išsako Ž. Šilėnas.

Klausimų kyla ir dėl PVM tarifo mažinimo. TSLKD programoje pažymi, kad nei mažins PVM, nei siūlys lengvatinį PVM. Tuo tarpu LVŽS kalba apie palankias mokestinę sistemą vietiniam maistui, kas greičiausiai yra lengvatinis PVM.

„Mano galva tai yra tuščias pažadas, žinant, kad jo įgyvendinti nepavyks – lengvatinis PVM tik vietinei produkcijai, greičiausiai prieštarautų ES taisyklėms draudžiančioms diskriminuoti prekes pagal kilmės šalį – juk nenorėtume, kad pvz. Latvija taikytų aukštesnį PVM prekėms įvežtoms iš Lietuvos“, – mano LLRI prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

LVŽS pasisako, kad Darbo kodeksą reikia taisyti, konservatoriai per ankstesnį balsavimą išreiškė pritarimą prezidentės siūlytoms pataisoms. Tad susivienijusios šios partijos gali įvesti pataisas, kurios iš esmės pakeistų priimtą naująjį Kodeksą.

„Gali būti, kad grįšime į dar blogesnį variantą, nei „senasis“. Jau dabar priimtasis nėra liberalus. O su nesustojančiais Seimo narių tempimais „į kairę“, yra didelis pavojus, kad visos lankstumo priemonės bus pašalintos, o saugikliai – pasiliks“, – įvertina ekonomistas.

Sunkūs laikai gali laukti ir prekybininkų. Visgi LVŽS savo programoje aiškiai pabrėžė, kad reikia griežtinti alkoholio kontrolę. Konservatoriai taipogi programoje rašė, kad kasmet reikia didinti akcizą alkoholiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei prekybininkams ir artėja sunkūs laikai, tai, greičiausiai – smulkiesiems. Jei bus įgyvendinta iniciatyva, kad alkoholį galima pardavinėti tik specializuotuose skyriuose, tai reikš, kad parduotuvė turės įrengti atskirą patalpą, atskirtą įėjimą, kasą ir kasininkę. Nemažai smulkių parduotuvių mažesniuose vietovėse gali tiesiog neturėti lėšų tokioms investicijoms. Tai arba iš smulkių parduotuvių pradings alkoholis, arba – maistas, t.y. smulki parduotuvė pasirinks būti specializuota alkoholio, o ne maisto parduotuve. Logika? Uždarbis panašus, bet alkoholį pardavinėti daug paprasčiau – negenda, nereikia šaldytuvų ir t.t.“, – apie galimus pasikeitimus kalba ekonomistas.

REKLAMA

Valdas Sutkus: mes pasiryžę diskutuoti dėl Darbo kodekso pakeitimų

Lietuvos verslininkų konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus atskleidžia turintis tam tikrų dvejonių dėl stabilios daugumos susidarymo, nes ne visos LVŽS ir TSLKD programinės nuostatos sutampa , o taip pat ir LVŽS ir liberalų sąjūdžio.

„Čia gali būti kolizijų visokių. Prisimenu ir vakar, ir anksčiau padarytus pono Karbauskio pranešimus, kad nori perskirstyti galios centrus ir galios centrą koncentruoti į Seimą, o Vyriausybė būtų vykdančioji. Tai būtų naujas modelis Lietuvos istorijoje. Europoje ir neypatingai tokių atvejų prisimenu. Tai gali įvykti tam tikros kolizijos ir kilti vidinių įtampų. Kita vertus, prieš rinkimus buvome susitikę su visomis rinkimuose dalyvaujančiose parlamentinėmis partijomis, tai nepastebėjome ketinimų radikaliai keisti verslo aplinką ar drastiškai pertvarkyti mokesčių sistemą“, – pasakoja V. Sutkus.

REKLAMA

Antrojo turo laukia ir pats V. Sutkus, kadangi tuomet bus aiškesnis politinių jėgų išsidėstymas Seime. Tuomet bus ir emocijų mažiau, ir bus galima diskutuoti dėl sudarytos Vyriausybės programos.

„Tik sakyčiau, kad jei būtų noras grįžti vėl prie to, kas buvo, prie sovietinio Darbo kodekso, tai ilgalaikėje perspektyvoje atsigręžtų neigiamai. Ilgalaikę perspektyvą šiuo atveju laikau keturis metus naujo Seimo kadencijos. Manau, kad vertėtų nurimus rinkiminėms aistroms padiskutuoti dėl tų straipsnių, kurie vertintini nevienareikšmiškai. Mes pasiryžę diskutuoti, jei bus toks noras ir poreikis, bet diskusija turi būti objektyvi. Reikia suprasti, kad kiekvienas veiksmas sukelia tam tikras pasekmes ir jas reikia išanalizuoti“, – sako LVK prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pažymi, kad konservatoriai daug dėmesio skyrė užsienio investicijų pritraukimui ir didelę pridėtinę vertę kuriančių darbo vietų pritraukimui, tad su tokia koncepcija nedera grįžti prie sovietinio Kodekso.

Palankų vertinimą išreiškia ir LR liberalų sąjūdžio programai, kurioje kalbėta apie biurokratijos mažinimą. O štai aptarianti valstiečių planus, pro akis nepraslysta jų griežta politika alkoholio kontrolės atžvilgiu.

„Dar nežinome, kokia bus galutinė koalicija, bet tas nusitiekimas matomas ir, matyt, visuomenėje yra pribrendusi tam tikra situacija, jog yra noro keisti ir griežtinti alkoholio pardavimo tvarką. Ką reikėtų padaryti, tai to nedaryti skubotai, kad iš tikrųjų verslas turėtų galimybes persitvarkyti ir pasiruošti naujam reguliavimui. Tada verslas nukentės mažiau“, – galvoja V. Sutkus.

REKLAMA

Rūta Skyrienė: siurprizų tikimės iš LVŽS partijos

Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė spėja, kad greičiausiai koalicijoje bus pirmosios dvi partijos (TSLKD ir LŽVS) bei liberalai. Jei Tėvynės sąjunga daugmaž aiški, tai siurprizų tikimasi iš valstiečių partijos, nes ten daug nežinomų žmonių ir sunku pasakyti, ką jie deklaruoja mąstydami apie verslo aplinką ir jos gerinimą.

„Neramina pasirodžiusios kalbos, kad jie vėl taršys Darbo kodeksą. Man atrodo, kad reikėtų metus leisti padirbėti tam Kodeksui ir tada žiūrėti, kas veikia, o kas ne ir ką reikėtų keisti.

Mano supratimu, konservatoriai labai puikiai supranta, kad Darbo kodeksą reikia keisti ir jie patys tą patį deklaravo. Nors jie parėmė prezidentės veto, dar yra klausimas, ar paremtų, jei patys rengtų. Savo kadencijos pabaigoje jie taip pat teikė pataisymus, liberalizuojančius Darbo kodeksą. Kol neišgirdau iš jų tiesiai šviesiai ką galvoja, bijočiau kažką prognozuoti“, – sako R. Skyrienė.

REKLAMA

Ji teigia, kad paprastai, kai paaiškėja premjeras, jis yra pakviečiamas į Investuotojų forumą konkretesniam pokalbiui.

Vertindama partijų pažadus griežtinti alkoholio prekybą, R. Skyrienė nėra tokia tikrai, kad pažadai vis tikrais darbais. Pasak jos, atėjus į valdžią yra pamatoma realybė ir pardedama kitaip galvoti.

„Siūlymai įvesti valstybės monopolį galbūt būtų racionalūs, jei valstybės sektorius iš tiesų būtų efektyvus. Dabar jis nėra ir nežinia kada bus. Mums lygintis su Švedija, kur valstybės valdomos įmonės kartais efektyvesnės nei privačios, dar per anksti. Man apskritai niekada nepatinka, kada politikai nori drausti, neleisti ir uždaryti. Yra kitų priemonių kovai su šitomis problemomis. Žmonės turi jaustis oriai, turi uždirbti ir, manau, kad tai pagrindinis dalykas, kuris leis kovoti su alkoholizmu“, – kalba Investuotojų forumo vykdomoji direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antrasis rinkimų turas vyks spalio 23 dieną.

Daugiamandatėje apygardoje, negalutiniais duomenimis, daugiausiai mandatų surinko Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, jie pretenduoja į 20 mandatų, antroji – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga su 19 mandatų, treti – socialdemokratai su 13 mandatų, ketvirti – Liberalų sąjūdis, pelnę 8 mandatus. Lietuvos lenkų rinkimų akcija–Krikščioniškų šeimų sąjunga ir partija „Tvarka ir teisingumas“ pelnė po 5 mandatus.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų