REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ši žinia svarbi ne tik Lietuvos emigrantams, bet ir jų giminaičiams ir draugams. Kalėdos gali būti „kūdesnės“ nei įprastai. Ir dėl vieno nelemto dalyko – svaro kursas istorinėse žemumose.

Ši žinia svarbi ne tik Lietuvos emigrantams, bet ir jų giminaičiams ir draugams. Kalėdos gali būti „kūdesnės“ nei įprastai. Ir dėl vieno nelemto dalyko – svaro kursas istorinėse žemumose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penktadienio naktį svaras krito į žemiausią tašką per paskutinius 31-erius metus dolerio atžvilgiu. Lietuvaičiams svarbesnis keitimo su euru santykis, kuris neturi tokios ilgos istorijos, nes euras egzistuoja daug trumpiau, krito nuo net 3 proc. ir naktį prekiaujant Azijoje siekė vos 1,1 euro už svarą. Svaro kursas euro atžvilgiu buvo žemesnis tik 2009 metų sausį, kai siekė 1,03 euro už svarą.

REKLAMA

Klaida ar tendencija?

Toks staigus kritimas atrodo nenatūraliai. Rinkoje jau svarstoma, ar kartais kažkas nepadarė klaidos, kai įvykdė daug didesnį pardavimo pavedimą, nei tikėjosi. Tokia klaida vadinama „storo piršto“ klaida (angl. fat finger). Praeityje „storo piršto“ klaidų būta gan nemažai, kai kurios atstatomos be nuostolio, o kai kurios įmonėms gali kainuoti ir stipriau. Pavyzdžiui 2015 metais Vokietijos bankas „Deutsche bank“ specialistas suklysdamas pervedė 6 mlrd. Eurų daugiau lėšų nei reikėjo. 2014 metais Japonijoje vieno banko atstovas į rinką išstatė pavedimą pirkti Japonijos bendrovių akcijų už 600 milijardus dolerių, nors realus pavedimas buvo gerokai mažesnis.

REKLAMA
REKLAMA

Jei taip ir įvyko, tai kažkas rinkoje greičiausiai patyrė didžiulius nuostolius, nes kursas po truputį atsistato po patirto smūgio. Taip pat kalbama apie tai, kad galėjo sutrikti valiutomis prekiaujantys robotai, kurių algoritmai netinkamai įvertino susidariusią padėtį.

Liūdnesnės Kalėdos

Bet kokiu atveju, tokie kritimai BREXIT fone, nieko gero nežada ir svaro kursas ilgainiui gali pratęsti nusileidimą ir jau galima diskutuoti apie „kieto nusileidimo“ formatą britams paliekant Europos Sąjungą.

Jei svaro kursas toliau silpnės, tai žmonės uždirbantys ir santaupas laikantys svarais pradės jausti dar didesnį diskomfortą. Situacija per metus ir taip gerokai pablogėjo, nes dar 2015 metų liepos mėnesį svaras buvo vertas 1,44 euro, o dabartinė situacija yra 23 proc. žemesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galime išanalizuoti pavyzdį. Tarkime Londone dirbantis žmogus per Kalėdas paremia savo giminaičius Lietuvoje 1000 svarų. Tai 2015 metais per Kalėdas svaro ir euro santykis sudarė 1,36. Lietuvaitis gaudavo 1360 eurų. Jei kursas šiais metais iki Kalėdų išsilaikys toks pats kaip šiandien, tai Kalėdinės dovanos bus net 260 eurų mažesnės ir bus gauta 1100 eurų už 1000 svarų.

Panašu į tai, kad britų pasirinkimas palikti ES, jau ne teoriškai bet realiai atsiliepia ir lietuvaičiams. Nepaisant galimos techninės klaidos prekiaujant valiutomis tendencijos atrodo neguodžiančios, nes artėjant britų išstojimo dienai, spaudimas svarui gali vis didėti, o tai ne tik mažins britų santaupas kitų valiutų atžvilgiu bet ir iššauks infliacinius procesus. Britanijoje turi pradėti brangti prekės, kurios importuojamos iš užsienio, o vėliau ir vietinės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų