REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nariai Kęstutis Masiulis ir Arvydas Anušauskas nerimsta dėl sovietmetį menančio vadinamojo „raudonarmiečio“ skulptūros Alytaus rajone. Parlamentarai įsitikinę, kad sostinėje pašalinus daug aistrų kėlusias Žaliojo tilto skulptūras, sustoti nereikėtų. Tuo metu Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas ragina neskubėti ir atrėžia, kad tokios iniciatyvios politikams kyla tik prieš rinkimus.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nariai Kęstutis Masiulis ir Arvydas Anušauskas nerimsta dėl sovietmetį menančio vadinamojo „raudonarmiečio“ skulptūros Alytaus rajone. Parlamentarai įsitikinę, kad sostinėje pašalinus daug aistrų kėlusias Žaliojo tilto skulptūras, sustoti nereikėtų. Tuo metu Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas ragina neskubėti ir atrėžia, kad tokios iniciatyvios politikams kyla tik prieš rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalia Miroslavo miestelio, Alytaus rajone, stūksanti beveik trijų metrų aukščio akmeninė galva kario galva su šalmu – daugiau negu 30 metų senumo sovietinis paminklas.

REKLAMA

Sovietų kario skulptūra atidengta1986 m. gegužės 9-ąją, švenčiant vadinamąją Pergalės dieną. Paminklas, pastatytas Miroslavo kolūkio rūpesčiu, skirtas sovietų armijos pulkui, kurį netoliese sunaikino hitlerininkų pajėgos.

Iš pradžių šalia Miroslavo stūksojo dvi karių galvos, tačiau viena buvo susprogdinta.

Ragina nedelsti

TS-LKD atstovas parlamentaras K. Masiulis teigė esantis įsitikinęs, kad Žaliojo tilto skulptūrų nukėlimo istorija neturėtų likti vieninteliu pavyzdžiu, kai sovietiniai reliktai yra pašalinami iš reprezentacinių vietų.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš labai daug pastangų įdėjau, kad neliktų Žaliojo tilto karių. Pradžioje atrodė, kad tai yra donkichotiška kova su vėjo malūnais, nes tiesiog sulaukiau daugiausiai patyčių ir pasišaipymo dėl to, kad esą neturiu, kuo užsiimti, bet jos iš tikro kliuvo ir atrodė, kad tai yra vienas iš nepadarytų darbų, kuriuos reikėjo padaryti, jau Lietuvai atgavus nepriklausomybę.

Lietuvoje neturi būti kokio Muravjovo Koriko skulptūrų, jis nėra tas herojus, kurį turėtume saugoti, net jeigu ten pats garsiausias skulptorius būtų daręs. Manau, kad tautos, kurios yra gyvybingos, kurios vertina savo laisvę, nepriklausomybę neturi turėti tokių skulptūrų“, – portalui tv3.lt aiškino K. Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys pasakojo, kad kreipėsi į Alytaus rajono savivaldybės merą bendrapartietį A. Vrubliauską dėl „raudonarmiečio“ skulptūros pašalinimo, tačiau gavo atsakymą, kad esą šis klausimas nėra svarbus.

„Ten yra stabas vėlyvojo, jau mirštančio periodo kolūkinis menas, atsidėkojant sovietinei armijai, kada jau ji iš esmės už poros metų buvo paprašyta išeiti. Tai yra absoliutus absurdas. Tai yra joks paveldas, nieko ir savivaldybė turi teisę naikinti, griauti, puoselėti, nosis dažyti raudonai, mėlynai. Čia nereikia jokių paveldosaugininkų įsikišimo. Savivaldybė turėtų turėti noro nugriauti ar iškeldinti.

REKLAMA

Jiems atrodo, kad čia puošia tokia skulptūra. Tegul jie taip mąsto, bet toks tautinis abajumas man nėra simpatiškas. Aš esu kitoks žmogus, esu kitoje barikadų pusėje, smerkčiau tokį požiūrį, juo labiau, kad ir savivaldybės meras yra mūsų partietis, tai smerkiu tokį požiūrį“, – piktinosi K. Masiulis.

Nebūtina griauti, bet...

K. Masiuliui pritarė jo kolega A. Anušauskas. Konservatorius įsitikinęs, kad prie Miroslavo esančio „raudonarmiečio“ skulptūros vieta turėtų būti pakeista.

„Taip, dauguma tokių paminklų surado savo vietą Grūto parke. Ar šiuo atveju jis („raudonarmietis“ – tv3.lt) turėtų būti Grūto parke, ar ne Grūto parke, iš tikrųjų savivaldybėms yra duotos plačios rankos. [...]

REKLAMA

Nemanau, kad tos viešos erdvės turi būti puošiamos būtent sovietine simbolika. [...] Siūlyčiau pasirinkti kitą erdvę paminklui, labiau kamerinę. Aš nepriklausau tiems, kurie sako, kad paimkime ir sudaužykime ar į Grūto parką vežkime. Galima nukelti prie kapinių, prie kareivių palaidojimo vietos, juolab, kad kariai nekalti, kad juos ten siuntė masiškai į mirtį jų vadai“, – portalui tv3.lt kalbėjo A. Anušauskas.

Konservatorius tikino, kad į Alytaus rajono merą dėl sovietinio paminklo kreipėsi ir jis, bet jokių rezultatų tai nedavė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tas pats buvo ir su Vilniaus Žaliojo tilto skulptūromis. A. Zuokas visą laiką atsikalbinėjo, pasikeitė meras ir pasikeitė ir požiūris, tada skulptūros buvo nukeltos“, – sakė A. Anušauskas.

Iškėlė kitą versiją

Portalo tv3.lt kalbintas Alytaus rajono meras konservatorius A. Vrubliauskas tikino, kad dėl „raudonarmiečio“ skulptūros aršios diskusijos verda jau ne vienerius metus.

Mero teigimu, jam sovietmetį menantis paminklas nėra vertybė, tačiau jo nugriauti ir iškelti į kitą vietą esą neskubės.

„Žinoma, geriausia, kad jis (paminklas – tv3.lt) išvažiuotų į Grūto parką, bet bendruomenėje yra visokių pamąstymų, taigi, matyt, tai yra laiko klausimas, kada mes susitarsime“, – kalbėjo Alytaus rajono meras.

REKLAMA

Be to, konservatoriaus teigimu, kyla abejonių, ar vadinamasis „raudonarmietis“ iš tikrųjų yra raudonarmietis.

„Skulptorius Vladas Krušna man pasakojo, kad, kai jis kūrė, tai įsivaizdavo prancūzų karį. Dabar architektas yra iškeliavęs anapilin. Visi sako, kad čia raudonarmietis, o skulptorius sako, kad prancūzui kūrė. Raudonarmietis paprastai būna su žvaigžde, o ten žvaigždės nėra. Ta galva, kuri buvo su žvaigžde, tai ta susprogdinta. Kūrėjas V. Krušna turėjo omeny tarybinį karį ir prancūzų karį“, – aiškino A. Vrubliauskas.

REKLAMA

Mero manymu, prieš imantis kokių nors veiksmų dėl „raudonarmiečio“ skulptūros, pirmiausia, reikia išklausyti vietos bendruomenės poziciją, kuri, kaip teigė A. Vrubliauskas, nėra vieninga.

„Dalis gyventojai to (skulptūros iškeldinimo – tv3.lt) nenori iš kalbų, iš seniūno, iš susitikimo su gyventojais, jie nori gerbti atmintį. Taigi, nėra vieningos nuomonės.

Jis nėra paveldas, bet, pirmiausia, yra bendruomenės nuomonė. Gal mes net padarysime vietinę mažą apklausą, referendumą kokį. [...] Aš vienasmeniškai nuspręsti negaliu, o mano nuomonė nėra kategoriška“, – pabrėžė meras. Paklaustas, kaip vertina savo kolegų konservatorių priekaištus dėl sovietinės skulptūros, A. Vrubliauskas atrėžė, kad Seimo nariai dažniausiai suaktyvėja artėjant prieš rinkimus, nors galėtų užsiimti kitais reikalais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tiesiog aistros prieš kiekvienus rinkimus paūmėja. [...] Tai vertinu kaip jų nuomonę. Mano ne visai tokia nuomonė. Tai normalu, mano požiūriu.

Ačiū už pastebėjimus, bet kitais atvejais aš galvoju, kad jie galėtų kitų rūpesčių daugiau turėti. Dėkui už priminimą, bet kartais reikėtų patiems daugiau nuveikti savo srityse, kur tiesiogiai galėtų daugiau padaryti, tegul padaro“, – žinutę kolegoms konservatoriams perdavė A. Vrubliauskas.

Užpuolė vandalai

Praėjusį šeštadienį minima sovietinio kario skulptūra nukentėjo nuo vandalų. Kario nosį vandalai nupurškė ryškiai raudonais dažais. Šiuo išpuoliu susidomėjo ir policija.

REKLAMA

„Pranešimų apie dažais išpurkštą skulptūrą pranešimų gauta nebuvo, bet kadangi informacija buvo pasirodžiusi viešoje erdvėje, surašiau tarnybinį pranešimą, pagal kurį yra pradėtas tyrimas“, – portalui Alytusplius.lt sakė Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Kristina Janulevičienė.

Kaip portalui teigė Mirsolavo seniūnas Vytautas Sinkevičius, nei jis, nei kiti kaimo žmonės neįtaria, kas galėjo taip pasielgti. „Bet toks poelgis buvo neprotingas, juk tai skulptūra“, – aiškino seniūnas.

Kario nosiai nuvalyti prireikė daugiau kaip dviejų valandų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų