REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Pasirengimas kompleksinei kvartalinei modernizacijai, nerimas dėl to, ar užteks lėšų visiems, norintiems atnaujinti savo būstą, ir ryžtas nerenovuoti neperspektyvių namų – tai tik keli iš svarbiausių klausimų, kuriais šiandien gyvena Lietuvos savivaldybės, įgyvendinamos daugiabučių namų atnaujinimo programą.

Pasirengimas kompleksinei kvartalinei modernizacijai, nerimas dėl to, ar užteks lėšų visiems, norintiems atnaujinti savo būstą, ir ryžtas nerenovuoti neperspektyvių namų – tai tik keli iš svarbiausių klausimų, kuriais šiandien gyvena Lietuvos savivaldybės, įgyvendinamos daugiabučių namų atnaujinimo programą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apdovanojo geriausius, bet yra ir atsiliekančiųjų

Rugpjūčio 30 d. LR Vyriausybėje įvyko konferencija „Šalies energetinio efektyvumo didinimas: nuo atskirų daugiabučių atnaujinimo iki kompleksinės kvartalų renovacijos“. Jos metu Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius įteikė apdovanojimus daugiausiai renovacijos srityje nuveikusioms savivaldybėms. Juos gavo Varėnos raj., Šalčininkų raj., Alytaus miesto, Birštono raj., Šiaulių miesto, Utenos raj., Anykščių raj., Molėtų raj., Jonavos raj., Vilkaviškio raj. ir Marijampolės miesto savivaldybės.

REKLAMA

Už siekį atnaujinti visus rajone esančius namus apdovanota Ignalinos rajono savivaldybė, kurioje jau atnaujinta per 80 proc. daugiabučių. Rajono meras Henrikas Šiaudinis atkreipė dėmesį, kad darbų pabaiga – vis dar priešakyje. „Turime namų kaimo vietovėse, kuriuos dar reikėtų renovuoti. Tuo pat metu matome, kad yra namų, kurių atnaujinimas neturi prasmės, nes jie – pustuščiai“, – pasakojo H. Šiaudinis. Apie atsižvelgimą į gyventojų skaičių, namo būklę bei kitus būdus, kuriais kruopščiai atrenkami namai modernizacijai, pasakojo ir pranešimą konferencijoje skaitęs Utenos rajono savivaldybės vyr. architektas Evaldas Rimas.

REKLAMA
REKLAMA

Nors daugumoje Lietuvos savivaldybių renovacija įsibėjusi, yra savivaldybių, kuriose šis procesas vyksta gana lėtai. Tarp tokių savivaldybių – Kalvarijos, Kazlų Rūdos, Visagino, Neringos ir Pagėgių sav.

Nerimauja dėl finansavimo

Antrą kartą už indėlį į renovaciją apdovanojimą gavusios Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius džiaugėsi įvertinimu, tačiau neslėpė, kad renovacijos ateitis – kiek neramina.

„Svarbiausias klausimas – ar valstybė pajėgi prisidėti prie visų renovacijos projektų? Pavyzdžiui, mes pageidaujame renovuoti kelias dešimtis daugiabučių, bet ką daryti, jei lėšų užteks tik dešimčiai? Žmonės nepatikliai žiūri į bet kokius pasikeitimus ir raginimus šiek tiek palūkėti. Aišku, labiausiai būtumėme patenkinti, jeigu galėtume renovuoti visus namus, kurie to pageidauja“, – sakė M. Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) vadovas Valius Serbenta pastebi, kad nekantraujančiųjų atnaujinti savo daugiabučius yra kiekvienoje savivaldybėje. Pastaruosius trejus metus susidomėjimas ir dalyvavimas daugiabučių renovacijos programoje – tik didėja: „2014 m. Lietuvoje buvo atnaujinti 123 daugiabučiai, o šiemet planuojama užbaigti modernizaciją jau daugiau kaip 800 daugiabučių. Kadangi didžioji dalis – daugiau nei 70 proc. – renovuotų namų sutaupo apie 50-70 proc. šilumos, renovuotis norėtų vis daugiau namų. Aišku, prie susidomėjimo atnaujinimu prisideda ir tai, kad nuo 2013 m. pristatytas naujas renovacijos modelis, kuriame aktyviai dalyvauja savivaldybės“, – pasakoja V. Serbenta.

REKLAMA

Giria Lietuvos pažangą

Konferencijoje dalyvavę renovacijos ekspertai iš Vokietijos, tarp kurių buvo ir Vokietijos Aplinkos, gamtos apsaugos, statybų ir reaktorių saugos ministerijos valstybės sekretorius Gunther Adler bei nevyriausybinės organizacijos „Būsto iniciatyva Rytų Europoje“ direktorius Knut Holler, gyrė Lietuvoje įgyvendinimą daugiabučių renovacijos programą bei vykdomos renovacijos politikos stabilumą.

Tačiau renginyje dalyvavę ekspertai nevengė ir renovacijos iššūkių aptarimo. Ekonomistas, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas prof. Raimondas Kuodis ragino atlikti išsamesnius renovacijos naudos skaičiavimus ne tik trumpuoju, bet ir ilguoju laikotarpiu.

„Net pasirinkus teisingą kelią, įgyvendinimas gali turėti savo iššūkių. Naudingas socialinis projektas gali virsti antisocialiniu projektu. Turiu omenyje, kad visuomet privalome įvertinti, ar projektas – socialiai naudingas ar ne. Tam reikia išsamios kaštų ir naudos analizės. Deja, ir šios Vyriausybės darbe tokios analizės pasigendu“, – pastebėjo ekonomistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų