REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vynas - dažnas šventinių pietų ar vakarienės palydovas, puikiai papildantis gardžių patiekalų skonį. Tiesa, išskirtinio vyno butelio kaina gali būti nepriimtina daugelio piniginėms, o ir ypatingų progų, kuomet iš tiesų verta atkimšti prabangų gėrimą, reta. Dalinamės patarimais, kaip išsirinkti gerą vyną už prieinamą kainą?

Vynas - dažnas šventinių pietų ar vakarienės palydovas, puikiai papildantis gardžių patiekalų skonį. Tiesa, išskirtinio vyno butelio kaina gali būti nepriimtina daugelio piniginėms, o ir ypatingų progų, kuomet iš tiesų verta atkimšti prabangų gėrimą, reta. Dalinamės patarimais, kaip išsirinkti gerą vyną už prieinamą kainą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujojo pasaulio vynai - skanūs, pigūs ir ekologiški

Visus pasaulyje gaminamus vynus galima suskirstyti į dvi dideles „šeimas“ - Naujojo ir Senojo pasaulio vynus. Senojo pasaulio vynams priskiriami Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje, Ispanijoje pagaminti vynai. Šios šalys puoselėja ilgametes vyndarystės tradicijas, jų gaminami gėrimai subtilaus, švelnesnio skonio, puikiai vertinami ir dažniausiai gerokai brangesni. Didelę Europoje gamintų vynų kainą lemia tiek snobiškumas, tiek ir solidesni darbuotojų atlyginimai bei gamybos reikalavimai, pavyzdžiui, draudžiantys maišyti keletą skirtingų vynuogių veislių.

REKLAMA

Naujasis pasaulis yra šalys, kurios vyną gamina palyginti neilgai - tai JAV, Argentina, Čilė, PAR, Australija, Naujoji Zelandija. Snobai Naujojo pasaulio vynus vertina įtariai, tačiau ekspertai jais mielai mėgaujasi ir drąsiai rekomenduoja - ne Europoje pagaminti vynai vis dažniau laimi pasaulinius apdovanojimus bei jau yra išsikovoję nemenką rinkos dalį. Šie gėrimai dažnai yra kiek stipresni, ryškesnio ir įvairesnio skonio, kadangi griežtų taisyklių nevaržomi vyndariai drąsiai eksperimentuoja, išbando naujausias technologijas, maišo ir vynų gamyboje naudoja daug skirtingų vynuogių veislių.

REKLAMA
REKLAMA

Naujojo pasaulio, o ypač Čilės, vynai turėtų sudominti ne tik taupius, bet ir ekologiją vertinančius. Ramusis vandenynas ir Andų kalnai Čilę paverčia tikru Naujojo pasaulio vyndarystės rojumi - pakankamai sausas klimatas saugo vynmedžius nuo ištisus vynuogynus Europoje pražudžiusios filokseros arba vynuogių utelės bei kitų kenkėjų, grybelio. Čilės vyndariams nereikia skiepyti savo vynmedžių, o pesticidų ir fungicidų naudojama labai mažai.

Nesivaikykite garsių vardų

Tikriausiai kiekvienas tauriaisiais gėrimais bent šiek tiek besidomintis žmogus sutiks, kad vyno pasaulyje labai daug išankstinio nusistatymo, kuris lemia tik vyno pasirinkimą, bet ir jo kainą. Norėdami paragauti gardaus, tačiau pigiau kainuojančio vyno rinkitės ne tokias garsias ir nuolat liaupsinamas vynuogių veisles, ragaukite iš mažiau girdėtų vynuogių pagamintus gėrimus. Pastarieji įprastai yra pigesni ir neretai labai maloniai nustebinantys. Vertėtų paragauti Carménère, Primitivo, Tannat, Bobal, Nero d’Avola ir Petite Sirah vynuogių vyno.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nevenkite paragauti nedidelių, menkiau žinomų vyninių pagamintų gėrimų - perdėm neišlaidaudami suteiksite sau progą atrasti netikėtų skonių bei aromatų puokščių. Keliaudami nepamirškite pasidomėti vietiniais vynais, jie pigūs bei autentiški.

Vyno kokteiliai pagerins prastą vyną

Kartais net ir daug kainavęs vyno butelis visai nedžiugina, o perkant kiek pigesnius gėrimus, reikia pripažinti, nusivylimų taip pat pasitaiko. Neskubėkite išpilti nepatikusio vyno ir neleiskite jam sugesti šaldytuve.

Baltąjį vyną galite stipriau atšaldyti - šaltis šiek tiek sumenkina jo aromatą, tačiau puikiai maskuoja vyno ydas, pagerina skonį. O štai raudonasis vynas bus skanesnis, jeigu jį pakaitinsite su cinamonu, anyžiais, kvapiaisiais pipirais, keliomis citrusinių vaisių riekelėmis.

REKLAMA

Vynas puikiai tinka ir įvairių, gaivių, karštomis dienomis puikiai atvėsinančių kokteilių plakimui. Daugeliui teko ragauti ispaniško raudonojo vyno kokteilio su vaisiais ir brendžio šlakeliu - sangrijos. Ispanijoje ne ką mažiau populiarius vasariškas „Tinto de verano“ kokteilis, kuris pagaminamas raudonąjį vyną sumaišius su limonadu ir gazuotu mineraliniu vandeniu. Vokiečiai ir austrai karštomis dienomis mielai atsipalaiduoja su rasojančia baltojo vyno „Spritzer“ taure, o Čilės gyventojai baltąjį vyną geria iš išskobtų melionų.

Vyno kokteilių receptus rasite čia: http://www.tv3.lt/naujiena/841957/vyno-kokteiliai-karstoms-vasaros-dienoms

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų