REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Užsieniečių registracijos centras Pabradėje  (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Lygiai 18 metų Rusijos kalėjime, dar 14 – Lietuvoje. 57-erių Sergejaus sąžinė sutepta keliomis žmogžudystėmis, o matematika paprasta – vyras daugiau kaip puse savo gyvenimo praleido belangėje.

18

Lygiai 18 metų Rusijos kalėjime, dar 14 – Lietuvoje. 57-erių Sergejaus sąžinė sutepta keliomis žmogžudystėmis, o matematika paprasta – vyras daugiau kaip puse savo gyvenimo praleido belangėje.

REKLAMA

Šiuo metu vos prieš kelias savaites, liepos 1-ąją, iš įkalinimo įstaigos ištrūkęs S. Sinebriuchovas įkurdintas Pabradėje esančiame Užsieniečių registracijos centre. Vyras laukia dokumentų iš Rusijos ir viliasi, kad nebus deportuotas, o naują gyvenimo puslapį galės versti Lietuvoje arba kitoje Europos valstybėje.

Išskirtiniame interviu portalui tv3.lt Sergejus papasakojo ne tik apie savo artimiausius ateities planus, bet ir palygino „gyvenimą“ Rusijos bei Lietuvos įkalinimo įstaigose.

Klajones sustabdė nusikaltimai

57 metų Sergejus kilęs iš Rusijos. Apie vaikystę vyras daug pasakoti nelinkęs, tačiau gyvenimo vingiai ir klystkeliai ištrukus iš kalėjimo Rusijoje – nebe paslaptis.

REKLAMA
REKLAMA

„Tiek Rusijoje, tiek Lietuvoje į kalėjimą patekau per kvailumą. Po 18 metų Rusijos kalėjime išvykau iš šalies. Gyvenau ir Ukrainoje, ir Moldavijoje, ir Kazachstane. 2002-siais atvykau į Lietuvą, šiaip, pasižvalgyti po šią šalį. Taip nutiko, kad būdamas girtas įsivėliau į konfliktą ir nužudžiau žmogų“, - pasakojo S. Sinebriuchovas.

REKLAMA

Vyras pripažino, kad gerti jam buvo negalima, nes alkoholis jį paversdavo kitu sunkiai besivaldančiu žmogumi. „Žinojau šią savo silpnybę, bet nieko padaryti negalėjau. Gerdavau daug, o apsvaigęs esu įsivėlęs į įvairius konfliktus, pridaręs nesąmonių. Taip nutiko ir Lietuvoje“, - prisiminė tv3.lt pašnekovas.

Tikina, kad pasikeitė

„Sėdėdamas turėjau daug laiko apmąstymams. Be to, pradėjau sveikiau gyventi – mečiau rūkyti, nebevalgau mėsos. Tiesiog atjaunėjau (juokiasi – aut. past.). O dabar noriu pakeliauti po Europą, į kokią Graikiją nuvykti. Todėl laukiu sprendimo iš Rusijos, bet nenoriu ten grįžti. Esu prieš Putiną, esu už opoziciją. Todėl noriu likti Lietuvoje ir išpirkti savo kaltę“, - savo planus trumpai pristatė Sergejus.

REKLAMA
REKLAMA

Vyras teigė norintis užsitarnauti pasitikėjimą ir gauti dokumentus su kuriais galėtų keliauti po visą Europos Sąjungą. „Ar norėčiau likti Lietuvoje? Nesu tikras. Žmonės čia yra labai geri. Ir tai, kad sėdėjau kalėjime – problemų nesudarytų. Niekas per daug Lietuvoje neskuba smerkti žmonių. Bet kaip bus, pamatysime“, - pridūrė tv3.lt pašnekovas.

Anot Sergejaus, jam nebūtų problema dirbti bet kokį darbą, net jei už jį nebūtų mokama: „Pasikartosiu, man svarbiausia – išpirkti kaltę. Jei bus nuspręsta mane grąžinti Rusijai, tai pabėgsiu į Ukrainą. Ten padėsiu savanoriams. Bet reikia palaukti. O tai užtruks apie tris mėnesius.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kur kalėti blogiau?

Paprašytas palyginti kalinimo sąlygas Lietuvoje ir Rusijoje, vyras net išpūtė akis: „Skirtumas, kaip dangus ir žemė. Rusijoje – „pagalių“ sistema, ten žmonės yra tiesiog kankinami. Ypač prie Putino tvarkos. Kalėjime vyksta pinigų išmušinėjimas.

Iš kalinių, kurie namuose dar turi pinigų, kiti bando viską išgauti. Ir pasitelkiamos pačios žiauriausios priemonės. Žmonės yra ne tik žiauriai daužomi, bet kartais tyčia „pasodinami ant narkotikų“.“

Sergejus atskleidė, kad žiaurus reketas nėra tik kalinių reikalas. Pinigus būtina dalintis su prižiūrėtojais. „Tai yra mafija ir visur klesti korupcija. Visa sistema zonoje „pastatyta ant tokios tvarkos“. Kiekvienas kalėjime žino savo vietą. Tie, kas sugeba atsilaikyti prieš „vierchus“ ir nenori nieko „maitinti“ bei „padėti“, patenka į juodąjį sąrašą. Tada prasideda spaudimas, juos muša ir kartais net priveda prie savižudybės“, - Rusijos kalėjimo užkulisius atskleidė S. Sinebriuchovas.

Tuo tarpu apie kalėjimą Lietuvoje Sergejus nieko blogo pasakyti negalėjo: „Lietuvoje yra tvarka. Ypač tas pasijautė, kai prezidentas Adamkus pasirašė tam tikrus įstatymus. Viskas labai normaliai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų