REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mes, lietuviai, mėgstame džiaugtis „greičiausiais Wi-Fi pasaulyje“. Legendomis, kurias patys susikuriame, ar kurias išplatina savų interesų turinčios viešųjų ryšių bendrovės. Vienas iš tokių mitų gali būti Lietuvoje tariamai vyraujanti „pragariška judriojo ryšio operatorių konkurencija“. Šis teiginys yra toks gajus, kad šįmet atėjus „Lidl“ į mažmeninės prekybos rinką, buvo nuolat pateikiamas kaip tam tikras konkurencijos etalonas.

Mes, lietuviai, mėgstame džiaugtis „greičiausiais Wi-Fi pasaulyje“. Legendomis, kurias patys susikuriame, ar kurias išplatina savų interesų turinčios viešųjų ryšių bendrovės. Vienas iš tokių mitų gali būti Lietuvoje tariamai vyraujanti „pragariška judriojo ryšio operatorių konkurencija“. Šis teiginys yra toks gajus, kad šįmet atėjus „Lidl“ į mažmeninės prekybos rinką, buvo nuolat pateikiamas kaip tam tikras konkurencijos etalonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažnai yra kartojama, kad į Lietuvos rinką atėjus trečiajai bendrovei – „Tele 2“, situacija kardinaliai pasikeitė, kiti rinkos veikėjai turėjo mažinti kainas ir gerinti pasiūlymus, o dabartinė situacija, anot vieno iš žiniasklaidoje pasirodžiusių straipsnių pavadinimų, yra „klientų rojus, operatorių pragaras“.

REKLAMA

tv3.lt, siekiant išsiaiškinti, ar iš tiesų gyvename „klientų rojuje“, atliko elementarų kainų palyginimą su kaimyninių valstybių ryšio tiekėjų siūlymais. Kainų skirtumai gali nustebinti, ypač turint omenyje gają legendą apie dėl klientų paskutines kelnes besimaunančius paslaugų tiekėjus.

Kainas stengėmės lyginti (operatoriai dažnu atveju tiekia skirtingas paslaugas) orientuojantis į šių dienų technologijų standartą: neriboti pokalbiai, neribotos SMS žinutės, neribotas internetas. Neribojamas internetas yra jau daugmaž standartas visose aplinkinėse šalyse. Net Baltarusijoje. Tik Lietuvoje jį siūlo vos vienas iš trijų tiekėjų ir už gerokai didesnę kainą, nei už analogišką paslaugą net ir kaimyninėje Latvijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Situacija Lietuvoje

 

Be apribojimų skambučius ir internetą tiekia visi operatoriai, tačiau internetą be apribojimų siūlo tik vienas iš jų. Tiesa, 30 proc. brangiau, negu ta pati paslauga kainuoja toje pačioje įmonėje latviams. 

Rusija, Gruzija, Ukraina ir Baltarusija – viskas pigu

 

Pradėkime nuo didžiosios kaimyninės valstybės, kurios ekonomiką purto krizė, o technologinį progresą stabdo Vakarų sankcijos dėl karo Ukrainoje. Kokios rusų judriojo ryšio paslaugų kainos?

Lietuvos vartotojams gerai žinomas vietinis „Tele2“ prekės ženklas (pernai parduotas „Rostelekom“), kaip ir Lietuvos vartotojams, rusams interneto „be limito“ nesiūlo. Tačiau planą „be limito“ siūlo didžiausias Rusijoje tinklas MTS. Skambučiai vietiniame tinkle ir internetas be limitų visoje Rusijoje kainuoja 19 rublių per dieną. Mėnesiui ši paslauga kainuos apie 570 rublių (8,04 eur).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kainos ir Rusijoje gali skirtis ir kelis kartus. Pavyzdžiui, „Beeline“ 55 valandas pokalbių, 3000 SMS ir neribotą internetą siūlo jau už 1800 rublių (25,40 eur). Tačiau šis tinklas turi pasiūlymą ir tiems, kurie paromis nekalba bei nesiunčia tūkstančių SMS žinučių – jiems neribotas internetas prieinamas ir už 500 rublių (7,05 eur).

Baltarusijoje planą be jokių limitų galima užsisakyti už 54 eurus (vietos MTS padalinys), o galima ir už 15 eurų („life“ 30-ies dienų pasiūlymas).

Ukrainoje veikiantis rusų MTS padalinys siūlo bazinį paketą už 75 grivinas, dar po 30 grivinų kainuos papildomos paslaugos neribotiems skambučiams vietos tinkle ir neribotam internetui. Sudėjus bendrai gausime apie 4 eurus per mėnesį. Tiesa, internetas Ukrainoje tik 3G spartos, todėl didelio greičio išgauti nepavyks.

REKLAMA

Gruzijos didžiausias telekomunikacijų paslaugų tiekėjas „Magti“ „viskas įskaičiuota“ paketą siūlo už 60 larių (23 eurai). Tačiau tai yra siūlymas be ilgalaikių įsipareigojimų – praėjus 30 dienų reikia iš naujo aktyvuoti paslaugą.

Lenkija

 

Lenkijoje „viskas neribota“ paslaugų paketą siūlo tik vienas operatorius „Play“, tačiau paslaugos kaina – 55 zlotai (12,48 euro), pradžiugintų ne vieną lietuvį. Į paslaugą įtraukti standartiniai nemokami pokalbiai ir SMS, taip pat 10 GB interneto, kurį išnaudojus 4G greitis bus apribotas iki 1 Mb/s.

REKLAMA

Estams gerokai nepasisekė

 

Estijoje mobilaus ryšio kainos išsiskiria iš bendro Baltijos šalių konteksto ir pavydėti estų vartotojams tikrai nėra ko – už neribotą naudojimąsi 4G internetu ir pokalbiais bei SMS teks pakloti apie 40 eurų per mėnesį. Estai ir šiame kontekste vejasi kolegas iš Skandinavijos, skirtumas tik tas, kad rinkoje nėra „lankstesnių“ kainos atžvilgiu paslaugų tiekėjų.

Skandinavija

 

Šiaurės kaimynų rinkoje, iš kurios į Lietuvą atėjo ir puikiai pažįstami „Telia Sonera“ bei „Tele 2“ prekės ženklai, pasiūlymai kiek skiriasi savo pobūdžiu. Didžiųjų operatorių pasiūlymai jau skiriasi ne tuo, ar suteikiama neriboto interneto paslauga, tačiau tuo, kokia bus jo sparta. Pavyzdžiui, „Omnitel“ Lietuvoje įsigijusi švedų „Telia Sonera“ Suomijoje siūlo neribotą internetą už 14 eurų per mėnesį, kurio greitis bus ribojamas iki 21 Mbit/s, o jeigu norite maksimalios spartos telefone – teks pakloti 50 eurų. Neriboti pokalbiai ir žinutės kainuos dar papildomus 26,90 eurų per mėnesį (už tai gausite papildomus 20 Gb/mėn), todėl bendra suma gali siekti ir daugiau nei 40 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skandinavijoje, nors bendrovės dengia viena kitą, o gal kaip tik todėl, sąlygos yra panašios į „estiškas“: Danija, Švedija ir Norvegija išvis nesiūlo „viskas įskaičiuota“ paketų, o ir kainos tikrai ne mažesnės už estiškas. Šiame kontekste išsiskiria gal tik Suomija. Kurioje kitas suomių rinkos lyderis, bendrovė DNA, identišką „viskas neribota“ paketą pasiūlys jau tik už 24,90 euro.

Beje, ši suomių bendrovė akivaizdžiai orientuojasi į ateities vartotoją, kuris su kiekvienais metais naudoja vis daugiau interneto, todėl vienintelė iš visų peržiūrėtų operatorių siūlo platų neriboto interneto planų pasirinkimą. Galima net įsigyti „bazinį“ neribojamo interneto paketą, kuriame gautumėte skurdžiai apribotą (iki 245 kbit/s) interneto spartą, o pokalbių minutės bei SMS yra mokami už išnaudotus vienetus, tačiau viso to kaina – vos 3,90 euro per mėnesį.

REKLAMA

Latvija naršo ir pigiau, ir daugiau

 

Itin sudėtingomis sąlygomis tikriausiai dirba Latvijos operatoriai, nes jų siūlomos kainos yra gerokai palankesnės, negu tų pačių įmonių siūlymai lietuviams. Tiek vietos „Tele 2“, tiek „Bitė“ siūlo „viskas įskaičiuota“ planus. Pirmieji – už 17,99, o antrieji – vos už 16,67 euro (primename, Lietuvoje identiška paslauga kainuos 24 eurus). Kiek brangiau, tačiau taip pat „viskas įskaičiuota" planą siūlo „Telia Sonera Latvija“ – pas juos tokios paslaugos kainuos 19,94 euro.

REKLAMA

Kritinio požiūrio kaina 

 

Kiekvienas pardavėjas žino, kad teisingos kainos nėra. Teisinga kaina yra ta, kurią sutinka mokėti vartotojas. Pavyzdžiui, kalafiorų kaina Lietuvoje buvo bloga, nes vartotojai nesutiko tiek mokėti, ir niekas nekreipė dėmesio į realius vargšės daržovės kainodaros ypatumus.

Judriojo ryšio paslaugų kaina ir pasiūlymai Lietuvoje yra „teisingi“, nes vartotojas sutinka už juos mokėti. Deja, tačiau formuojamas įvaizdis, kad nuo pat trečiojo žaidėjo pasirodymo tiekėjų rinkoje vyksta „neįtikėtina konkurencija, kurios dėka pavyksta sumažinti kainą vartotojui“, yra paremtas labiau nostalgija, negu dabartimi. Teiginys „laimi vartotojas“ dažniausiai reiškia tai, kad vartotojas gauna bent kelis dalykus iš „šventosios trejybes“ – daugiau, pigiau ar kokybiškiau. Peržiūrėjus kaimyninių šalių duomenis įžvelgti didžiulį kiekybės, kokybės ar kainos šuolį Lietuvos telekomunikacijų rinkoje yra sunku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, nelyginome ir techninių kiekvienos šalies sprendimų pateikimo. Tikėtina, kad interneto sparta kur nors Rusijos gilumoje, lyginant su 4,5G ryšiu kur nors Estijoje skirsis, ir už tai yra mokama didesnė kaina. Pavyzdžiui, Ukrainoje vis dar didžiuojamasi 3G ryšiu – naujesnės kartos ir daug spartesnis ryšys vartotojų dar nepasiekė.

Reikėtų priminti, kad šio straipsnio tikslas nėra įrodyti, kad pasaulyje nėra prastesnių vartotojui siūlomų telekomunikacinių sąlygų, negu Lietuvoje. Kaimyninės Estijos pavyzdys rodo, kad gali būti ir blogiau. Vokietijoje ir JAV kainos taip pat įspūdingos. Tuo labiau, kad komunikacijos paslaugų kainos, neįvertinus gyventojų perkamosios galios, visiškai neatskleis jos prieinamumo vartotojui. Suomijoje siūlomas „viskas įskaičiuota“ planas už 24,90, lyginant su analogišku Lietuvoje už 24 eurus, žinant žmonių perkamosios galios skirtumus, bus daug pigesnis. Tuo pačiu, Rusijoje 5 ar 8 eurus kainuojantis ryšys su pasauliu gali būti brangesnis už lietuviškąjį, kainuojantį 24 eurus.

Kaip sakė sparnuotos frazės autorius, – „palyginkime nesulyginamus dalykus“. Tačiau teorija apie kažkuo išskirtinę konkurenciją Lietuvos telekomunikacijų rinkoje, atrodo, yra labiau tiesiog istorija iš serijos „mūsų Wi-Fi geriausias“, užpildanti kritinio požiūrio į paslaugų tiekimą ir vartotojų poreikius trūkumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų