REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sunkus kelias į tikslą

„Tikėjau tuo. Buvo sunkus kelias iki tikslo, bet dabar esu laiminga“, – jau turėdama olimpinį kelialapį rankose džiaugiasi penkiakovininkė Ieva Serapinaitė, jauniausia ir mažiausiai patyrusi iš šiuolaikinių riterių trijulės, keliausiančios į Rio de Žaneirą.

„Tikėjau tuo. Buvo sunkus kelias iki tikslo, bet dabar esu laiminga“, – jau turėdama olimpinį kelialapį rankose džiaugiasi penkiakovininkė Ieva Serapinaitė, jauniausia ir mažiausiai patyrusi iš šiuolaikinių riterių trijulės, keliausiančios į Rio de Žaneirą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

21-erių olimpinių žaidynių debiutantė šiuolaikinės penkiakovės varžybose dalyvaus kartu su olimpinės čempionės karūną Rio de Žaneire ginsiančia Laura Asadauskaite-Zadneprovskiene. Vyrų varžybose startuos patyręs Justinas Kinderis.

REKLAMA

Intriga iki pabaigos

Kovojant dėl olimpinio kelialapio prireikė daug jėgų – I. Serapinaitės likimas paaiškėjo tik paskutinėse varžybose Maskvoje gegužės pabaigoje. Paskutinis startas, renkant olimpinius taškus, buvo svarbus tarpusavio dvikovoje su Gintare Venčkauskaite, ir jis Ievai sukėlė daug jaudulio – nepatekusi į finalą, galėjo tik stebėti varžovės pasirodymą: „Jos startas lėmė, kuri važiuos į žaidynes. Aš nedalyvavau – sėdėjau, žiūrėjau.“

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau G. Venčkauskaitei nepavyko olimpiniame reitinge pakilti aukščiau už I. Serapinaitę. Ir nors Tarptautinė šiuolaikinės penkiakovės federacija pranešė, kad teisę dalyvauti olimpinėse žaidynėse iškovojo keturi Lietuvos sportininkai – jau minėtoji trijulė ir G. Venčkauskaitė, pastaroji į Rio de Žaneirą nevyks, nes šaliai daugiausia gali atstovauti dvi moterys ir du vyrai.

Kelias iki šių olimpinių žaidynių I. Serapinaitei buvo ilgas. „Tų startų buvo septyni. Tai tikrai labai daug“, – penkiakovininkė aktyviai dalyvavo varžybose, rinkdama olimpinio reitingo taškus. Pavyzdžiui, praėjusiais metais I. Serapinaitė dalyvavo tik dvejose suaugusiųjų varžybose. „Dar nelabai man sekėsi. Tačiau šiemet man skyrė daugiau startų ir teko dalyvauti. Pirmą kartą suaugusiųjų čempionatuose startavau, tikrai buvo sunku“, – apie jai dar naują patirtį dalyvaujant suaugusiųjų varžybose pasakoja olimpietė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jaunimo ir suaugusiųjų varžybų lygis smarkiai skiriasi: „Čia visi profesionalai, stipriausi – lygis aukštas.“ Trenerio Artūro Kalinino auklėtinei šie metai paskutiniai, kai ji startuoja dar ir jaunimo varžybose. Paskutinės varžybos prieš Rio ir vienos paskutinių jaunimo varžybų buvo Europos jaunimo čempionatas, kuriame lietuvė liko šešta. Su jaunimo amžiaus marškinėliais, kuriuos baigia išaugti, I. Serapinaitė planuoja atsisveikinti rugsėjį pasaulio čempionate, jau po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

Tėvo pramintais takais

Trumpai atsikvėpusi po Europos jaunimo čempionato, I. Serapinaitė kibo į treniruotes. Stiprioji Ievos rungtis – plaukimas. Į šiuolaikinę penkiakovę prieš dešimtmetį ji atėjo iš baseino takelio. Kaip pati sako, baseiną pradėjo lankyti nuo dvejų metų kartu su tėvais. Paskui pateko į plaukimo trenerės rankas. Tačiau tėtis, buvęs penkiakovininkas, Ievą ir jos seserį dvynę Emiliją, paakino išbandyti šią sporto šaką. „Pabandėme – čia nėra tokios monotonijos kaip plaukime. Vien tik plaukti sunku, penkiakovė įdomiau – viena rungtis nepasisekė, kitoje gali atsigriebti“, – skirtingą patirtį lygina sportininkė.

REKLAMA

Sunkiausia I. Serapinaitei sekasi paskutinė kombinuotoji rungtis – bėgimas ir šaudymas. Dažnai būtent ši rungtis būna priežastis, kodėl sportininkei nepavyksta užkopti ant garbės pakylos. Ir Europos jaunimo čempionate prieš paskutinę rungtį Ieva žengė antra, o kombinuotoje rungtyje ji buvo vos 22-a ir galutinėje įskaitoje teko tenkintis šeštąja vieta. „Tikrai yra kur tobulėti. Turėčiau greičiau bėgti – aišku, ne taip kaip Laura, bet kažkur prie jos galima būtų“, – jaunoji penkiakovininkė įsitikinusi, kad rezervo dar turi. „Anksčiau bėgimas man nepatikdavo, bet per laiką bandai susigyventi, taikytis ir pamažu jis pradeda patikti. Matau, kad pažanga yra, rezultatai kyla – tai padeda“, – pasakoja I. Serapinaitė.

REKLAMA

Labiausiai jai patinka fechtavimosi rungtis. Anksčiau dukroms kompaniją fechtavimosi treniruotėse palaikydavo ir tėtis. „Šeštadieniais būdavo rengiamos varžybų pobūdžio treniruotės, bet dabar ta tradicija baigėsi, niekas nieko nebeorganizuoja“, – prisimena mergina.

Su žirgais I. Serapinaitė bendrą kalbą randa nesunkiai. „Nuo tavęs paties priklauso, kaip tu susitvarkysi. Būna sunkiau, bet neatsimenu tokių atvejų, kad tragiškai būtų pasibaigusios varžybos“, – pasakoja sportininkė.

Žvalgyba Rio de Žaneire

Kovą Rio de Žaneire vyko II pasaulio taurės etapas, kuris buvo ir bandomosios varžybos prieš olimpines žaidynes. Stipriausią įspūdį tose varžybose dalyvavusiai I. Serapinaitei paliko didžiulis karštis ir drėgmė. „Buvo neįmanoma. Bet kai vyks olimpinės žaidynės, bus ne sezonas. Tai guodžia“, – sako karštį mėgstanti penkiakovininkė, tačiau net ir jai Rio saulė buvo per kaitri.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Varžybų organizacija lietuvei paliko gerą įspūdį. Nors nesklandumų tąsyk išvengti nepavyko, o jų kaina L. Asadauskaitei-Zadneprovskienei buvo itin didelė – dėl prapliupusio lietaus jos lazerinis pistoletas ėmė strigti ir olimpinei čempionei teko tenkintis vos 13-ąja vieta. Tačiau I. Serapinaitė tikisi, kad iš šių klaidų brazilai pasimokys ir per žaidynes panašių akibrokštų patirti neteks.

Varžybų formatas Rio de Žaneire irgi buvo kitoks – vietoj vienos finalo dienos dalyviai varžėsi dvi dienas: vieną dieną fechtavosi, o kitą dieną vyko papildomos fechtavimosi varžybos bei visos kitos rungtys. „Anksčiau mūsų varžybos vykdavo dvi dienas. Tad nieko nauja. Bet man taip atrodo geriau. Fechtavimasis vyksta ilgai ir jis labai išvargina. Manau, kad bus lengviau dėl to, kad jis vyks dieną prieš kitas varžybas“, – sako varžybų formatu olimpinėse žaidynėse patenkinta I. Serapinaitė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų