REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje nėra tinklų, kurių negalėtų įveikti kibernetiniai įsilaužėliai, sako Nacionalinio kibernetinio saugumo centro vadovas Rimtautas Černiauskas.

Lietuvoje nėra tinklų, kurių negalėtų įveikti kibernetiniai įsilaužėliai, sako Nacionalinio kibernetinio saugumo centro vadovas Rimtautas Černiauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tų incidentų yra ir jų yra faktiškai visuose tinkluose, visose sistemose, kur esame prisijungę, kur stebime. Faktiškai tokių tinklų, kad įsilaužėliai negalėtų tos saugos įveikti, nėra, deja“, - centro oficialiam atidarymui skirtoje spaudos konferencijoje antradienį sakė R.Černiauskas.

REKLAMA

Jis neatskleidė tikslių incidentų skaičių, kuriuos aptinka centras, tačiau sakė, kad kibernetinių išpuolių skaičius auga.

R.Černiauskas pridūrė, kad įsilaužimų skaičius taip pat auga prieš svarbius šaliai ar tarptautinius įvykius, taip pat prieš šventes ir jų metu.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras atidarytas po pusantrų metų veiklos. Jis įsteigtas siekiant centralizuoti kibernetinės erdvės apsaugą ir šis centras yra vienintelis, tai darantis nacionaliniu mastu.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius sakė, kad ši institucija atidaroma „labai laiku“ po NATO viršūnių susitikimo Varšuvoje, kuriame kibernetinė sauga pripažinta atskira gynybos erdve, kaip žemė, jūra ar oras.

Centro specialistai dažniausiai pirmieji pastebi, kad yra atakuojamos šalies institucijos ir pirmieji apie tai jas informuoja, padeda suvaldyti kibernetinį incidentą ir sukoordinuoti įvairių institucijų veiksmus.

R.Černiauskas sakė, kad kibernetinio saugumo centre šiuo metu dirba apie 80 proc. planuojamų įdarbinti asmenų, tačiau tikslaus jų skaičiaus neatskleidė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šio centro patalpos yra uždaros, dėl saugumo priežasčių žurnalistai į jas nebuvo įleisti.

Jau veikiant šiai institucijai, 2016 metų pavasarį kibernetines atakas patyrė keliolikos valstybinių institucijų interneto tinklalapiai. Atakos su pertraukomis tęsėsi tris savaites, programišiai „nulaužė“ Seimo, Prezidentūros, beveik visų ministerijų bei dar keliolikos valstybinių institucijų tinklalapius.

Specialistų teigimu, šis išpuolis buvo vienas didžiausių per nepriklausomos Lietuvos istoriją. Tačiau krašto apsaugos ministras Juozas Olekas sakė, kad tokie išpuoliai kartosis.

REKLAMA

„Aš manau, kad neturėkime vilčių, kad čia kas nors nustos atakuoti mūsų kibernetinę erdvę. Tų išpuolių bus, bet reikia padaryti išvadas ir sustiprinti saugą“, - kalbėjo ministras.

„Mes stipriname Kibernetiniame saugumo centre pajėgumus ir teikiame patarimus vartotojams, kurie turi patys tvarkyti savo kibernetines sistemas“, - pridūrė jis.

Ryšių reguliavimo tarnybos padalinio CERT-LT duomenimis, kibernetinių incidentų skaičius auga. Per šių metų pirmąjį ketvirtį CERT -LT ištyrė 12 tūkst. 35 incidentus kibernetinėje erdvėje. Palyginti su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu, incidentų skaičius išaugo beveik 3 proc., tuomet buvo 11 tūkst. 707 incidentai. Palyginti su praėjusių metų ketvirtuoju ketvirčiu, jų skaičius padidėjo 13 proc, buvo 10 tūkst. 641 incidentas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų