REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė ištarė „Ne!“: Darbo kodeksą teks tobulinti

Pagalbinio apvaisinimo įstatymas taip pat liko nepalaimintas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį vetavo darbo santykius liberalizuojantį Darbo kodeksą, sakydama, kad jis nepakankamai užtikrina darbuotojų teises ir „įteisina darbdavių dominavimą“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį vetavo darbo santykius liberalizuojantį Darbo kodeksą, sakydama, kad jis nepakankamai užtikrina darbuotojų teises ir „įteisina darbdavių dominavimą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovė pasiūlė Seimui atsisakyti vadinamųjų nulio valandų darbo sutarčių, griežčiau riboti terminuotas sutartis nuolatinio pobūdžio darbui ir numatyti didesnes išeitines kompensacijas. Iš viso prezidentė siūlo 22 pataisas, lyginant su Seimo priimtu įstatymu.

REKLAMA

Prezidentės siūlomos pataisos

Prezidentė į Darbo kodeksą pirmiausia grąžina konstitucinę nuostatą, kad darbuotojas socialiniu požiūriu yra silpnesnė, mažiau derybinių galių turinti darbo santykių šalis. Kilus ginčui kodekso nuostatos turi būti aiškinamos darbuotojo naudai.

Taip pat siekiama užtikrinti tinkamą apsaugą socialiai pažeidžiamiems žmonėms – neįgaliesiems, vieniems vaikus auginantiems, nepilnamečiams, sulaukusiems pensinio amžiaus, kenksmingomis sąlygomis ar naktimis dirbantiems asmenims. Socialiai jautriausioms darbuotojų grupėms, kai žmogus atleidžiamas iš darbo be jo kaltės darbdavio iniciatyva, įspėjimo terminas ilginamas iki 3 mėnesių. 

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, atleidžiant darbdavio valia, išeitinė kompensacija didinama nuo 6 iki 8 darbuotojo vidutinių darbo užmokesčių (VDU). Kai darbo sutartis nutraukiama darbuotojo iniciatyva dėl svarbių priežasčių, siūloma mokėti ne 1, o 2 VDU dydžio išeitinę išmoką. Tais atvejais, kada darbdavys delsia atsiskaityti su darbuotoju, turi būti numatytas neribotas netesybų dydis, netaikant naujajame kodekse nustatytų 3 darbuotojo VDU „lubų“.

Užtikrinant Konstitucijoje įtvirtintą žmogaus teisę laisvai pasirinkti darbą ir turėti saugias darbo sąlygas, siūloma atsisakyti socialiai nesaugiausių – vadinamųjų nulinių, nenustatytos apimties darbo sutarčių. Jos galioja tik 3 ES šalyse, tebekeldamos daug aštrių diskusijų. Terminuotos darbo sutartys nuolatiniam darbui gali būti taikomos tik kolektyvinėse sutartyse numatytais atvejais. O viršvalandžiams siūloma nustatyti ne vieno, bet trijų mėnesių apskaitinį laikotarpį. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Darbo kodeksą grąžinama sudėtingiausiomis sąlygomis dirbančių darbuotojų apsauga. Kai žmogus dėl kenksmingų ar kitokių sąlygų dirba sutrumpintą darbo laiką, jam turi būti apmokama kaip už visą darbo laiką. Už nepertraukiamą darbą toje pačioje darbovietėje siūloma suteikti papildomas kasmetines atostogas.     

Pasak šalies vadovės, darbo santykių lankstumas nenukentės, jeigu į kodeksą sugrįš daugiau socialinio jautrumo. Prezidentė atkreipia dėmesį, kad neįsiklausius į žmonių lūkesčius kai kurios priimtos Darbo kodekso nuostatos ignoruoja Trišalėje taryboje pasiektus kompromisus, todėl būtina įgyvendinti socialinių partnerių susitarimus. Šalies vadovė sprendimą dėl vetuojamų Darbo kodekso nuostatų priėmė po konsultacijų su ekspertais, teisininkais, darbdaviais ir darbuotojų profesinėmis sąjungomis.

REKLAMA

Priekaištai dėl dar vieno įstatymo

Prezidentė vetavo ir Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, sakydama, kad embrionų skaičiaus ribojimas ir draudimas juos šaldyti neatitinka šiuolaikinių gydymo metodų. „Šis įstatymas neatitinka pažangios ir etiškos medicinos normų“, - teigiama prezidentės spaudos tarnybos pranešime. Anot pranešimo, prezidentė siūlo neriboti embrionų skaičiaus.

Seimas praėjusią savaitę baigė kelerius metus trukusias diskusijas ir įstatymu įteisino pagalbinį apvaisinimą, pasirinkęs konservatyvųjį kelią, kuris draudžia embrionų šaldymą. Priimtas variantas, kad embrionų turi būti sukuriama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą. Sukurtų embrionų skaičius negalės viršyti trijų.

REKLAMA

Konservatyvaus reglamentavimo šalininkai argumentavo būtinybe saugoti gyvybę nuo pradėjimo momento, o liberalioji stovykla pabrėžė būtinybę tausoti moters sveikatą ir užtikrinti didesnę procedūros sėkmę.

Seimas sušauks neeilinę sesiją

Dar prieš D. Grybauskaitės verdiktą pranešta, kad Seimo valdantieji yra pasirengę sušaukti neeilinę sesiją, jei prezidentė vetuos naująjį Darbo kodeksą. Anot Seimo vadovybės atstovų, Seimas į sesiją greičiausiai rinktųsi jau kitą savaitę.

Pasak Seimo vicepirmininko socialdemokrato Algirdo Syso, parašai dėl neeilinės sesijos surinkti, bet politinio sprendimo ją šaukti dar nėra. „Susirinksime ir nuspręsime, sprendimo kol kas nėra“, – BNS sakė A.Sysas, bet patvirtino, kad reikalingus parašus frakcija turi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Seimo vicepirmininko socialdemokrato Gedimino Kirkilo, valdantieji yra sutarę neatidėlioti Darbo kodekso svarstymo, jei jį vetuos prezidentė. G.Kirkilo teigimu, jei Darbo kodeksas bus grąžintas Seimui pakartotinai svarstyti, Seimo neeilinė sesija greičiausiai būtų šaukiama jau kitą savaitę.

„Jei prezidentė vetuotų Darbo kodeksą, esame surinkę parašus ir greičiausiai pirmadienį - antradienį būtų šaukiama neeilinė sesija. Nėra prasmės atidėlioti. Yra sutarta koalicijos viduje, kad Darbo kodekso svarstymas nebus atidėliojamas“, - BNS sakė G.Kirkilas

REKLAMA

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį turėtų paskelbti poziciją, ar vetuos Darbo kodeksą bei Pagalbinio apvaisinimo įstatymą.

Kritikai teigia, kad Seimo priimtas naujasis Darbo kodeksas sumažina darbuotojų socialines garantijas. Vyriausybė teigia, kad lankstesni darbo santykiai būtini, siekiant kurti darbo vietas ir pritraukti investicijų.

Pagalbinio apvaisinimo įstatyme daugiausia diskusijų kelia embrionų skaičiaus ribojimas ir draudimas juos šaldyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų