• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Armėnijos ir Azerbaidžano prezidentai pirmadienį sutarė gerbti atnaujintas paliaubas dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono ir toliau tęsti politinį dialogą.

Armėnijos ir Azerbaidžano prezidentai pirmadienį sutarė gerbti atnaujintas paliaubas dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono ir toliau tęsti politinį dialogą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas ir jo kolega iš Armėnijos Seržas Sargsianas apie pasiektą susitarimą paskelbė bendrame pranešime po nepaprastųjų derybų su JAV, Rusijos ir Prancūzijos tarpininkais Vienoje. Abu lyderiai pirmą kartą akis į akį susitiko aptarti trapių paliaubų dėl Kalnų Karabacho po to, kai praėjusį mėnesį suintensyvėjo kovos, pareikalavusios maždaug 110 gyvybių ir sukėlusios nuogąstavimus dėl galimo visapusiško karo atsinaujinimo.

REKLAMA

Šis susitarimas taip pat yra viena iš retų bendrų Jungtinių Valstijų ir Rusijos diplomatinių pergalių, kuri buvo pasiekta likus dienai iki svarbių derybų dėl Sirijos, kurioms drauge pirmininkaus abi didžiosios šalys, smarkiai nesutariančios dėl daugelio kitų pasaulio problemų. Siekdama užgniaužti atsinaujinusį konfliktą pačioje užuomazgoje, vadinamoji Minsko grupė, kurią sudaro Rusija, Prancūzija ir Jungtinės Valstijos, pakvietė Armėnijos ir Azerbaidžano lyderius į Austrijos sostinę, kad padėtų kurti pasitikėjimą tarp Jerevano ir Baku ir „palankias sąlygas deryboms“.

REKLAMA
REKLAMA

„Prezidentai pakartojo savo įsipareigojimą paliauboms ir taikiam konflikto sureguliavimui“, – sakoma bendrame prezidentų pranešime, kuris buvo paskelbtas po jų susitikimo su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry, Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir Prancūzijos valstybės sekretoriumi Europos reikalams Harlemu Desiru.

„Prezidentai sutarė dėl kito derybų rato, kuris turės įvykti birželį abiem pusėms priimtinoje vietoje su tikslu atnaujinti derybas dėl visapusiško susitarimo“, – pažymima jame.

Šalys taip pat sutarė sustiprinti paliaubų stebėsenos misiją, vykdomą Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO), kuri dabar turi tik šešis stebėtojus prie neramaus pasienio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai sprendžiamas konfliktas“

Armėnijos prezidentūra išplatino pranešimą, kuriame patvirtino informaciją apie pasiektą susitarimą, o Rusijos diplomatijos vadovas S.Lavrovas pasveikino susitarimą ir pažymėjo: „Kompromisas visuomet galimas.“ Prieš Armėnijos ir Azerbaidžano derybas vienas JAV aukšto rango pareigūnas sakė, kad čia susitarimas galimas, nes šiuo atveju, priešingai nei dėl Sirijos, Maskva ir Vašingtonas laikosi panašios pozicijos.

„Tai išsprendžiamas konfliktas. Ten vyksta konfliktų, kuriuos tiesiog reikia suvaldyti. Bet tai yra išsprendžiama“, – žurnalistams sakė viešumo nepageidavęs amerikiečių pareigūnas.

REKLAMA

„Tai klausimas, dėl kurio su rusais laikomės to paties požiūrio. Mūsų nuomonės nesiskiria“, – pridūrė jis. Jerevano remiami etninių armėnų separatistai Kalnų Karabacho kontrolę perėmė per karą praėjusio šimtmečio 10-ojo dešimtmečio pradžioje, kuris pareikalavo maždaug 30 tūkst. gyvybių.

Nepaisant 1994 metų ugnies nutraukimo, priešininkės taip niekada ir nepasirašė taikos susitarimo. Abi šalys dažnai susišaudo per fronto liniją, bet balandžio pradžioje čia kilo didžiausi per kelis dešimtmečius susirėmimai. Po kelių dienų tarpininkaujant Rusijai buvo susitarta dėl ugnies nutraukimo, tačiau pavieniai susirėmimai tęsėsi.

Naujausias smurto protrūkis sukėlė nuogąstavimus dėl platesnio konflikto, kuris galėtų įtraukti regiono galias Rusiją ir Turkiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų