• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

SEB analitikai prognozuoja, kad nedarbo lygis mažės, o vidutinis atlyginimas augs, tačiau ne tokios džiugios žinios eksporto srityje. Užsidarius buvusios pagrindinės Lietuvos eksporto partnerės Rusijos rinkai, eksportas į naujas rinkas nevyksta taip sparčiai, kaip norėtųsi, sako SEB banko ekonomistas Gitanas Nausėda. 

SEB analitikai prognozuoja, kad nedarbo lygis mažės, o vidutinis atlyginimas augs, tačiau ne tokios džiugios žinios eksporto srityje. Užsidarius buvusios pagrindinės Lietuvos eksporto partnerės Rusijos rinkai, eksportas į naujas rinkas nevyksta taip sparčiai, kaip norėtųsi, sako SEB banko ekonomistas Gitanas Nausėda. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal prognozes, nedarbo lygis šiemet turėtų siekti 8 proc., kitąmet - 7,7 proc., o vidutinio atlyginimo augimas turėtų siekti atitinkamai 7 ir 6 procentus.

REKLAMA

Ekonomistas taip pat įvardija priežastis, kodėl eksportas nesivysto sparčiau. 

„Europos Sąjungos rinka yra perspektyvi, tačiau ten susiduriama su aukštesniais kokybiniais reikalavimais, didesne konkurencija ir ribota pelno norma. Artimųjų ir Vidurio Rytų rinkose paklausa sumažėjo dėl smukusių naftos kainų ir pablogėjusios tų šalių ekonominės padėties“, - ketvirtadienį pristatydamas naujausią SEB makroekonomikos apžvalgą, kalbėjo banko prezidento patarėjas G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomisto teigimu, Kinijos ir JAV rinkos reikalauja aiškios kainodaros.

„Kinijos ir JAV rinkos yra neaprėpiamos, bet reikalauja aiškios kainodaros ir prekių pozicionavimo. JAV nespinduliuoja aukštomis pelno maržomis, be to, daug priklausys nuo euro ir JAV dolerio santykio. Eksportas į Kiniją pernai išaugo 14,6 proc., o svarbiausios prekės buvo baldai, patalynė ir čiužiniai, o maisto produktų kol kas ten per daug nematome“, - sakė G.Nausėda.

Anot jo, net ir vėl atsivėrus Rusijos rinkai, sugrįžimas į ją nebus lengvas.

„Kai kas tikisi, kad normalizavusis situacijai Rusijoje, mūsų prekės galėtų ten pajudėti. Bet aš nepuoselėju didelio optimizmo, nes atšaukus sankcijas, šalis nebūtų patraukli dėl savo ekonominės situacijos. Be to, negalime iškristi iš rinkos keliems metams ir tikėtis, kad tavo prekės ženklas išliks patrauklus. Norint grįžti į Rusiją, reikės daugiau investicijų ir daugiau laiko“, - teigė SEB ekonomistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Nausėda: PVM tarifo mažinimas šiemet sunkiai tikėtinas

Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mažinimas šiais metais mažai tikėtinas, sako G. Nausėda. Jis mano, kad šiemet priimti sprendimus dėl PVM keitimo nebūtų korektiški būsimos Vyriausybės atžvilgiu, tačiau lengvatinis PVM tarifas maistui galėtų pagerinti šios mokesčių surinkimą.

„Vargu, ar šių metų viduryje PVM būtų sumažintas, nes šių metų biudžetas jau suplanuotas, todėl reikėtų ne tik jį keisti, bet ir įvesti naujus mokesčius ar didinti esamus, kad būtų kompensuotas pajamų praradimas“, - pristatydamas naujausią SEB banko makroekonominę apžvalgą, ketvirtadienį kalbėjo SEB banko prezidento patarėjas.

REKLAMA

Jo manymu, sprendimai dėl PVM mažinimo galėtų būti priimti dabar, nustatant, kad jie įsigalios nuo 2017 metų, tačiau tai nebūtų korektiška būsimos Vyriausybės atžvilgiu.

„Tai nebūtų politiškai korektiška būsimos Vyriausybės atžvilgiu, nes tuomet ji prarastų galimybę savarankiškai formuoti mokesčių politiką“, - sakė G.Nausėda.

Pasak jo, Lietuva yra viena iš nedaugelio ES šalių, kurioje netaikomos PVM lengvatos maisto produktams.

„Lengvatinis PVM tarifas maistui galėtų pagerinti pridėtinės vertės mokesčių surinkimą, kuris yra vienas prasčiausių ES“, - kalbėjo SEB banko ekonomistas.

REKLAMA

Prognozuojamas naftos kainų kilimas

SEB analitikai tikisi, kad pasaulinės naftos pasiūlos mažėjimas šiemet lems stabilesnes šios žaliavos kainas. Anot banko ekonomisto Gitano Nausėdos, šiemet vidutinė naftos kaina turėtų išsilaikyti didesnė nei 40 JAV dolerių už barelį.

„Stebimas natūralus pasiūlos sumažėjimas, nes bankrutuoja eilė bendrovių, kurios išgauna naftą, ir tai lems pasiūlos stabdymo efektą bei nebeleis kainos smukti į tokį lygį, koks buvo pastaruoju metu. Tikimės, kad visą likusią 2016 metų dalį naftos kainos bus didesnės nei 40 JAV dolerių ir galbūt priartės link 50 JAV dolerių už barelį“, - ketvirtadienį pristatydamas naujausią SEB banko makroekonominę apžvalgą, kalbėjo G.Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį naftos kainos šoktelėjo iki didžiausio lygio šiais metais, reaguodamos į naujieną, jog JAV naftos gavybos apimtys praėjusią savaitę sumažėjo 15 tūkst. barelių iki 8,94 mln. barelių per dieną.

Ketvirtadienį prekybos Azijoje metu birželio pristatymo termino ateities sandorių „West Texas Intermediate“ naftos kaina sumažėjo 19 centų iki 45,14 JAV dolerio. Birželio pristatymo termino ateities sandorių „Brent“ nafta atpigo 21 centu iki 46,97 JAV dolerio.

Lietuvos BVP augimo prognozės nekeičiamos

SEB bankas nekeičia šių metų šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo prognozės ir mano, kad ūkis augs 2,8 proc. Pasak banko prezidento patarėjo Gitano Nausėdos, pirmąjį ketvirtį BVP augimas gali siekti ir daugiau nei 4 procentus.

REKLAMA

„Mūsų sukurtas modelis rodo, kad pirmąjį šių metų ketvirtį BVP augimas gali siekti 4,2 proc., bet apsidraudžiant sakyčiau, kad turėsime apie 3 proc. su trupučiu. Tai būtų pakankamai neblogas rodiklis, įvertinus tai, kad pastaruosius ketvirčius augame po 2 procentus. Spartesnį augimą lemia palanki palyginamoji statistinė bazė, bet tai dar nereiškia, kad šalies ekonomika sužydėjo visomis spalvomis“, - ketvirtadienį pristatydamas naujausią SEB makroekonominę apžvalgą kalbėjo SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

REKLAMA

Anot jo, 2015 metų rezultatas nebuvo toks džiuginantis, kokio bankas tikėjosi 2014 metų pradžioje: „Bet jau prasideda rodiklių lyginimas su posankcijiniu laikotarpiu, ir procentiniai skaičiai atrodys patraukliau“.

2017 metų prognozės bankas nekeičia ir tikisi 3,2 proc. augimo.

Ketvirtadienį paskelbtomis naujausiomis SEB prognozėmis, Lietuvos ekonomikos augimas šiemet bus sparčiausias tarp Baltijos šalių - Latvijos ir Estijos ekonomikos turėtų augti atitinkamai 2,7 ir 2,4 proc. 2017 metais sparčiausias BVP augimas prognozuojamas Latvijai - 3,5 proc., Estijai - 3 procentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Banko analitikai prognozuoja, kad šiemet vidutinė infliacija šalyje sieks 0,3 proc., o kitąmet padidės iki 1,2 proc. 

Prognozuojama, kad valdžios sektoriaus deficitas šiemet turėtų siekti 1 proc. BVP, o kitąmet - sumažės iki 0,5 proc. BVP. Prekių eksportas, SEB prognozėmis, šiemet turėtų augti atitinkamai 3,5 ir 5 proc., tuo metu prekių importas - 2 ir 6 procentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų