REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo metų pradžios Skuode susirgę vaikai miesto ligoninėje nebesulaukia pagalbos, mat Vaikų ligų skyrius čia buvo panaikintas. Į tv3.lt besikreipusi Kristina Mikuškina nurodė, kad tai sukėlė nepakeliamus sunkumus begalei Skuodo šeimų: dabar, norint suteikti vaikui pagalbą, reikia vykti į kitą miestą, o kelionės autobusu kainuoja nepigiai, o ir laiko tėveliai tam daug sugaišta.

Nuo metų pradžios Skuode susirgę vaikai miesto ligoninėje nebesulaukia pagalbos, mat Vaikų ligų skyrius čia buvo panaikintas. Į tv3.lt besikreipusi Kristina Mikuškina nurodė, kad tai sukėlė nepakeliamus sunkumus begalei Skuodo šeimų: dabar, norint suteikti vaikui pagalbą, reikia vykti į kitą miestą, o kelionės autobusu kainuoja nepigiai, o ir laiko tėveliai tam daug sugaišta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Naktimis, savaitgaliais, švenčių dienomis, kada šeimos gydytojai yra nepasiekiami, tenka kreiptis į artimiausias gydimo įstaigas: Kretingą (54km), Klaipėdą (84km), Mažeikius (54km). Pakilus temperatūrai, pradėjus kosėti ar sunegalavus, Skuodo priimamajame jokios pagalbos nesulaukiam. Išsikvietus greitąją medicininę pagalba, ši veža į artimiausią Klaipėdos respublikinės ligoninės skyriui priklausantį priimamąjį – Kretingą. Man asmeniškai teko kviesti greitąją, mano prašymu buvau vežta į Klaipėdą, o už papildomus kilometrus teko susimokėti“, – tv3.lt nurodė K. Mikuškina.

REKLAMA

Važinėti virš 50 kilometrų kaskart prireikus į ligoninę, pasak moters, daugeliui šeimų yra labai toli – tai, be to, kainuoja ne tik laiko, bet ir pinigų.

„Atsigulus į ligoninę mamai su vaikeliu ar paaugliui vaikui toli nuo namų, tai yra begalinė finansinė našta. Kelionė autobusu (jei turi automobilį – degalai), laikas, gal net išsiprašymas iš darbo, o kur dar tai kas būtina – vaistai, maistas ir kita. O ką daryti daugiavaikėms šeimoms, vienišoms mamoms, labai nepasiturinčioms šeimoms, kur kiekvienas pinigėlis yra be galo svarbus?

REKLAMA
REKLAMA

Skuodo rajonas nėra mažas, apima daug miestelių, kaimelių, kuriuose gyvena daug šeimų su vaikais ir mes, paprasti gyventojai, negalime tylėti prieš tokią neteisybę! Yra begalė sprendimų, kaip išspręsti problemas, bet panaikinti skyrių ir net apžiūrą priimamajame yra paciento teisių pažeidimas. Todėl susivienijus visam Skuodo rajonui, bus renkami tėvelių parašai, kad būtų grąžintas Vaikų ligų skyrius“, – dėstė mintis skuodiškė.

skuodasInfographic

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita skuodiškė Ingrida Petrošienė tv3.lt paaiškino, kad šeimos gydytojai vaikų apžiūrą Skuode teikia, tačiau ligoninės priimamajame vaikų nebepriima.

„Bėda dar ir ta, kad mūsų niekas nenori – Kretingoje ar Mažeikiuose Vaikų ligų skyriai perpildyti. Kartais būna ir taip, kad atvažiuoja mamytė į Klaipėdos ligoninę su siuntimu, o jai ten pasako, kad važiuotų namo. O juk yra mamyčių, kur neturi automobilių, vargingiau gyvena, nevairuoja. Kai skyrius būdavo Skuode, buvo gerai, čia pat, patogu, čia nuveždavome, pažiūrėdavo ir, jei reikėdavo, paguldydavo į ligoninę. Dabar net neapžiūri ligoninės priimamajame mūsų“, – nurodė I. Petrošienė.

REKLAMA

Nėra gydytojų

Klaipėdos respublikinės ligoninės, kuriai priklauso Skuodo filialas, direktoriaus pavaduotojas Zigmas Juzumas nurodė, kad priežastis, kodėl Vaikų ligų skyrius Skuode uždaryta, paprasta – tiesiog nebėra gydytojų.

„Gydytojai išėjo į pensiją, ir viskas baigėsi. Naujų gydytojų nėra, niekas į Skuodą nevažiuoja. Savivaldybė nelabai tuo rūpinasi, tai tampa mūsų problema – kiek galėjo, važinėjo specialistai iš Klaipėdos, tačiau viena gydytoja išvažiavo gyventi į Mažeikius, kita išėjo į pensiją, ir gydytojų nebeliko, o be gydytojų skyrius nedirba, Be to, Skuodo filialo Vaikų ligų skyriuje niekada nebuvo daug vaikų, tas skyrius nebūdavo užpildytas“, – kalbėjo Z. Juzumas.

REKLAMA

Šeimos gydytojų vaidmuo

Pašnekovas dėl to problemos neįžvelgia, nes, pasak jo, konsultaciją vaikams gali teikti šeimos daktarai, daugumą vaikų galima gydyti ambulatoriškai – vaistais, o, jeigu reikia stacionaraus gydymo, vaikus galima vežti į artimiausią ligoninę.

„Šeimos daktarai turi teikti konsultacijas, į jų kompetenciją įeina vaikų ligos. Čia jau reikėtų klausti šeimos daktarų, kodėl jie negydo tų kosinčių vaikų, į šeimos daktaro bendrosios praktikos normą įeina vaiko gydymas. Mamos tikisi, kad vaikai gaus konsultaciją visą parą skyriuje, ko nereikia. Konsultaciją jie turi gauti pas savo šeimos daktarą. Jeigu jis pamato, kad reikia vaiką siųsti gydymui toliau, vaikas vežamas ar su greitosios ar kitu automobiliu į arčiausios ligoninės stacionarą“, – nurodė Z. Juzumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis aiškino, kad Lietuvos demografinė situacija yra tokia, kad vaikų mažėja, mažėja ir apmokėjimai ligoninėms, o specialistų trūksta .

„Specialistai sensta, o nauji nevažiuoja, tai tie skyriai uždaromi natūraliai. Nei savivaldybė, nei Sveikatos apsaugos ministerija negali mums atsiųsti gydytojų – nebe tie laikai.

Bet kur Skandinavijoje rajonuose nebėra ligoninių. Ten yra stiprūs šeimos daktarai, o ligoninės – šimto kilometrų spinduliu, taip turėtų būti ir Lietuvoje. Negali taip būti, kad už trijų kilometrų būtų vaikų ligų skyrius, kad mamai būtų patogu. Ji turi važiuoti kartu su vaiku ir pabūti tas kelias dienas net ir už 100 kilometrų – visame pasaulyje taip yra“, – kalbėjo Z. Juzumas.

REKLAMA

Kalbėsis su Klaipėdos ligonine

Skuodo rajono meras Petras Pušinskas tv3.lt nurodė, kad ši problema Skuode iškilo dėl gydytojų stokos, ir tai yra žinoma tiek pačiai savivaldybei, tiek ir Sveikatos apsaugos ministerijai. Be to, vaikų ligų skyrius, nurodo jis, veikė nuostolingai.

Klaipėdos respublikinė ligoninė pristatė savivaldybės tarybai situaciją, kad ir Chirurgijos, ir Vaikų ligų skyriai ligoninei yra nuostolingi, ir mes buvome informuoti, kad tie skyriai bus panaikinti. Po to vykdėme derybas su Klaipėdos respublikine ligonine, ir Taryba priėmė sprendimą tartis su ligoninės vadovais, kad išlaikytų esamą situaciją – ir Chirurgijos, ir Vaikų ligų skyrius. Taryba tam skyrė 50 tūkst. eurų, kad tie skyriai būtų išlaikyti, o Klaipėdos ligoninės vadovai mus patikino, kad tai bus išlaikoma toliau. Visgi, kadangi vaikų ligų gydytojų nebeliko – ten dirbusi specialistė išėjo į pensiją – tas skyrius ir buvo uždarytas“, – kalba P. Pušinskas.

REKLAMA

Meras nurodė, kad su Klaipėdos respublikine ligonine ir Klaipėdos vaikų ligonine mėgins tartis, gal vaikų skyrius galėtų būti atidarytas Skuode. Visgi, jei nebus, kam ten dirbti, tokio skyriaus būti negalės:

„Bus tos derybos, žiūrėsime, ką galima padaryti. Jeigu vaikų ligų gydytojų neatsiras, tada tik lieka sprendimas vežti su greitąja, užtikrinti greitosios operatyvesnį darbą, kad būtų nuvežami vaikai. Greitoji turi vežti juos nemokamai, mes greitosios pagalbos stočiai davėme 6 tūkst. eurų tokiems vežimams kompensuoti. Jeigu kuri mamytė pati turėjo susimokėti, turėtų kreiptis į savivaldybę – šią problemą išspręsime“, – teigė P. Pušinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų