REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinius savo ir FIBA žingsnius ketvirtadienį spaudos konferencijoje turėjo progos paaiškinti Lietuvos krepšinio federacijos vadovai - prezidentas Arvydas Sabonis ir generalinis sekretorius Mindaugas Špokas. Panašu, kad FIBA prispausta LKF neturėjo kur trauktis. "Rizikuoti rinktine ir olimpiada negalėjome", - teigė jie.

Paskutinius savo ir FIBA žingsnius ketvirtadienį spaudos konferencijoje turėjo progos paaiškinti Lietuvos krepšinio federacijos vadovai - prezidentas Arvydas Sabonis ir generalinis sekretorius Mindaugas Špokas. Panašu, kad FIBA prispausta LKF neturėjo kur trauktis. "Rizikuoti rinktine ir olimpiada negalėjome", - teigė jie.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Puikiai suprantate, susidariusią situaciją gal žinote geriau nei mes. Kito kelio nebuvo. Mūsų raštą skaitėte. Vienas nepraėjo, teko imtis paskutinių priemonių. Norėjosi visą tą demokratiškiau padaryti, kaip ir turėtų priklausyti, per konferenciją, kur būtų visa krepšinio bendruomenė. Deja, FIBA nelaukė“, - aiškino LKF prezidentas A. Sabonis.

REKLAMA

Anot jo, viskas buvo derinama su teisininkais: „Taip išėjo. Seniai tiek neskaičiau visko. Keista, kad visi įsivaizduoja, jog neva federacija džiaugiasi, kad taip įvyko. Atsidūrėme prie sienos, pakibo klausimas dėl olimpinių žaidynių. Nežinau, ką galėtų padaryti kiti šioje vietoje“, - komentavo A. Sabonis vakarykštį LKF sprendimą eliminuoti visas komandas, pasirinkusias Europos taurės varžybas, iš LKL pirmenybių.

Šalins komandas, žaidžiančias Europos taurėje

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vykdomojo komiteto nariai trečiadienį absoliučia dauguma balsavo už Lietuvos krepšinio klubų, pasirinkusių dalyvauti „Euroleague Commercial Assets” (Eurolygos) rengiamame Europos taurės („Eurocup“) turnyre, suspendavimą oficialiose Lietuvos krepšinio lygose.

REKLAMA
REKLAMA

Europos taurės varžybas iš mūsų šalies komandų pasirinkęs Vilniaus „Lietuvos rytas“ automatiškai nuo kito sezono prarastų vietą LKL čempionate. Paklaustas, ar nesirengia keisti savo sprendimo, sostinės klubo direktorius Martynas Purlys tv3.lt atsakė, kad blaškytis nesirengia.

„Šiai dienai turime sutartį su Eurolyga ir nesiruošiame keisti savo pozicijos. „Lietuvos rytas“ pasirašė sutartį su Eurolygos organizacija, tap pačia, kaip ir kita mūsų komanda Kauno „Žalgiris“, - teigė jis. - Kitas sezonas prasidės rugsėjo ar spalio mėnesį. Dar turime pusę metų. Situacija keičiasi vos ne kiekvieną dieną, manau, kad vertėtų palaukti, kas bus toliau. Demokratiniai principai turėtų nugalėti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mėginti kurti alternatyvą - jokių galimybių

Kaip pasakojo LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas, LKF nenorėjo skubėti – ketino sprendimus priimti gegužės pabaigoje, kai bus LKF visuotinis susirinkimas, tačiau FIBA reikalavo imtis priemonių tuoj pat. „Dėl olimpinių žaidynių niekas netikėjo, kad taip greitai išsirutulios. Daugiau bus po šeštadienio. Ten gali būti klausimai dėl olimpinių žaidynių. Nesinorėjo rizikuoti, pasvėrėme grėsmes. Laukti gegužės mėnesio buvo nesaugu“, - teigė jis.

Išgirdę klausimus apie galimą agresyvesnę poziciją FIBA organizacijos diktato atžvilgiu ar galbūt mėginimą vienytis su kitomis šalimis ir kurti alternatyvą abu LKF vadovai trūkčiojo pečiais.

REKLAMA

„Nuo 1992 metų esame FIBA nariai, kitos neturime organizacijos. Jei turite alternatyvų, galite pasufleruoti. Nėra kitos asociacijos, jungiančios kitos krepšinio organizacijos. Tarptautinis olimpinis komitetas pripažįsta FIBA. Nenorime, kad nutrūktų grandinė ir pakibtų ant plauko olimpinė rinktinė. Matysime kaip bus. Padarėme viską maksimaliai, kad apsaugotume nacionalinę rinktinę“, - aiškino M. Špokas.

Jam antrino A. Sabonis: „Nėra jokių alternatyvų, niekas apie tokius dalykus nediskutavo. Seime irgi būna visko, įstatymus išleidžia ir viskas. Esame FIBA nariai, kitų alternatyvų nėra. Nuspręsta, nubalsuota ir viskas. Nesinorėtų priešintis ir likti vieniems.“

REKLAMA

Kas būtų, jei rinktinės neliktų olimpiadoje?

„Įvyko viskas greitai, savaitės bėgyje, netikėjome, bet teko patikėti. Dar 2014 metais buvome generalinėje FIBA asamblėjoje, ten buvo balsavimas to, kas dabar vyksta. Tada nubalsuota buvo vienbalsiai, išskyrus Norvegiją, kuri susilaikė“, - prisiminė A. Sabonis.

M. Špokas aiškino, kad FIBA vienija 215 narių ir jokių alternatyvų nėra: „Olimpinės žaidynės – pagrindinis renginys, kuriame norisi dalyvauti. Kai šitas koziris buvo išmestas, žinant sankcijas, jei jos įsigaliotų, iki rudens niekas jų neatšauktų. Ką jūs rašytumėt toliau, jei olimpiadoje neliktų Lietuvos rinktinės?“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, yra visa piramidė, kur FIBA vaidina itin svarbų vaidmenį auginant krepšininkus – nuo sporto mokyklų, visų amžių rinktinių baigiant nacionaline ekipa iki 20 metų. „Čia viskas yra FIBA ir tik tada atsiranda klubai. Jeigu išstojame iš FIBA, sugriūna visa apačia, tai tuomet nieko nebus ir viršuje“, - aiškino LKF generalinis sekretorius.

„Ne mes sugalvojome. Į LKL nesikišame. Ji pripažinta FIBA. Aišku, viskas įmanoma, jei LKL išeis, bet tada ji nebus po FIBA vėliava. Pagalvokite apie žaidėjų licencijas, kurias taip pat dalija FIBA. Galima fantazuoti, kas bus, jei bus. Gilintis nereikia. Laikas išsprendžia viską. Dar reikia sulaukti šeštadienio.“

REKLAMA

Savaitgalį vyks FIBA Vykdomojo komiteto susirinkimas, kur gali būti svarstomi klausimai dėl olimpiados. FIBA grasinimus pašalinti nepaklususias rinktines iš Europos čempionato įgyvendino, tad kodėl negalėtų išplėsti savo bausmės dydžio iki išmetimo iš olimpinių žaidynių ar pasaulio čempionato. Juk FIBA veiksmams pritaria pats Tarptautinis olimpinis komitetas.

„Žalgirio“ negailės, jo gali laukti toks pat likimas

„Jei padarėme šį žingsnį (šalina Vilniaus „Lietuvos rytą“ iš LKL pirmenybių kitą sezoną, jei šis liks Europos taurėje, o ne pereis į FIBA Čempionų lygą, - red.p.) vardan Lietuvos krepšinio ateities tarptautinėje arenoje, tą patį darysime ir toliau“, - tvirtino A. Sabonis, paklaustas, ar kitą sezoną toks pat likimas laukia ir kito Eurolygą pasirinkusio klubo – Kauno „Žalgirio“.

REKLAMA

Sulaukęs klausimo, kaip reaguoja į tokį visų matomą FIBA šantažą, A. Sabonis tik nuleido galvą ir nusijuokė: „Būk geras, nesugadink viso vakaro.“

Akivaizdu, kad LKF vadovai norėtų turėti po ranka daug demokratiškesnius būdus paskatinti klubus rinktis FIBA organizuojamas varžybas ir tiems metodams tyliai nepritaria, tačiau kitos išeities neturi – ant kortos pernelyg daug pastatyta. Turėdamas galvoje šeštadienį vyksiantį FIBA narių posėdį, kur bus priimti sprendimai dėl olimpiados ir jos atrankos dalyvių, A. Sabonis juokavo, kad dar 100 proc. nežino, ar lietuviai turi garantuotą vietą olimpiadoje.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų