• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siūloma skolas iš tėvų, už kuriuos alimentus moka Vaikų išlaikymo fondas, išieškoti sparčiau. Tuo pačiu planuojama, kad neįgaliems suaugusiems asmenims nebebūtų skiriamos vaiko išlaikymo lėšos.

Siūloma skolas iš tėvų, už kuriuos alimentus moka Vaikų išlaikymo fondas, išieškoti sparčiau. Tuo pačiu planuojama, kad neįgaliems suaugusiems asmenims nebebūtų skiriamos vaiko išlaikymo lėšos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės posėdyje trečiadienį pritarta šiuos pakeitimus numatantiems Vaikų išlaikymo fondo įstatymo pakeitimams, kuriuos rengė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir kuriuos toliau svarstys Seimas.

REKLAMA

Iš Vaikų išlaikymo fondo po teismo sprendimo skiriamos ir mokamos lėšos vaikui išlaikyti, jei vienas iš tėvų to nedaro. Toks asmuo tampa valstybės skolininku. Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės, pataisomis siūloma efektyvinti skolų atgavimo procesus.

„Paskyrus išmoką per tris darbo dienas skolininkas apie tai bus informuotas, o jau po vieno mėnesio nuo sprendimo dėl išmokos priėmimo dienos galės būti pradėtas priverstinis išieškojimas. Tas žmogus dar iki išmokos mokėjimo (išmoka mokama kitą mėnesį po kreipimosi) sužinos apie tai, kad Vaikų išlaikymo fondo administracijai pradėjus teikti išlaikymą vaikams, jis taps valstybės skolininku, kad valstybė sieks atgauti skolą ir jo skolai išieškoti netaikomi jokie senaties terminai. Tikimės, kad taip pavyks išieškoti ir į fondą grąžinti daugiau lėšų“, – ministerijos pranešime teigia ministrė.

REKLAMA
REKLAMA

Sena tvarka

Šiuo metu skolos išieškojimas pradedamas praėjus dvejiem metams nuo išmokos paskyrimo datos arba kai skola pasiekia 724 eurus.

Anot ministerijos, pakeitimai turėtų pagerinti išmokėtų išmokų atgavimo rezultatus, nes per ilgą laiką ne tik didėja skolos, bet ir piktybiniai skolininkai imasi įvairių veiksmų, kad iš jų būtų negalima išieškoti skolos: išsiregistruoja, fiktyviai atsisako turto ir panašiai.

Papildomos naujovės

Projekte, kuriam trečiadienį pritarė Vyriausybė, taip pat siūloma, kad neįgaliems suaugusiems asmenims nebebūtų skiriamos vaiko išlaikymo lėšos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Projekte atsisakoma mokėti išmokas neįgaliems suaugusiems asmenims, tačiau dėl to neigiamų pasekmių nenumatoma, kadangi neįgalūs suaugę asmenys yra valstybės socialiai apsaugoti. Jie gauna netekto darbingumo pensiją, slaugos ar priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslines kompensacijas, jiems gali būti teikiamos socialinės paslaugos, taikomos lengvatos ir kt. Siūlomas teisinis reguliavimas, atsižvelgiant į protingumo, sąžiningumo ir lygiateisiškumo principus yra nediskriminuojantis“, – aiškina ministerija.

Šie pakeitimai negaliotų atgaline tvarka.

„Šiuo metu yra 31 jau pilnametis neįgalusis asmuo, kuriam priteistas išlaikymas ir mokėjimas ateityje bus tęsiamas. Tik naujai besikreipiantiesiems (tarp jų ir neįgaliesiems) šiuo įstatymu numatytos išmokos būtų mokamos, iki vaikui sukaks 18 metų“, – BNS nurodė ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų