REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lazdijų ligoninėje praėjusį savaitgalį mirus naujagimiui, kuriam pagal naujagimių įvertinimo skalę buvo skirtas aukščiausias balas ir jokių komplikacijų prieš gimdymą nesimatė, ligoninės vyr. gydytojas Vitas Šimkonis tv3.lt sakė, kad šiuo metu dar laukiama kūnelio tyrimo rezultatų. Pašnekovas nurodė, kad gydytojai darė viską, jog išsaugotų naujagimio gyvybę, tačiau čia jie jau nebegalėjo padėti. TV3.lt domisi, kas iš tikrųjų įvyko Lazdijų ligoninėje ir ar nelaimės buvo galima išvengti.

Lazdijų ligoninėje praėjusį savaitgalį mirus naujagimiui, kuriam pagal naujagimių įvertinimo skalę buvo skirtas aukščiausias balas ir jokių komplikacijų prieš gimdymą nesimatė, ligoninės vyr. gydytojas Vitas Šimkonis tv3.lt sakė, kad šiuo metu dar laukiama kūnelio tyrimo rezultatų. Pašnekovas nurodė, kad gydytojai darė viską, jog išsaugotų naujagimio gyvybę, tačiau čia jie jau nebegalėjo padėti. TV3.lt domisi, kas iš tikrųjų įvyko Lazdijų ligoninėje ir ar nelaimės buvo galima išvengti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip greitai mirties priežastis nepaaiškės. Nežinau, ar šiandien, ar rytoj jie darys tą utopsiją. Kol kas nieko aiškesnio negalime pasakyti, tik spėliones ir savo preliminarią diagnozę – širdies ydą, nesuderinamą su gyvybe, kas kartais naujagimiams būna. Kol būna motinos įsčiose, vaikas vystosi, nes dirba motinos širdies sistema, o kai vaikas turi pradėti savarankiškai gyventi, taip ir būna, kad, atrodo, gimusiam sveikam vaikui sustoja širdies veikla. Yra įvairių patologijų ir ydų – tokie atvejai yra reti, bet jie pasitaiko“, – kalbėjo V. Šimkonis.

REKLAMA

Nulemta genetikos

Tad vyr. gydytojo teigimu, ši naujagimio mirtis galėjo būti nulemta genetikos. Jis nurodo, kad antrasis šios motinos vaikas taip pat turėjo problemų su sveikata, jis irgi buvo gaivinamas, ir, laimei, atgaivintas. Tad šis nėštumas, pastebi V. Šimkonis, buvo kruopščiai prižiūrimas.

„Ji buvo nusiųsta net ir į Kauną, kad echoskopuotojai pažiūrėtų, kaip vaisius vystosi. 17 nėštumo savaitę jie nieko tokio nematė. Aišku, echoskopu tai nustatyti praktiškai neįmanoma, bet ji buvo nusiųsta dėl apsunkintos anamnezės (ligos istorija, nes antrasis vaikas turėjo problemų su sveikata– red.), bet jie nerado, prie ko prikibti ir toliau moteris buvo sekama pas mus. Jos nėštumas buvo visiškai normalus“, – kalbėjo vyr. gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA

Gimė sveikas

Pašnekovas nurodo, kad kartais kūdikiai gimsta pridusę, mėlyni, su apsisukusia virkštele, tada jie yra gaivinami, jiems duodamas deguonis, tačiau šis atvejis buvo kitoks.

„Šiuo atveju kūdikis gimė visiškai sveikas, jis stipriai rėkė, buvo įvertintas dešimčia balu pagal naujagimių įvertinimo skalę ir tik maždaug po pusvalandžio jam pradėjo blogėti, jam pradėjo trikti širdies veikla, kvėpavimas. Jis imtas labai intensyviai gaivinti, buvo inkubuotas, gaivinimas truko beveik dvi valandas, kol atvažiavę Kauno klinikų reanimatologai pasakė, kad vilties nėra ir reikia nustoti gaivinti“, – pasakojo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Šimkonis sako atmetantis galimybę, kad medikai pavėlavo pastebėti, jog kūdikiui blogėja – pasak jo, naujagimis buvo stebimas, matuojamas, gimdykloje buvo daug žmonių, ir blogėjanti jo padėtis buvo pamatyta iškart.

„Kūdikiui pradėjo blogėti medikų akyse. Noriu atsakingai pareikšti, kad nei pasimetimo, nei aplaidumo, nei kvalifikacijos stokos ar įrangos nebuvimo nebuvo. Mes manome, kad tai yra nesuderinamas su gyvybe širdies apsigimimas – dėl to vaikelis ir pasimirė.

Įvyksta nelaimių skrendant, važiuojant, bet mes vis tiek ir važiuojam, ir skrendam lėktuvu. Gimdymas vis tiek yra rizika tiek mamai, tiek kūdikiui, bet tai būna labai retai, o medikai yra profesionalūs. Šiuo atveju, jeigu kūdikėliui yra yda, tai gal jis nebūtų galėjęs gyventi, būtų vargęs ir pan. Tėvai supranta situaciją, reaguoja gana ramiai – aišku, jie išgyvena, jiems gaila, jie džiaugėsi kūdikėliu, kai motina nėščia buvo. Deja, šis atvejis yra toks“, – kalbėjo V. Šimkonis.

REKLAMA

Per devynerių metų vadovaujantį ligoninėms darbą pašnekovui toks naujagimio mirties atvejis buvo pirmas. Klinikose, pažymi jis, naujagimių mirtys dažnesnės, nes ir naujagimių jos priima tūkstančiais.

Širdies yda turėjo matytis

Buvusi gydytoja-ginekologė, Seimo narė Vida Marija Čigriejienė nurodė, kad tikrai būna tokių atvejų, kai gimęs, atrodo, sveikas vaikas, neilgai trukus miršta.

„Gali tikrai taip būti, bet čia daugiau būdinga neišnešiotiems naujagimiams. Jeigu kūdikiai išnešioti, pirmiausia reikia ieškoti širdies ydos arba kraujagyslių sistemos problemos, dar ūmi infekcija galėjo būti. Lazdijų gimdymo stacionaro nereikia uždaryti, kol kas gydytojų kaltės nematau – taip kartais gyvenime būna. Jeigu motina jautėsi gerai, vaikas rėkė, tai tik organinė patologija galėjo būti“, – kalbėjo V. Marija Čigriejienė.

REKLAMA

Visgi pašnekovė nurodė, kad, jeigu vaikelis turėjo širdies ydą, dėl kurios įvyko staigi mirtis, darant ultragarsą gydytojai tai turėjo pastebėti. V. Marija Čigriejienė taip pat nurodė, kad galutinis atsakymas – ar ultragarsu buvo galima pamatyti kūdikio mirties priežastį – paaiškės tik atlikus kūnelio tyrimą.

„Žiūrint, kokią patologiją ras, tada galima atsakyti, ar tai buvo galima rasti ultragarsu. Jeigu žiūri ultragarsu, dar neaišku, ar viską mato: čia yra niuansai, čia yra labai svarbu. Čia yra technikos dalykai, tad rezultatai priklauso ir nuo to, kaip gydytojas domisi ta ultragarsine tarnyba“, – kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Marija Čigriejienė taip pat sakė, kad pagal naujagimių mirtingumą Lietuvą Europos Sąjungos kontekste atrodo tikrai gerai – įsteigus du perinatalinius centrus, naujagimių mirtingumas Lietuvoje gerokai sumažėjo.

Būti ramioms

Akušerė-ginekologė Banga Kulikauskaitė nurodė, kad per jos 20 metų darbo patirtį ji yra susidūrusi su keliomis žaibiškomis infekcijomis, kada kūdikiui akyse pradėjo blogėti.

„Tada stengėmės palaikyti kvėpavimą ir širdies darbą – tada jau vyksta gaivinimas. Gaivinimas ne visada būna efektyvus, tačiau man pasisekė tokio atvejo išvengti. Tokiais atvejais gali net atsitiktinumas nulemti vaiko gyvybę – gal gydytojas ėjo pro šalį ir pastebėjo, kad vaikelis blogsta. Gali būti, kad pro vaikelį gydytojas praeina penkiomis minutėmis vėliau, ir tai labai daug reiškia. Vaikas gali ir numirti, jei vaikas miega ir jam staiga sublogėja – tai gali vystytis žaibiškai, jis gali tiesiog akyse numirti. Naujagimiai juk nepasiskųs ir nepasakys, kas vyksta“, – apie nenuspėjamas nelaimes kalbėjo B. Kulikauskaitė.

REKLAMA

Ji pažymi, kad naujagimiai gali turėti biocheminį defektą, retą ligą, kurių neįmanoma nustatyti prieš gimdymą. Tačiau B. Kulikauskaitė pažymi, kad dėl to būsimos mamytės neturėtų panikuoti ar važiuoti gimdyti į užsienį – kai kurie sunkumai, sako ji, tiesiog nenumatomi.

„Yra tų retų situacijų, kurios baigiasi liūdnai, bet dėl to kiekvienai moteriai nereikėtų baimintis. Moters pareiga – būti kuo ramesnei ir laimingesnei nėštumo metu, kad kūdikis gautų kuo geresnę aplinką. Tas nuolatinis nerimas yra mūsų laikų rykštė“, – kalbėjo akušerė-ginekologė.

Statistikos departamento duomenimis, naujagimių mirtingumas Lietuvoje per pastarąjį dešimtmetį gerokai sumažėjo: 2005 metais mirė 209 naujagimiai, 2015 metais -132. Taip pat sumažėjo ir negyvagimių: 2005-aisiais jų buvo 152, o 2014-aisiais (praėjusių metų duomenų dar nėra) – 139.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų