REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė kreipėsi į ukrainiečius dėl vakar įvykusio Nyderlanduose referendumo rezultato. Gyventojų buvo klausiama nuomonės, ar jie pritaria Ukrainos ir ES susitarimui.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė kreipėsi į ukrainiečius dėl vakar įvykusio Nyderlanduose referendumo rezultato. Gyventojų buvo klausiama nuomonės, ar jie pritaria Ukrainos ir ES susitarimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kreipimąsi į ukrainiečių tautą leidiniui „Europeiskaja pravda“ perdavė Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

REKLAMA

„Šiandien mes išgirdome apie Nyderlandų referendumo rezultatus“. Mes visi norėjome, kad jie būtų kitokie. Tačiau dabar ne tas metas, kada galėtume prarasti viltį ir kelti klausimą dėl Ukrainos europinio pasirinkimo“, – pažymėjo D. Grybauskaitė.

„Niekas negali stoti skersai Ukrainos kelio į Europą, nes Ukraine visada buvo Europoje ir visada ten pasiliks“, – pažymėjo ji.

„Sprendimas dėl laisvos prekybos tarp Ukrainos ir ES de facto jau yra įsigaliojęs. Integracijos procesas gali užimti daugiau laiko, negu mes galvojome. Tačiau galutinis rezultatas aiškus, jis buvo įtvirtintas Maidane“, – teigė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

„Nėra jokių abejonių, Ukrainos ateitis yra ukrainiečių rankose… Šiandien mes turime labiau susivienyti ir imtis ryžtingesnių sprendimų, pasiruošę reformoms, integracijai ir naujai europietiškai Ukrainai“, – pasakojo prezidentė.

„Lietuva ir visa Europa bus jūsų pusėje. Slava Ukraine! (Šlovė Ukrainai!),“ – užbaigė ji.

Olandų referendumo rezultatai netaps kliūtimi Ukrainos eurointegracijos kelyje, tikina Porošenka

Po referendumo Nyderlanduose, kuriame olandų rinkėjai atmetė Europos Sąjungos asociacijos sutartį su Kijevu, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad šio plebiscito rezultatai netaps kliūtimi Ukrainos eurointegracijos kelyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Noriu pabrėžti, kad šis referendumas pagal Nyderlandų konstituciją ir įstatymus yra tiktai patariamojo pobūdžio. Dabar žodį turi tarti Olandijos vyriausybė, parlamentas, politikai. Esu tikras, kad strategine prasme šis įvykis nėra kliūtis Ukrainos kelyje į Europą“, – sakė P.Porošenka, komentuodamas olandų plebiscito rezultatus.

Prezidentas pažymėjo, kad Ukraina ir toliau judės eurointegracijos keliu.

„Noriu atsakingai pareikšti, kad nepaisant to, kas įvyko, Ukraina toliau įgyvendins Asociacijos susitarimą, užtikrins išsamios ir visapusiškos laisvosios prekybos erdvės sukūrimą, nes tai yra kelias į Ukrainos valstybės modernizavimą, jos nepriklausomybės stiprinimą. Mes neišsuksime iš eurointegracijos kelios. Ukraina, kaip ir laisvė, nesustabdomos“, – sakė P.Porošenka.

REKLAMA

Jo nuomone, Nyderlandų referendumas buvo nukreiptas prieš Europos vienybę ir europines vertybes.

„Tikrasis referendumo organizatorių tikslas – ne ES ir Ukrainos asociacijos sutartis; tai ataka prieš Europos vienybę, ataka prieš europinių vertybių sklaidą. Apie tai, be kita ko, liudija ta diskusija, kuri vyko prieš referendumą“, – pabrėžė P.Porošenka.

Prezidentas taip pat padėkojo visiems olandams, referendume balsavusiems už susitarimą.

Savo ruožtu Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marjana Beca sakė: „Remiamės tuo, kad pagal Nyderlandų įstatymus referendumas yra konsultacinio pobūdžio, todėl galutinį sprendimą dėl susitarimo ratifikavimo po vidaus diskusijų ir procedūrų priims Nyderlandų vyriausybė“.

Ji išreiškė viltį, kad vyriausybės sprendimas „atitiks Ukrainos, Nyderlandų ir Europos interesus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų