REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2015 metais privati strateginio planavimo įmonė „Stratfor“ parengė dešimtmečio prognozę, kurioje apžvelgė galimus ekonominius ir politinius procesus, kurie mūsų laukia netolimoje ateityje.

2015 metais privati strateginio planavimo įmonė „Stratfor“ parengė dešimtmečio prognozę, kurioje apžvelgė galimus ekonominius ir politinius procesus, kurie mūsų laukia netolimoje ateityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prognozės, reikia pripažinti, gana niūrios. Gana dažnai tarptautiniai ekspertai bando laimę spėdami, kas iš tiesų mūsų laukia, tačiau „Stratfor“ analitikai įvardija pagrindines ir labiausiai tikėtinas tendencijas. Daugelis analitikų tikina, kad pasaulis tampa daug pavojingesne vieta, kurioje nykstanti Jungtinių Amerikos Valstijų galia sąlygos aiškiai jaučiamą nuosmukį ir chaosą.

REKLAMA

Rusija žlugs...

Skamba greičiausiai pernelyg drastiškai, tačiau analitikai neturi omenyje, kad Rusija ims ir sugrius. „Nebus sukilimo Maskvoje, tačiau Maskvos sugebėjimas savo rankose laikyti valdžią išsprūs jai iš rankų.

Rusijos Federacijoje gyvuos vakuumas. Šiame vakuume egzistuos atskiri Rusijos Federacijos elementai“, – įspėja „Stratfor“. Vakarų sankcijos, mažėjančios naftos kainos, krentantis rublis, augančios karinės išlaidos ir vidaus nesantaika susilpins centrinę Rusijos valdžią. „Rusija nesusiskaidys į mažas valstybes, tačiau Maskva nebeturės visos centrinės valdžios savo rankose“, – prognozavo analitikai.

REKLAMA
REKLAMA

„Manome, kad Maskvos autoritetas susilpnės, atvedant Rusiją į fragmentuotą valstybę“, – rašoma ataskaitoje. Anot jos, mažai tikėtina, kad ateityje Rusija išliks tokioje pačioje padėtyje, tokios pačios formos. 

... Ir JAV turės naudoti savo karines pajėgas, siekiant užtikrinti šalies branduolinį ginklą.

Rusijos branduolinių ginklų infrastruktūra išplito visoje didžiojoje geografinėje plotmėje.

„Labai tikėtinas ir valdžios vakuumas“, – pažymi analitikai.

Rusijos branduolinių ginklų atsargos gali JAV privesti prie kitą dešimtmetį prasidėsiančios krizės, teigiama ataskaitoje. JAV turės kaip nors tai sustabdyti, netgi jeigu tai reiškia sausumos karinių pajėgų panaudojimą, siekiant užtikrinti medžiagų, ginklų ir kitų objektų saugumą. „Vašingtonas yra vienintelis, sugebėsiantis spręsti šią krizę, tačiau jis negalės visada kontroliuoti, kad sausumos karių raketos paleistos reikiama kryptimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jungtinės Amerikos Valstijos turėtų atrasti karinį sprendimą, kurį suvokti dabar yra pernelyg sudėtinga. JAV turės sukurti stiprią ir stabilią vyriausybę“, – dešimtmečio tikslą įvardijo analitikai.

Vokietija turės rimtų problemų...

Euroskepticizmas ir euro krizė Vokietijai smogs visu smarkumu.

Šalies vidaus vartojimas negali kompensuoti Vokietijos eksporto smukimo dėl sumažėjusios populiacijos. Pavyzdys galėtų būti Japonija. „Vokietijos laukia sunkus ekonomikos atstatymo periodas“, – prognozuoja „Stratfor“.

REKLAMA

...Lenkija taps viena Europos lyderių.

Šiek tiek nutolkime nuo Vokietijos ir pažiūrėkime į jos kaimynę Lenkiją. Naujienos džiugina. „Lenkija bus ekonomikos ir politikos aktualijų centras“, – įžvalga pasidalijo ekspertai. Kad Lenkija iš tiesų tokia taptų, šiai šaliai reikėtų kuo glaudesnio bendradarbiavimo su JAV. Faktas yra tas, kad Lenkija pasižymės stipriausia ekonomika, kuri kurs šalies prestižą.

...bus keturios Europos.

Dar ne taip seniai Europos Sąjunga pabrėžė vienybę, nesustabdomą istorinę jėgą, kurios neva niekas negali išardyti: nei politiniai, nei ekonominiai barjerai.

REKLAMA

Tačiau po dešimties metų visa tai gali atrodyti kaip tolimas atsiminas iš praeities. Ateityje turėsime keturias Europas, kurios bus viena nuo kitos priklausomos: Vakarų Europa, Rytų Europą, Skandinavija ir britų salos. Šios Europos bus artimos ir turės glaudžiai bendradarbiauti, tačiau jau nebe taip, kaip dabar. „Tam tikra prasme Europos Sąjunga išsilaikys, tačiau Europos politiniai, ekonominiai ir kariniai santykiai bus reguliuojami dvišalių ar daugiašalių santykių apibrėžimais. Kai kurios šalys galbūt išlaikys narystę ES, tačiau, bet jos neapibrėš Europos“, – rašoma ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turkija ir JAV turės būti puikiais sąjungininkais...

Arabų šalių chaosą sustabdyti galės Turkija, kurios ribos drieksis nuo Juodosios Jūros iki Sirijos ir Irako. Nors Turkija ir nenorės kištis į karinius konfliktus, tačiau neišvengiamai turės tai daryti. Kai Ankaros stiprybė dar labiau išaugs, Turkija taps nepakeičiama JAV partnere. Tačiau Turkija norės kai ko ir atgal. Gynybos linijos, prieš tam tikrą galingą ir agresyvų priešą iš kitos Juodosios jūros pusės.

„Turkija norės JAV pagalbos, sulaikant Maskvą savo kieme“, – teigia analitikai.

...Kinija susidurs su problema.

Dėl valdančiosios Komunistų partijos režimo Kinijos ekonomikos augimas artimiausią dešimtmetį turėtų sulėtėti. Artimiausiu metu žmonių pasipiktinimas šia partija turėtų didėti, tačiau apie šalies liberalumo stiprinimą nekalbama. Naujausia statistika greičiausiai paskatins Pekino pareigūnus imtis naujų priemonių ir jomis siekti užtikrinti investuotojus, kad baimintis nėra ko. Visgi jau kelis pastaruosius mėnesius Kinijos pagrindiniai akcijų indeksai gana sparčiai smunka – viso nuo birželio jie jau krito beveik 40 proc.

REKLAMA

Šalies valdžia rinkoms skyrė papildomų lėšų, leido akcijų pirkti valstybiniams pensijų fondams, buvo sumažintos ir palūkanų normos. Tiesa, iki šiol nei viena ši priemonė rinkų nesuaktyvino - nemažai analitikų įspėja, kad kuo mažiau įtakos turės Pekino veiksmai, tuo mažiau investuotojai į juos kreips dėmesio ir ateityje.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų