REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicija premjerui: arba nekalbėk iš viso, o, jei kalbi, tai pateik faktus

Liberalai: patys socdemai važiavo į mokymus Maskvoje

Seimo opozicija stoja į streikuojančių mokytojų pusę, piktindamiesi premjero, socdemų lyderio pareiškimu, kad švietimo darbuotojų profsąjungoms įtaką daro Rusija. Tuo metu liberalai atkreipė dėmesį į tai, kad buvo situacijų, kai patys socialdemokratai yra važiavę į Rusijoje vykusius mokymus, taigi kaltinti mokytojų esą nereikėtų.

Seimo opozicija stoja į streikuojančių mokytojų pusę, piktindamiesi premjero, socdemų lyderio pareiškimu, kad švietimo darbuotojų profsąjungoms įtaką daro Rusija. Tuo metu liberalai atkreipė dėmesį į tai, kad buvo situacijų, kai patys socialdemokratai yra važiavę į Rusijoje vykusius mokymus, taigi kaltinti mokytojų esą nereikėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Socialdemokratai patys siunčia savo narius mokytis į Maskvą, o kalti lieka mokytojai. Utenos socialdemokratas Viktoras Vieversys pernai važiavo į profsąjungų mokymus Maskvoje. Jo kelionės išlaidas apmokėjo Utenos savivaldybė, kurios meras irgi socialdemokratas (Alvydas Katinas – tv3.lt)“, – socialiniame tinkle „Facebook“ atkreipė dėmesį opozicinio Liberalų sąjūdžio pirmininkas, parlamentaras Eligijus Masiulis.

REKLAMA

„Įdomus sutapimas – tarp profsąjungų aktyvistų yra daug su LSDP susijusių žmonių. Gal jau metas daryti išvadas?“, – „Facebook“ svarsto liberalas.

„Pasekus visą socialdemokratų Seimo rinkimų sąrašus, tai pats Agirdas Sysas yra visų profsąjungų tėvas, šaknys ir dar šiandien turi ten didelį įtaką. Artūras Černiauskas yra vienas iš tų žmonių, kurie dalyvavo su socialdemokratais rinkimų sąraše“, – portalui tv3.lt sakė E. Masiulis, paklaustas, kokius „su LSDP susijusius žmones“ turėjo omeny.

REKLAMA
REKLAMA

Piktinasi, kad kalba be argumentų

Liberalų vadovas E. Masiulis neslėpė neigiamai vertinantis ministro pirmininko A. Butkevičiaus pareiškimą, jog atlyginimų padidinimo prašančioms švietimo darbuotojų profesinėms sąjungos esą įtaką daro Rusija.

„Mano įžvalgos yra tokios, kad premjeras iš esmės labai neatsakingai pareiškė, iš esmės mesdamas šešėlį ne tik kažkokiems konkretiems profsąjungų vadovams, bet visiems Lietuvos mokytojams. Šiuo atveju tokiais pareiškimais premjeras skaldo mūsų pačių visuomenę“, – sakė E. Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Arba tu nekalbėk iš viso, jeigu tu neturi kažkokių faktų ar negali jų pateikti. Arba, jeigu kalbi apie tai, tai pateik argumentus ir faktus“, – patarimą A. Butkevičiui pateikė liberalų lyderis.

E. Masiulis pažymėjo, kad siekiant išspręsti problemas švietimo srityje, būtina imtis sisteminių pertvarkų, o tam reikalinga politinė lyderystė.

„Turi būti aiški lyderystė ir premjeras kartu su švietimo ministru – jeigu būtų Lietuvoje švietimo ministras, bet, deja, neturime švietimo ministro – turėtų pateikti aiškų planą artimiausių keturių metų, kaip bus pertvarkomas lėšų skirstymas visai Lietuvos švietimo sistemai, kaip sprendžiami įvairūs ūkiniai klausimai, pertvarkant mokyklų tinklą ir tuo pačiu, kaip tos lėšos, atsiradusios, pertvarkius mokyklų tinklą, būtų panaudojamos mokytojų atlyginimų didinimui.

REKLAMA

Jeigu nesusitvarkysime savo ūkinių dalykų viduje, jeigu ir toliau dalis vaikų mokysis pustuštėse mokyklose, tai tų pinigų niekada nepakaks, todėl čia reikalingas planas, gyventi ūkiškiau švietimo sistemoje. Kita vertus, reikalingas planas, kaip tie žmonės, kurie lieka šioje sistemoje, galėtų uždirbti daugiau“, – aiškino politikas.

Konservatoriai: reikėtų peržiūrėti biudžetą

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos Seime seniūnas Andrius Kubilius pritarė E. Masiuliui, teigdamas, kad A. Butkevičius su pareiškimu dėl Rusijos įtakos profesinėms sąjungoms, persistengė.

REKLAMA

„Rusija daug ką gali įtakoti, bet premjeras, kuris dar tokius pareiškimus, jis turi juos pagrįsti. [...] Kad galbūt Rusija stebi, kaip tie streikai vyksta Lietuvoje, tai čia natūralu, bet jokio pagrindimo apie profsąjungoms daromą įtaką aš niekur nematau, todėl natūralu, kad profsąjungos ir mokytojai yra teisūs, įsižeisdami ir jausdamiesi visiškai neargumentuotai ir nepagrįstai apkaltinti prieš valstybę nukreipta veikla“, – portalui tv3.lt sakė A. Kubilius.

„Toks premjero pareiškimas, iš kitos pusės, manęs nestebina, nes mes stebime, kad pastoviai bet kokia kritika premjerui – ar tai būtų opozicijos, ar žiniasklaidos, ar profsąjungų – bandoma įvardinti kaip priešų darbas“, – pridūrė Seimo opozicijos lyderis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Kubiliaus, ministras pirmininkas A. Butkevičius savo pareiškimais tik dar padidino Vyriausybės ir protestuojančių švietimo darbuotojų profesinių sąjungų konfrontaciją.

Konservatoriaus įsitikinimu, profesinių pasipiktinimais mažais mokytojų atlyginimais yra pagrįstas.

„Mokytojų atlyginimai 2009 metų pabaigoje, pagal Statistikos departamento duomenis, maždaug 30 procentų viršijo vidutines algas Lietuvoje, o dabar tas skirtumas liko tik 10 procentų“, – atkreipė dėmesį A. Kubilius.

Politiko manymu, siekiant spręsti minėtą problemą, reikėtų peržiūrėti valstybės biudžetą.

„Jeigu kalbama apie 18 ar 20 milijonų eurų (reikalingų mokytojų algų padidinimui – tv3.lt), tai, jei norima tą problemą spręsti ir surasti tą sumą, tai ją galima surasti, peržiūrint biudžetą, bet tam reikia politinės valios iš Vyriausybės, o kol kas matome tik premjero norą įžeisti profesines sąjungas, bet ne su jomis racionaliai, pagrįstai ir argumentuotai kalbėtis“, – aiškino konservatorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų