REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo nariui, liberalui Gintarui Steponavičiui paskelbus sąrašą su tam tikriems Seimo nariams esą skiriamomis pinigų kvotomis mokyklų renovacijoms, parlamentarai neslepia „pramušinėjantys“ lėšas kai kurioms švietimo institucijoms ir tame nieko blogo nemato, tačiau neigia, jog egzistuoja tam tikros tautos išrinktiesiems skirtos kvotos.

Seimo nariui, liberalui Gintarui Steponavičiui paskelbus sąrašą su tam tikriems Seimo nariams esą skiriamomis pinigų kvotomis mokyklų renovacijoms, parlamentarai neslepia „pramušinėjantys“ lėšas kai kurioms švietimo institucijoms ir tame nieko blogo nemato, tačiau neigia, jog egzistuoja tam tikros tautos išrinktiesiems skirtos kvotos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalų sąjūdžio atstovas, buvęs švietimo ir mokslo ministras G. Steponavičius „Facebook“ paviešino dokumentą, kuriame fiksuojamos įvairios Vilniaus mokyklos, kurios reikalingi renovacijos darbai, o šalia šių mokyklų nurodytos tam tikros pinigų sumos ir atitinkamai pateiktos valdančiajai koalicijai priklausančių Seimo narių pavardės.

REKLAMA

G. Steponavičius įsitikinęs, kad tai yra iš Vyriausybės investicijų programos lėšų Seimo nariams paskirstytos kvotos. Liberalo manymu, parlamentarai, žadėdami švietimo įstaigų vadovams skirti lėšas pastatų renovacijai, iš esmės netiesiogiai papirkinėja rinkėjus.

Neigia egzistuojant kvotoms

G. Steponavičiaus paviešintame sąraše „darbiečio“ Artūro Paulausko pavardė su 209 tūkst. Eur parašyta šalia A. Kulviečio klasikinės gimnazijos.

REKLAMA
REKLAMA

Portalo tv3.lt kalbintas A. Paulauskas neslėpė, jog susitikinėja su minėtos gimnazijos ir kitų mokyklų vadovais bei išklauso jų prašymų.

„Visuose mokyklose ir toje pačioje A. Kulviečio klasikinėje gimnazijoje lankausi. [...] Mano apygardoje yra 7-8 mokyklos ir visose aš lankausi.

Kokie pažadai? Aišku, jie visi prašo. Nėra taip, kad neprašo. Buvau dabar sausio 13-ąją pilietiškumo pamokose, tai visi rodė, kad štai stogai teka, kad langai yra kiauri. Tai šita tema yra nuolatinė. Faktiškai nei dabar R. Šimašius, nei A. Zuokas tų mokyklų renovacija nesirūpino“, – pasakojo A. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, „darbietis“ neigė, jog egzistuoja G. Steponavičiaus paviešinta kvotų Seimo nariams sistema.

„Pirmą kartą girdžiu iš Jūsų apie tokį sąrašą. Labai abejočiau, kad kažkokia tokia praktika yra. Nebent pats G. Steponavičius tokią praktiką yra įvedęs, tai jam geriau žinoti. Bet kad taip būtų, kad kažkas skirstytų lėšas, tai tikrai nesu girdėjęs“, – sakė Seimo narys.

„G. Steponavičius juk irgi dalyvauja rinkimuose. Čia toks vaikiškumas iš jo pusės – sukurti kokį sąrašą, vėliau išmesti ir kaltinti“, – liberalo veiksmus įvertino A. Paulauskas.

REKLAMA

Pinigus „pramušinėja“ ir kitoms mokykloms

Kitas G. Steponavičiaus paviešintame sąraše atsidūręs parlamentaras – socialdemokratų atstovas Eduardas Šablinskas. Jam sąraše priskirtos Vilniaus Laisvės gimnazija (80 tūkst. Eur), Vilniaus Vilnios pagrindinė mokykla (50 tūkst. Eur) ir Naujosios Vilnios muzikos mokykla (70 tūkst. Eur).

„O ten yra parašyta, kad aš, pavyzdžiui, Šiaulių rajone Meškuičiams (Meškuičių gimnazija – tv3.lt) „pramušinėju“ lėšas? O Senvagės irgi nėra? O rusų mokyklos Naujininkuose irgi nėra?“, – portalo tv3.lt klausė E. Šablinskas, išgirdęs apie liberalo paviešintą dokumentą.

REKLAMA

Parlamentaras neslėpė, jog važinėja į susitikimus su įvairių švietimo įstaigų vadovais ir tariasi dėl lėšų skyrimo jų pastatų renovacijai. E. Šablinskas tikina nieko blogo tame nematantis ir pažymi, kad tokiu būdu nepapirkinėja rinkėjų.

„Esmė tame, kad parašytų, kiek aš po Lietuvą mokyklų „mušu“ ir nei ten balsų gausi, nei ten ką prašysi. Kai atvažiuoja merai, vicemerai, gimnazijų direktoriai ir sako: „Tu padedi, vaikštai ir nei tu ten balsų gausi, nei ką“. Kai matai, kad žmogus iš ties dirba savo mokyklai, o ne tai, kad tik „duok pinigų“, bet ateina ir rodo, kad projektas padarytas, kažkiek lėšų kažkas kofinansuoja, ir tada eini tartis, iš kelių galų sumesti, padėti užbaigti mokyklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praktiškai kriterijus (renovacijai – tv3.lt) atitinka visos nudėvėtos Lietuvos mokyklos. Jos statytos apie 1960 metus“, – aiškino Seimo narys.

Jis, kaip ir A. Paulauskas, neigė, kad egzistuoja Seimo nariams skirta kvotų sistema.

„Kvotos paskirstytos? Tai yra nesąmonės. Ten Švietimo ir mokslo ministerijoje sėdi visai kitos politinės partijos atstovas, tai tu įtakok, neįtakojęs – manau, kad tikrai nieko negausi“, – akcentavo E. Šablinskas.

Žada kreiptis į teismą

Į G. Steponavičiaus paviešintą sąrašą patekęs E. Šablinskas neslėpė pasipiktinimo liberalo veiksmais, pavadino jo elgesį „purvina rinkimų kampanija“.

REKLAMA

Kreipsiuosi į Seimo Etikos komisiją, kad būtų pateiktas sąrašas ir pažiūrėsiu jam tiesiai į akis, paklausiu: „Kodėl tu vėl mane trauki į tuos žaidimus?“. Tą sąrašą norėčiau išreikalauti ir pateikti ir po to, jeigu reikės, padaryti ekspertizę. Pasakyčiau: „kolega, pirmiausia, klaida, kad tokį sąrašą ištraukei, antra klaida, kad juo įžeidei ne mane vieną“, – komentavo E. Šablinskas.

Jis teigė, jog jaučiasi apšmeižtas ir neatmeta G. Steponavičiaus veiksmus apskųsti teismui.

„Gerbiamas G. Vagnorius yra laimėjęs ne vieną bylą po tokių visokių rašliavų. Jis yra ne vieną teismą laimėjęs, nes tokie purvai senaties neturi“, – komentavo E. Šablinskas.

REKLAMA

Užsiminė apie milijoninį projektą

Kitas Darbo partijos atstovų, parlamentaras Vytautas Gapšio pavardė įrašytas prie Vilniaus Žemynos gimnazijos. Šalie nurodyta suma – 85 tūkst. Eur.

Pats V. Gapšys portalui tv3.lt atviravo, kad nuolat bendrauja su minėtos gimnazijos atstovais dėl jų planuojamų projektų. „Mes esame kalbėję dėl vieno projekto, tai yra kad būtų salė tokia, nes ten žolės riedulio bazė nemaža, jei ten susidarę komandas, tai jie nori statyti vieną salę. Projektas buvo 7 milijonų litų (apie 2,027 mln. Eur – tv3.lt), bet toks projektas, kaip nutarėme su Kūno kultūros ir sporto departamentu, per brangus ir per didelis, bet departamentas nusižiūrėjo Airijos, Amerikos, Kanados pavyzdžių sales, tai mažesnes. Tai yra derinama su savivaldybe, nes tai yra savivaldybės prioritetas“, – pasakojo V. Gapšys, pridurdamas, kad susitikimuose su Žemynos gimnazijos atstovais dalyvauja ir Vilniaus vicemeras, liberalas Linas Kvedaravičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra ne vienerių metų darbas, taigi vargu, ar dideli rinkiminiai dividendai būtų. Vienintelis dalykas, kas galėtų atsitikti šiais metais, tai projektas galėtų būti paruoštas. Todėl rinkėjai, net ir norėdami, negalėtų nieko pamatyti, todėl nežinau, kokį rinkiminį pliusą man G. Steponavičius įžvelgtų“, – komentavo „darbietis“.

Jis tvirtino, jog, nepaisant to, kad apie Seimo nariams skiriamų kvotų sistemą kalbama seniai, tai nėra tiesa, mat visi švietimo įstaigų renovacijų ir kiti darbai derinami su savivaldybe.

REKLAMA

„Apie tai visada sklandė kažkokie gandai, kvotos ne kvotos. Kad Seimo nariai eina ir ne vienas, ir ne dėl vieno projekto, ir dėl tų pačių projektų, tai taip. Tai yra natūralus dalykas. Amerikiečiai vaikšto per apygardas, estai dėl savo apygardų kovoja, suomiai dėl savo apygardų. Ar tai galima būtų pavadinti kvotomis, tai aš abejoju“, – dėstė Seimo narys.

S. Muravjovas: tai yra poveikio darymo įrankis

Antikorupcinių iniciatyvų organizavimu užsiimančios nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas, susipažinęs su G. Steponavičiaus paskelbtu dokumentu, patikino jau seniai girdėjęs kalbas apie pinigų kvotas tautos išrinktiesiems.

REKLAMA

„Jei šiame dokumente yra tiesos, tai ar nėra taip, kad mes turime iš esmės peržiūrėti tam tikrus lėšų paskirstymo kriterijus? Nes pačiam, prisipažinsiu, jau kurį laiką tenka girdėti apie tai, kad Vyriausybės investicijų programa yra politikų poveikio darymo įrankis“, – portalui tv3.lt sakė „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas.

„Įvairūs, tai yra ne vien švietimo ir mokslo, bet ir sveikatos apsaugos, ir kitų sričių atstovai aiškiai supranta, kad pinigus iš Vyriausybės investicijų programos jie gali gauti, geriau bendraudami su politikais, skirdami bendravimui daugiau dėmesio, laiko ir pinigai išskirstomi nebūtinai pagal objektyvius kriterijus, o ir pagal tai, ar tu patinki politikui, ar politikas mano, kad tam klausimui reikia skirti dėmesį.

Ir, mano žiniomis, apie tai kalba labai daug. Klausimas, kuriuo metu mes su Jumis į tai atkreipsime daugiau dėmesio ir ką su tuo darys šita Vyriausybė, artėjant rinkimams“, – komentavo S. Muravjovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų