REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas (Robertas Geitsas) Izraelio premjerui Ehudui Olmertui ketvirtadienį sakė, kad Vašingtonas teikia pirmenybę diplomatijai, sprendžiant klausimą dėl Irano branduolinės programos.

REKLAMA
REKLAMA

R.Gatesas taip pat sakė, jog JAV tęs du mėnesius Irake vykdomą saugumo planą nepaisydamas to, kad trečiadienį Bagdade per automobiliuose padėtų bombų sprogimus žuvo 190 žmonių.

REKLAMA

"Jei galvojate, kad (Irano) programa dar nėra tiek toli pažengusi, kad būtų negrįžtama, ... turite daugiau laiko diplomatiniam procesui", - po Jeruzalėje įvykusio susitikimo su Izraelio premjeru žurnalistams sakė R.Gatesas.

"Man susidarė įspūdis, jog šiuo metu jiems (izraeliečiams) tinka leisti vykti diplomatiniam procesui", - sakė JAV gynybos sekretorius, kuris taip pat lankėsi Jordanijoje ir Egipte.

R.Gatesas, pirmasis JAV gynybos sekretorius, apsilankęs Izraelyje nuo 2000 metų, į Tel Avivą atvyko trečiadienį vakare. Artimuosiuose Rytuose jis lankosi siekdamas atsverti Irano įtaką ir padidinti paramą Irakui.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį vakare R.Gatesas sakė, kad diplomatija yra "labiau pageidaujamas akcentas" sprendžiant problemą dėl Teherano branduolinės programos. Vakarai baiminasi, kad Iranas šia programa dangsto branduolinių ginklų kūrimą, o Teheranas tvirtina, kad jos tikslai yra vien civiliniai.

"Svarbu Irano branduolinę programą spręsti pasitelkiant diplomatiją, kuri veikia", - po derybų su Izraelio gynybos ministru Amiru Peretzu (Amiru Perecu) sakė R.Gatesas.

Izraelis, kuris laikomas vienintele branduoline valstybe Artimuosiuose Rytuose, nors to ir nedeklaravusia, laiko Iraną pagrindiniu priešu, nes iraniečių prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas (Mahmudas Ahmadinedžadas) ne kartą yra pareiškęs, kad sionistinis režimas Jeruzalėje turi žlugti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Gatesas taip pat sakė, kad trečiadienio sprogimai Bagdade neprivers Vašingtono atsisakyti savo saugumo plano.

"Nuo pat pradžių tikėjomės, ... jog sukilimas ir kiti suintensyvins smurtą, kad Irako žmonės patikėtų šio plano nesėkme, - sakė R.Gatesas. - Ketiname (jį) atkakliai tęsti toliau ir parodyti, kad taip nėra".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų