REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Naujas išpuolis Paryžiuje: policija nušovė įtariamą mirtininką (nuotr. SCANPIX)
5

 

Viename Paryžiaus šiauriniame rajone, kuriame gyvena daug imigrantų, policija ketvirtadienį nušovė peiliu ginkluotą vyrą, kai jis mėgino įeiti į vieną policijos nuovadą, minint išpuolio prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“ pirmąsias metines.

REKLAMA
REKLAMA

 

Tas vyras esą šaukė „Allahu Akbar“ (Dievas (visų) didžiausias) ir neva buvo apsijuosęs mirtininko sprogdintojo diržu, nors vėliau paaiškėjo, kad tai tebuvo imitacija, nurodė policijos ir vyriausybės šaltiniai.

REKLAMA

„Ketvirtadienio rytą vienas vyras mėgino užpulti policininką policijos nuovados registratūroje, bet buvo pašautas policijos“, – sakį Vidaus reikalų ministerijos atstovas Pierre'as-Henry Brandet.

Sprogmenų ekspertai buvo pasiųsti į įvykio vietą multietniniame Gut Doro rajone, esančiame netoli tarptautinės Šiaurinės traukinių stoties (Gare du Nord).

Nustatyta, kad po vyro paltu buvo prie juosmens segamas krepšelis, iš kurio kyšojo laidai, bet ten „nebuvo jokių sprogmenų“, naujienų AFP pasakojo vienas tyrimui artimas šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas įvykio liudininkas sakė naujienų agentūrai AFP, kad jis girdėjo „2–3 šūvius“ per incidentą, įvykusį praėjus lygiai metams po to, kai džihadistai nužudė 12 žmonių per išpuolį „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje.

 

Prancūzijos saugumo tarnybos turėtų glaudžiau bendradarbiauti, sako prezidentas F. Hollande'as

Praėjus metams po žudynių satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje ir prancūzams tebegedint dėl lapkričio mėnesį įvykdytų kruvinų išpuolių, prezidentas Francois Hollande'as ketvirtadienį paragino šalies saugumo tarnybas glaudžiau bendradarbiauti tarpusavyje teroro atakų prevencijos srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išliekančią grėsmę dar kartą pabrėžė ketvirtadienį įvykęs incidentas viename Paryžiaus šiauriniame rajone, kai policija nušovė vyrą, mėginusį įeiti į vieną policijos nuovadą. Tai įvyko tuojau po F.Hollande'o kalbos, pasakytos minint kruvino džihadistų išpuolio prieš „Charlie Hebdo“ metines.

Ta ataka pradėjo virtinę džihadistų išpuolių Prancūzijoje, kuriuos vainikavo 130 žmonių nužudymas per koordinuotus smurto aktus sostinėje lapkričio 13 dieną. Atsakomybę dėl pastarųjų atakų prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

REKLAMA

Kalbėdamas Paryžiaus policijos būstinėje, F.Hollande'as užsiminė apie žvalgybos darbo trūkumus, kurie galbūt atvėrė kelią toms atakoms. Prezidentas ragino visas saugumo tarnybas kiek įmanoma glaudžiau bendradarbiauti.

„Susiduriant su tais priešininkais yra būtina, kad kiekviena tarnyba – policija, žandarmerija, žvalgyba, kariuomenė – dirbtų visiškai harmoningai, laikydamosi didžiausio skaidrumo ir kad dalytųsi visa savo turima informacija“, – pabrėžė jis.

Daugelis užpuolikų, dalyvavusių sausį ir lapkritį surengtose žudynėse, buvo žinomi Prancūzijos saugumo tarnyboms – jie arba buvo išvykę į užsienį kautis ekstremistų pusėje, arba jiems buvo užkirstas kelias tai padaryti.

REKLAMA

F.Hollande'as sakė, kad po atakos prieš „Charlie Hebdo“ Prancūzija beveik 200 asmenų suvaržė judėjimo laisvę, kad jie neprisidėtų prie IS Sirijoje arba Irake.

Prezidentas pridūrė, kad trys policininkai, nužudyti pernai sausį, „mirė, kad mes galėtume gyventi laisvėje“.

Vienas policininkas, įpareigotas saugoti „Charlie Hebdo“ vyriausiąjį redaktorių slapyvardžiu Charbas (Šarbas), buvo nužudytas kartu su juo per brolių Cherifo ir Saido Kouachi (Šerifo ir Saido Kvaši) ataką. Viename vaizdo įraše taip pat matoma, kaip broliai sušaudė kitą policininką – Ahmedą Merabet, kai jis gulėjo sužeistas ant šaligatvio šalia „Charlie Hebdo“ biuro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas pakartojo pažadą padidinti policininkų ir ginkluotų žandarų skaičių 5 000.

Sekmadienį planuojama surengti atminimo koncertą – praėjus lygiai metams po to, kai maždaug milijonas žmonių išėjo į Paryžiaus gatves, reikšdami palaikymą žodžio laisvei po išpuolio, per kurį buvo nužudyti kai kurie iškiliausi „Charlie Hebdo“ karikatūrininkai.

Paryžiečiai ketvirtadienį sakė bijantys, kad kada nors gali būti surengta nauja teroro ataka.

67 metų pensininkas Alainas Jurquet sakė: „Tai vėl įvyks. (Tačiau dėl to) nesiliausiu gyventi. Kad ir kaip būtų, pasaulyje miršta tūkstančiai žmonių, tačiau tai negali mums užkirsti kelio gyventi savo gyvenimą.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų